Fosta şefă DIICOT Alina Bica condamnată în absenţă cu executare pentru corupţie
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus marţi condamnarea fostei şefe antimafia Alina Bica, la pedeapsa de 4 ani cu executare, pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului.
Potrivit procurorilor DNA, Bica ar fi ridicat sechetrul pe care DIICOT îl instituise asupra acţiunilor pe care le deţinea Adriean Videanu la firma Titan Mar. Acuzaţiile prcurorilor mai vizau şi sprijinul oferit de Bica, pentru obţinerea de către afaceristul Ovidiu Tender, a unei condamnări cu suspendare, în dosarul RAFO.
Detalii soluţie: Cu majoritate, Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie si de inculpata Bica Alina Mihaela împotriva sentintei penale nr.1057 din data de 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.2471/1/2015, privind şi pe intimatul inculpat Videanu Adriean. În baza art.275 alin. (2) Cod procedură penală obligă apelanta intimată inculpată Bica Alina Mihaela la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin. (3) Cod procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales pentru apelanta intimată inculpată Bica Alina Mihaela în sumă de 90 lei, rămâne în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorilor alesi pentru intimatul inculpat Videanu Adriean, în sumă de 45 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 26 iunie 2018. Cu opinie separată, doar în sensul admiterii apelului declarat de inculpata Bica Alina Mihaela împotriva sentintei penale nr.1057 din data de 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, a desfiinţării în parte a sentinţei penale şi a achitării inculpatei, în temeiul art. 396 alin.5 din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin.1 lit.b teza a I-a din Codul de procedură penală şi pentru infracţiunea de favorizare a făptuitorului prevăzută de art. 269 alin. 1 Cod penal, cu mentinerea celorlalte dispoziţii care nu sunt contrare.