MUZICA INSTANTELOR

Top Menu

  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact

Main Menu

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • Utile
  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact

logo

Header Banner

MUZICA INSTANTELOR

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • Utile
ActualitateJustitie
Home›Actualitate›Cu o întârziere de 27 de ani, dosarul Mineriadei a ajuns la Curtea de Supremă. Inculpaţi, Iliescu, Roman, Măgureanu

Cu o întârziere de 27 de ani, dosarul Mineriadei a ajuns la Curtea de Supremă. Inculpaţi, Iliescu, Roman, Măgureanu

By muzicainstantelo
10 months ago
197
0
Share:

În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor ILIESCU ION, la data săvârșirii faptelor, președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, ROMAN PETRE, la data săvârșirii faptelor, prim-ministru al Guvernului  interimar al României, VOICULESCU GELU VOICAN, la data săvârșirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României, MĂGUREANU VIRGIL, la data săvârșirii faptelor, director al Serviciului Român de Informații, general (rez.)

FLORESCU MUGUREL CRISTIAN, la data săvârșirii faptelor, adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare, sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. 1, lit a (4 acte materiale), art. 439 alin. 1 lit. g (1388 de acte materiale) și art. 439 alin. 1 lit. j (1250 de acte materiale) din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 din Codul penal; 

amiral (rez.) DUMITRESCU EMIL, la data săvârșirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne

sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. 1,

 lit. g (1388 de acte materiale) și art. 439 alin. 1 lit. j (1250 de acte materiale) din Codul penal, cu aplicarea art. 439 alin. 1 art. 5 alin. 1 din Codul penal;

 – IONESCU CAZEMIR BENEDICT, la data săvârșirii faptelor, vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională,

– SÂRBU ADRIAN, la data săvârșirii faptelor, șef de cabinet și consilier al primului ministru,

– COZMA MIRON, la data săvârșirii faptelor, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”,

– DRELLA MATEI, la data săvârșirii faptelor, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni,

– BURLEC PLĂIEȘ CORNEL, la data săvârșirii faptelor, ministru adjunct la Ministerul Minelor,

sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. 1, art. 439 alin. 1 lit. g (856 de acte materiale) și art. 439 alin. 1 lit. j (748 de acte materiale) din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 din Codul penal;

– general (rez.) DOBRINOIU VASILE, la data săvârșirii faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne,

– colonel (rez.) PETER PETRE, la data săvârșirii faptelor, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne,

sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. 1 lit. g (431 de acte materiale) și art. 439 alin. 1 lit. j (431 de acte materiale) din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 din Codul penal;

– GHINESCU ALEXANDRU, la data săvârșirii faptelor director al I.M.G.B.,

sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. 1 lit g (5 acte materiale), cu aplic. art. 5 alin. 1 din Codul penal.

Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele:

În zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe:

1. moartea prin împușcare a 4 persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. a din C.p.;

2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1388 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;

3. privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1250 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p..

În cadrul acestei acțiuni, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură și al Universității din București, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au  fost evacuate prin acte de  violenţă.  

Conform hotărârii luate de către preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, primul-ministru al Guvernului României, viceprim-ministrul, conducători ai instituţiilor de forţă, precum şi de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naţionale, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, coordonați de directorul acesteia.

Muncitorii s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele întâlnite  în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.

Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii.

S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane, iar alte 3 au fost rănite, de asemenea, prin împuşcare.

Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii şi muncitorii  din mai multe judeţe ale ţării, care  deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului și alte persoane având legătură cu manifestațiile din Piața Universității, imaginile cu actele de violență comise de mineri pe străzile orașului fiind mediatizate în întreaga lume. 

Aceste evenimentele au fost urmarea actelor de diversiune și manipulare a opiniei publice de către autoritățile statului reprezentate de către inculpați, care au prezentat manifestațiile din Piața Universității într-un mod distorsionat și au acreditat ideea că ele sunt determinate de o așa-zisă ”rebeliune de tip legionar”. Manifestanții care își exprimau opiniile politice au fost prezentați ca persoane cu ocupații infracționale, ,,elemente extremiste, reacționare”, fiind etichetați de președintele ales al României ca fiind ”golani”.

Persoanele care au fost ridicate din Piața Universității, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestațiile, au fost duse cu forța în cazărmi aparținând Ministerului de Interne, fiind private de libertate într-un mod nelegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 21 iunie 1990.

În concluzie, obiectul acestei cauze îl constituie faptele comise începând cu luarea hotărârii de a lansa atacul îndreptat împotriva populației civile, până la punerea în libertate a ultimei persoane private de libertate în mod nelegal.

În vederea administrării probatoriului au fost  audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate și 589 de martori, fiind emise circa 2300 de citații.

Precizăm că dosarul însumează 413 volume, iar rechizitoriul întocmit în cauză are 2.000 de file.

Cauza a fot înaintată, spre competentă soluţionare, Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.    

TagsICCJIon Iliescumineriadatrimitere
Previous Article

Păpuşile Teatrului Puck pleacă în vacanţa de ...

Next Article

Recorduri de audienţă la proiecţiile Festivalului de ...

7
Shares
  • 7
  • +
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Related articles More from author

  • ActualitateJustitie

    Deconspirat turnând sectanţi şi oponenţii colectivizării

    10 months ago
    By muzicainstantelo
  • Justitie

    Funcţionari judecaţi pentru declaraţii false în vederea obţinerii de fonduri europene

    10 months ago
    By muzicainstantelo
  • Actualitate

    Guvernul este obligat să achite BCR banii pentru eşecul albumului politico- turistic Eterna şi fascinanta Românie

    10 months ago
    By muzicainstantelo
  • Justitie

    Judecătorii dau liber la sculptat de cruci albastre vesele în Cimitirul Săpânţa. Modelul OSIM a fost anulat

    10 months ago
    By muzicainstantelo
  • Actualitate

    Gruia Stoica GFR pierde cu elveţienii de la Azomureş un proces de (zece) milioane

    10 months ago
    By muzicainstantelo
  • Justitie

    Senatorul Marius Nicoară a fost trimis în judecată pentru conducere în stare de ebrietate

    10 months ago
    By muzicainstantelo

Leave a reply Cancel reply

  • Justitie

    Procesul de corupţie al directorului aeroportului David Ciceo în faza publică

  • Justitie

    Manzo Gaetano va fi predat astăzi autorităţilor italiene. Nici cererea de azil politic şi nici pângerile penale împotriva sa nu l-au salvat

  • Religie

    Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu statui în fața Catedralei

Alte Stiri

  • 8 hours ago

    Revista Muzica Instanţelor poate fi găsită la chioşcurile de presă librăriile Hamangiu

  • 13 hours ago

    O ţine langa că ceapa clisa şi ţuica nu pot lipsi de la masa românului tradiţional

  • 13 hours ago

    Boc le-a pus gând rău proprietarilor de depozite ilegale de pe Bulevardul Pata

  • 2 days ago

    Concert pascal cu Ansamblul Baroc Transylvania la Biserica Evanghelică

  • 2 days ago

    Eugen Tomac l-a investit în funcţie la PMP Cluj pe senatorul Cristian Lungu

Facebook

  • Film

    Săptămâna premierelor la Cinema Florin Piersic. România neîmblânzită În întuneric

    Programul premierelor de la Cinema Florin Piersic din Cluj în perioada 20-26 aprilie Avanpremiera Razbunatorii: Razboiul infinitului 3D/ Avegers: Infinity War 3D Distribuitor: Forum 26 aprilie (joi) – ora 20:00 ...
  • Film

    Pelicula Maria Magdalena producţie 2018 Marea Britanie la Cinema Victoria

    VICTORIA | singurul cinematograf de arta din Cluj | the omly arthouse cinema in Cluj PROGRAM 6-12 APRILIE 2018 Maria Magdalena Mary Magdalene Marea Britanie 2018 / dramă / 120 ...
  • Film

    Marele albastru pe cel mai mare ecran din România în prezența lui Jean-Marc Barr

    Unul dintre cele mai importante filme-cult ale anilor ’80, Marele albastru (Le grand bleu / The Big Blue, r. Luc Besson), revine în România pe marele ecran din Piața Unirii ...
  • Film

    Premiera Maya Albinuţa va rula de Paşte în cinematografe

    PREMIERA Maya the Bee: The Honey Games   Albinuta Maya 2 / 3D Distribuitor: Vertical Entertainment 6, 9, 10, 11, 12 aprilie – 14:00   PETER RABBIT / PETER IEPURASUL / ...
  • Film

    Filmul 50 de umbre descătuşate rulează la Cinema Florin Piersic

    Programul filmelor de la Cinema Florin Piersic din perioada 16- 22 februarie Premiera Early Man  – 2D Distribuitor: Vertical 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 febr:  14.00   Ferdinand ...

RSS STIRI AGERPRES

  • Un fost bodyguard al lui Bin Laden, beneficiar al sistemului de asigurări sociale german
  • Academicianul Dinu C Giurescu s-a stins din viaţă (fişă biografică)
  • A murit academicianul Dinu C Giurescu
  • A murit academicianul Dinu C Giurescu
  • Ciclism: Australianul Michael Matthews, primul tricou galben în Turul Romandiei
  • Guvernul israelian renunţă la planul de a expulza mii de migranţi africani
  • Contact
© 2017 - Muzicainstantelor.ro. - Toate drepturile rezervate.