Noua conducere APPC a decis amnistie fiscală pentru jurnaliştii clujeni
Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) şi-a desemnat joi, 12 iulie, componenţa Colegiului de Conducere, pentru un mandat de doi ani.
În urma voturilor exprimate în cadrul Adunării Generale a membrilor APPC – au fost prezenţi 18 membri (inclusiv cei care au trimis procuri) – componenţa CC-ului asociaţiei a devenit următoarea: Remus Florescu – preşedinte, Horia Şoica, Bogdan Stanciu, Cosmin Puriş, Ovidiu Cornea – membri. CC l-a desemnat ca secretar pe Ovidiu Cornea.
Una dintre cele mai importante decizii a fost adoptarea „amnistiei” cotizaţiilor membrilor APPC, până în anul 2017, inclusiv. Propunerea are dezideratul de a restarta aceasta formă de autofinanţare a asociaţiei, evidenţa urmând să fie ţinută mai strict. Plata cotizaţiilor se reia aşadar cu anul în curs, cuantumul fiind de 50 de lei / an, sumă care se poate plăti direct, la secretarul asociaţiei cât şi prin virament online sau depunere bancară, în contul asociaţiei.
În cadrul Adunării Generale au fost votate mai multe modificări ale Statutului APPC:
Colegiul de Conducere al APPC va avea 5 membri, cu 2 în plus față de vechiul CC. Rațiunea acestei schimbări ține de eficientizarea activității și de creșterea reprezentativității Colegiului.
Între celelelate hotărâri adoptate se numără introducerea prevederii conform căreia CC-ul poate stabili excluderea (aşa cum era prevăzut în vechiul statut) sau suspendarea calităţii de membru, introducerea unei remuneraţii pentru secretarul asociaţiei și schimbarea siglei APPC.
Lista completă a modificărilor Statutului propuse de CC-ul APPC este disponibilă în documentul ataşat.
Bilanț pe scurt
În cadrul AGA APPC preşedintele Asociaţiei, Remus Florescu, a prezentat şi un raport de activitate al mandatului CC început în 2016 (în formula Remus Florescu, Cosmin Puriş, Ovidiu Cornea) cu accent pe principalele proiecte derulate de către asociaţie: Gala Premiilor APPC, ajunsă la cea de-a treia ediţie, unde în 2017 au fost oferite premii pentru cele mai bune articole scrise de jurnalişti clujeni în valoare de pste 5.500 de euro. De asemenea, anuarul APPC a ajuns în 2017 la un record de peste 40 de texte publicate de jurnaliştii clujeni, cifră de care s-a apropiat şi ediţia 2018 a Anuarului, care a atras de asemenea resurse financiare importante din contracte de sponsorizare şi publicitate.
Organizarea în iarna 2018 a întâlnirii între jurnaliştii din Cluj şi reprezentanţii mediului de afaceri local, o premieră locală și, se pare, națională în România.
O nouă premieră, conferințele APPC, organizate în primăvara lui 2016, i-au adus la Cluj pe Dragoș Pătraru, Vlad Tușance și Petrișor Obae care au ținut workshopuri despre reinventarea presei. De remarcat, trainingul cu tema “Jurnalismul local în România și Germania – provocări și perspective“ susținut de Christina Knorz, redactor-șef al publicației multipremiate “Nordbayerischer Kurier” și workshop-ul cu tema provocărilor și șanselor presei quality în era digitală ținut de Daniel Koch, rdactor șef revista Intro din Germania.
La cele menţionate s-au adăugat luări de poziţie cu privire la diverse subiecte care au vizat presa clujeană.
Reinventarea Premiilor APPC
„În primul rând vreau să le mulțumesc tuturor membrilor prezenți la AGA și celor care au acordat încrederea echipei pe care am propus-o. Am constatat că participarea membrilor la activitățile Asociației este din ce în ce mai redusă, lucru care s-a văzut și la AGA, și în acest context unul dintre obiectivele principale ale acestui mandat este transformarea Asociației într-o comunitate unită de jurnaliști al cărei scop este creșterea nivelului de calitate al presei clujene. Modificările propuse și votate de AGA au fost primii pași în acest sens. Un alt obiectiv în această direcție este reinventarea Premiilor APPC și pentru asta vreau să ascult propunerile tuturor membrilor. Părerea mea este, și am auzit mulți colegi spunând asta, că trebuie să facem o distincție între articolele scrise de jurnaliști care lucrează în ritm de publicație cotidiană și cei care activeză la instituții media care le permit să cizeleze mai mult timp articolele. Pentru a găsi cea mai bună variantă fac apel la ideile voastră și vreau să începem o dezbatere pe tema asta” – Remus Florescu.