UBB marchează Ziua Argentinei cu program simfonic şi propria orchestră
Orchestra simfonică a Universităţii Babeş Bolyai va susţine luni 28 mai, 19. 00, la Casa Universitarilor un concert extraordinar, dedicat Zilei Argentinei, cu un program cu muzică tradiţională, tangouri şi folclor românesc.
Concertul îi va avea la pupitrul dirijoral pe Radu Ciorei şi Jose Maria Ulla (Argentina), programul primei seri cuprinzând lucrări de Charpantier (Te Deum), Antonin Dvorak (Polca studenţilor praghezi), Saint – Saens, Constantin Silvestri (Dansuri din Transilvania), Astor Piazzolla şi Sabin Păutza, concertul bucurându-se de participarea ansamblului folcloric ‘Mugurelul’ (conducerea artistică şi coregrafia Alina şi Paul Remeş).
Muzicianul Radu Ciorei a afirmat la conferinţa de presă a evenimentului că orchestra este un proiect mai vechi, un proiect de suflet, care se armoniează cu ceea ce există în lume la ora actuală.
Mă refer la orchestre simfonice înfiinţate în cadrul unor universităţi de prestigiu, orchestre cu stagiuni pline, cu invitaţi, programe, orchestre alcătuite din studenţi, din foşti studenţi şi din cadre universitare. Vorbim la ora actuală de Asociaţia Europeană a Universităţilor ca să dau un exemplu, dar asociaţie din care România lipseşte. Ne dorim ca Orchestra să aibă o stagiune a ei, clădind în cinci ani sper eu o structură bine definită.
Concertul de luni seara este dedicat Centenarului Marii Uniri şi Zilei Naţionale a Argentinei (25 mai), invitatul special fiind dirijorul argentinian Jose Maria Ulla, care a justificat prezenţa în program a unor piese de Piazzolla.
În program am inclus şi trei piese de Astor Piazzolla, trei tangouri. Le-am introdus pentru că Piazzolla este un revoluţionar în muzica argentiniană, în tango în mod special. Tangoul nu face altceva decât să adune oamenii la un loc, faţă în faţă, să le ofere clipe de fericire şi oamenii merită şi trebuie să fie fericiţi. Mai mult, în tango se regăsesc elemente muzicale ale mai multor ţări, este o simbioză excelentă, dătătoare de energie, de viaţă.
Director si dirijor la Banda Sinfónica Municipal de Mar del Plata.
S-a născut în Santa Fe, Argentina, în 1962.
A început studiile muzicale la vârsta de 8 ani la Liceul Municipal din orașul său natal. A absolvit Institutul Universitar de Muzică in 1985, la specialitatile dirijat-coral, armonie si contrapunct.
Din 1987 s-a stabilit in Berna (Elvetia), unde a locuit pana in 1994. Si-a continuat perfectionarea muzicala la Konservatorium fur Musik din Berna , la dirijat coral si dirijat orchestra, pe care l-a absolvit in 1992. A studiat dirijat-orchestra la Academia “Hans Swarowsky” din Milano, fiind elev al dirijorului JULIO KALMAR (profesor la Musik Hochschule din Viena).
A fost Director si dirijor principal Orchestrei Simfonice Municipale din Bahia Blanca (Argentina) , intre anii 1995 – 2003 si al Orchestrei Simfonice Municipale din Mar del Plata (Argentina). A conceput si dirijat spectacole de “fusión musical”, precum: “TANGO SINFÓNICO”, “ROCK SINFÓNICO”, “PIERO SINFÓNICO”, “MARKAMA SINFÓNICO”.
A fost invitat sa dirijeze orchestra simfonice argentiniene, latino-americane, precum și orchestre importante din Europa, Asia si USA.
A dirijat in premiera pentru continentul african Simfonia « Turangalia » de Olivier Messiaen , în fruntea Orchestrei Simfonice Naționale din Cairo, obținând o critică deosebită a presei de specialitate.
În vasta sa cariera a colaborat cu solisti precum JEANNE LORIOD, ROGER MURARO, PIA SEBASTIANI, ARIEL RAMÍREZ, EDITH FISCHER, PIERO, CIPE LINKOWSKI, DANIEL BINELLI, RODOLFO MEDEROS, ABEL PINTOS, pe diferite scene ale lumii.
În 1996 a organizat și a efectuat primul turneu internațional al Orchestrei Simfonice Municipale din Bahia Blanca , in Europa , fiind prezenti la “FESTIVAL DE FERMO” (ITALIA).
În perioada iulie-septembrie 2008 a dirijat Orchestra simfonica a Teatrului National de Opera si Balet Constanta, intr-un ciclu de spectacole coregrafice depre istoria Tango-ului simfonic argentinian, inclusiv cu aparitii în direct la Televiziunea Română.
Alaturi de Sinfonieta Mar del Plata a câștigat premiul “ESTRELLA DE MAR 2013” cu spectacolul “DEL GÉNESIS AL ROCK”.
Are o producție record. În 2000 a înregistrat CD-ul “TRAVESÍA, LA GUITARRA TESTIGO DE CINCO SIGLOS”, un oratoriu pentru voce, orchestră de cameră, chitară și percuție pe muzică de José Luis Merlín și texte de José Tcherkaski alaturi de actrita CIPE LINCOVSKY. Această lucrare a fost declarată de interes cultural national, de catre Ministerul Culturii al Președinției Națiunii și a obținut un premiu ACE pentru muzică ca “Cea mai bună opera integrala”.
A creat și desfășurat mai multe programe de radio și televiziune pe teme muzicale, integrând de asemenea problemele istorice și sociologice ale acestor programe.
Este demn de remarcat faptul că maestrul Ulla, fiind un fin cunoscator al repertoriul lui ASTOR PIAZZOLLA, este invitat frecvent sa dirijeze muzica lui Piazzolla in diverse tari.
Video :
https://www.youtube.com/watch?v=nrOkqq2eiaU
https://www.youtube.com/watch?v=tOPM8AKbPsU
https://www.youtube.com/watch?v=NOucGbms8iY
https://www.youtube.com/watch?v=eaxlOKKoO4I
Nascut : 28 Mai 1952, in Cluj-Napoca, Romania.
In galeria dirijorilor romani de azi personalitatea muzicala a lui Radu Ciorei se caracterizeaza prin impletirea armonioasa, in tara si peste hotare, a celor doua specialitati de baza ale profesiei – dirijatul simfonic si spectacolul de opera. Preocuparile sale repertoriale apar, in acest sens, dintre cele mai notabile : de la lucrarile preclasice pana la cele contemporane, Radu Ciorei a asimilat si talmacit cu remarcabila maiestrie un vast repertoriu liric si simfonic, inclusiv prime auditii de muzica romaneasca.
Discipol al maestrului Emil Simon, la Academia de Muzica din Cluj- Napoca, Radu Ciorei isi desavarseste pregatirea muzicala in Germania, cu reputati maestri ai baghetei precum Igor Markevitch, Kurt Masur si Otmar Suitner.
In 1974 infiinteaza la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca Orchestra de camera « Intermezzo », formata din studenti ai Conservatorului clujean. Pana in 1980 , cand Radu Ciorei paraseste Clujul natal, organizeaza cu aceasta orchestra peste 80 de concerte in principalele orase ale tarii : Cluj-Napoca, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Baia Mare, Oradea,etc,etc. precum si 2 Festivaluri de muzica clasica, la Casa de Cultura a Studentilor, cu transmisii Radio in direct.
Colaborarea cu muzicieni de renume precum Stefan Ruha, Liliana Bizineche, Angela Nemes, Corul « Antifonia » , Cvartetul « Philharmonia » ,etc va da o dimensiune culturala speciala acestei tinere orchestre.
Traiectoria profesionala cuprinde posturile de dirijor la Teatrele de Opera din Craiova si Constanta, iar din 26 decembrie 1989 si de Director al Teatrului Liric Constanta.
In 1991 infiinteaza Orchestra Simfonica Constanta , care in 1996 se va transforma in Filarmonica “Marea Neagra” Constanta, institutii pe care le va conduce in calitate de Manager-Director in perioada 1991 – 2001.
Desfasoara o bogata activitate muzicala interpretativa, dirijand spectacole de opera si concerte simfonice in Romania, Portugalia, Spania, Franta, Elvetia, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Ucraina, U.S.A., Argentina, El Salvador , Bermuda, Coreea de Sud, etc.
Activitate profesionala :
~ 1974 -1980 – Dirijor al Orchestrei de Camera “Intermezzo” – Cluj-Napoca
~ 1976 -1980 – Maestru-corepetitor la Opera Romana -Cluj-Napoca.
~ 1980 -1985 – Dirijor la Teatrul Liric – Craiova.
~ 1985 -1991 – Dirijor la Teatrul Liric – Constanta
~ 1991 -1995 – Dirijor la orchestra Simfonica – Constanta.
~ 1995– 2004 – Dirijor la Filarmonica “Marea Neagra” – Constanta.
~ 2002– 2003 – Dirijor la Teatrul de Opera – Craiova.
~ 2004 – 2017- Dirijor la Teatrul National de Opera si Balet – Constanta.
Management:
~ 1989 (decembrie) – 1991 – Director general la Teatrul Liric – Constanta.
~ 1991 – 1995 – Director general la Orchestra Simfonica – Constanta.
~ 1992 -1998 – Director artistic al Festivalului de muzica contemporana romano – american
~ din 1994 – Director onorific la Seoul Symphony Orchestra – Coreea de Sud
~ 1995 – 2001 – Director general la Filarmonica « Marea Neagra » – Constanta.
~ 2004 – 2006 – Director artistic la Teatrul National de Opera si Balet – Constanta.
~ 2011 – Fondator si Director artistic al festivalului International « Per-Art » si al Orchestrei Multinationale a Marii Negre
~ din 2013 – Fondator si Director artistic al Festivalului international « GRAF-Art »
Inregistrari CD :
~ Vivaldi – “Anotimpurile” de Vivaldi – solista Cristina Anghelescu
~ “Uverturi celebre” – Thalassa Records, Constanta.
~ “Tonus Tomis” si “Black Sea Idyll” – la Casa de discuri “Capstone Records”, New York.
Numeroase inregistrari si aparitii la posturile de Radio si Televiziune din Romania si strainatate.
Radu Ciorei a colaborat cu artisti precum :
Elena Cernei, David Ohanesian, Stefan Ruha, Valentin Gheorghiu, Eugen Sarbu, Leontina Vaduva, Ruxandra Donose, Dan Grigore, Daniel Podlovski, Alexander Kniazev, Sherban Lupu, Irina Muresanu, Maria Esther Guzman, Corina Belcea-Fisher, Dana Ciocarlie, Simos Papanas, Dagoberto Linhares, Bojidar Nikolov, Abdel Rahman El Bacha, etc,etc.
A fost invitat sa dirijeze in sali de renume :
– “Teatro Verdi” – Firenze (Italia)
– “Seoul Arts Center” (Coreea de Sud)
– Sala Olympia – Paris (Franta)
– “Hilton – Noga,”- Cannes (Franta)
– Conservatorul Regal din Bruxelles (Belgia)
– Stadt-Casino Basel (Elvetia), etc
– Membru in juriul unor concursuri internationale de dirijat.
A fost premiat cu numeroase distinctii culturale, dintre care mentionam :
– Trofeul « Amfora » (cetatean de onoare) al municipiului Constanta
– Premiul pentru intreaga activitate dirijorala la Gala Premiilor Teatrelor Nationale de opera de la Iasi
Presa :
“Cu usurinta, elegant , un maestru perfect al baghetei , Radu Ciorei dovedit că muzica trece în mod egal, atât prin suflet cat si şi minte.”
(Radio Bucuresti)
“Sein Leiter Radu Ciorei hat es zu hohen Graden gefurt Radu Ciorei weiss was sein Orchester zu leiten vermag und fordert es bis aufs ausserste.”
(Solinger Morgenpost – Germany)
« Un real poet al baghetei »
(« Academies vivantes » – Bruxelles)
“…Conductor Radu Ciorei ’s sense of phrasing was immediately apparent in luminous a performance.”
(Bermude Festival)
Video :
Enescu – Rapsodia I (fragment)
https://www.youtube.com/watch?v=7EzwjX4CMI8
Haciaturian – Adagio din “Spartacus”
https://www.youtube.com/watch?v=4uopc8TdoUg
Glinka – Uvertura la “Ruslan si Ludmila”
https://www.youtube.com/watch?v=rOXoXTpiAXc