Expoziţii de fotografie şi pictură pe agenda Muzeului de Artă la început de toamnă
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, organizează, în perioada 5 – 23 septembrie 2018, expoziţia „Transparent Thoughts in Random Order” a artistelor Diana Oţet şi Alexandra Mureşan.
Vernisajul va avea loc miercuri, 5 septembrie 2018, ora 18, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30).
Prezintă:
prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului deArtă Cluj-Napoca
Bogdan Iacob, istoric de artă
dr. Dan Breaz, comisar de expoziţie
„Transparent Thoughts in Random Order”aduce laolaltă lucrările Alexandrei Mureșan și ale Dianei Oțet, într-un ansamblu care oferă în același timp armonie și tensiune. Foarte diferite în formele vizuale pe care le asumă, demersurile ambelor au în comun o eleganță ingenuă, lipsită de sofisticare inutilă și mai ales de emfază zgomotoasă. Alexandra Mureșan și Diana Oțet propun lucrări născute dintr-un efort onest asumat și laborios de a transpune gânduri sofisticate și întrucâtva obsedante în forme rafinate, într-un demers în care retorica aducătoare de succes și moda artistică a zilei devin natural irelevante. Lucrând în medii foarte diferite, fiecare dintre cele două artiste înfruntă dificultăți specifice. Pericolul alunecării în decorativism estetic, în cazul lucrărilor din sticlă ale Alexandrei Mureșan, și ispita narativității explicite, în cel al desenelor / picturi / colaje ale Dianei Oțet sunt obstacolele cele mai evidente, depășite în procesul realizării unei arte din registrul soft, fermecătoare și spectaculoasă doar dacă este privită cu atenție și răbdare.
Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 23 septembrie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.
Aniversare fotografică Mircea Albu, 75/60
Mircea Albu s-a născut în Aiud, jud. Alba, în 4 septembrie 1943. Stabilit cu familia în Cluj din anul 1956, s-a întâlnit cu aparatul de fotografiat în vara anului următor, cu ocazia unei tabere școlare. Din acel moment cei doi au fost de nedespărţit, fotografia devenind astfel un însoţitor de suflet şi confident, precum şi un mijloc de comunicare.
Anul 1958 a adus fotografia lui Mircea Albu pentru prima dată în spaţiul public, oferit de gazeta de perete a Liceului „Emil Racoviţă” din Cluj, unde, elev fiind a realizat un reportaj fotografic care descria viaţa de liceu din acea perioadă.
Student fiind, a ajuns în cercul foto al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj unde a avut oportunitatea de a întâlni un om de excepţie, iubitor de fotografie, care ulterior i-a devenit şi mentor, Iosif Viehmann.
Fondator al Fotoclubului „ Universitatea” din Cluj în 1969, continuă acest periplu fotografic prin fondarea Asociaţiei ArtImage din Cluj-Napoca, în 2006. La împlinirea vârstei de 60 de ani promite ca în fiecare an care urmează, în septembrie, să prezinte printr-o expoziție trările sale fotografice. În 2018, numără nu mai puțin de 13 expoziţii aniversare deschise în Foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, 2 expoziţii aniversare în cadrul Muzeului de Artă Cluj și 3 volume tipărite de eseuri fotografice.
60 de ani de fotografie au adunat o colecţie impresionantă, care la acest ceas aniversar aduc la lumină, prin două expoziţii, un mod de exprimare fotografică ce-l personalizează fără echivoc pe autor. Asociind limbajul vizual cu cel scris, descoperind în imagine mai mult decât se vede, o poveste, o trăire, tristeţe sau exuberanţă, dragoste sau eşec, Mircea Albu aduce acum în planul public o personalitate pentru care au contat mai puţin titlurile şi medaliile şi mai mult exprimarea eseistică a tot ce a generat prin fotografie.
La împlinirea vârstei de 75 ani de viaţă, sub genericul ”Restituiri, eseuri fotografice, 1958-2018” prezintă:
– O expoziţie retrospectivă în Foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, cu afişe şi albume cu fotografii ale expoziţiilor autorului din intervalul 2003-2017 – Vernisaj 4 septembrie 2018, ora 18.00
– O expoziţie aniversară în cadrul Muzeului de Artă Cluj, o retrospectivă fotografică 1958-2018- Vernisaj 7 septembrie 2018, ora 17.00
– Lansarea a două cărți: volumul I, fotografie argentică, 1958-2005; volumul II, fotografie digitală, 2006-2018
Cu acest prilej, Mircea Albu lansează invitaţia de suflet tuturor celor cu care, de-a lungul celor 6 decenii i s-a intersectat drumurile, să i se alăture, bucurându-se împreună de trecerea timpului.
Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca, 29 august 2018
Hollosy Simon și colonia de artiști de la Baia Mare
Anul 2018 marchează centenarul trecerii în neființă a pictorului și dascălului Hollósy Simon. Moștenirea lăsată de el nu se rezumă doar la lucrările de artă, ci este una extinsă, ce înglobează întregul univers care a gravitat în jurul coloniei de artiști de la Baia Mare. Înființată în 1896, aceasta a reprezentat un punct de reper în evoluția artei maghiare și transilvănene. Chiar și după părăsirea coloniei de către marele artist, munca acestuia va fi continuată de restul fondatorilor școlii (Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János și Iványi-Grünwald Béla), care în următoarele decenii vor lua sub tutela lor studenți și vor deschide porțile coloniei pentru alți artiști.
Expoziția organizată cu lucrări aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca este un omagiu adus acestui demers cultural de la sfârșitul secolului XIX, care a format și reformat spiritul artistic în cadrul mai multor generații.
INCURSIUNE ÎN ARTA LUI KUSZTOS ENDRE
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Primăria Orașului Sovata, organizează, în perioada 18 august – 2 septembrie 2018, expoziția „Incursiune în arta lui Kusztos Endre”/„Betekintés Kusztos Endre Művészetébe”.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 18 august 2018, de la ora 18, în prezența managerului Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă Kovács și a curatorului expoziției, Iakob Attila.
Kusztos Endre, pictor și grafician transilvănean, s-a născut în 1925 în localitatea Ghindari. În 1949 se înscrie la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” unde, sub îndrumarea lui Miklóssy Gábor, își obține diploma în 1955. În perioada 1962-1965, lucrează în cadrul muzeului din Sângeorgiu de Pădure. În 1961, cu ajutorul lui Gy. Szabó Béla, întreprinde un drum de studiu în Uniunea Sovietică, unde peste un deceniu (ca reprezentant al Uniunii Artiștilor Plastici) va efectua o serie de călătorii. Din anii `70 este o prezență constantă a coloniilor de artiști din Makó, Lăzarea, Zimnicea, Valea Nucarilor, respectiv Medgidia. Pe parcursul carierei, a devenit cunoscut pentru desenele în cărbune, care de multe ori ilustrează peisaje din zona Târnavei Mici, Praidului și a Sovatei.
Expoziția din Cluj prezintă 30 de lucrări ale artistului, care denotă nu numai talent înnăscut și dibăcie, ci și o viziune profundă, cu un mesaj clar, care ne introduce în universul unic al desenului lui Kusztos.
#EMŰK. Selecție din colecția Centrului de Artă din Transilvania
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Centrul de Artă din Transilvania/ Erdélyi Művészeti Központ [EMŰK], organizează, în perioada 18 august – 2 septembrie 2018, expoziția #EMŰK. Selecție din colecția Centrului de Artă din Transilvania / #EMŰK. Válogatás a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményéből.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 18 august 2018, de la ora 17. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă dr. Kányádi Iréne, respectiv de curatorii expoziției: Vécsi Nagy Zoltán și Madaras Péter.
Centrul de Artă din Transilvania are ca principal scop formarea unei imagini reale, convertibile, relevante și pe plan inter-cultural a artelor plastice transilvănene. În acest sens, are ca obiectiv colecționarea, procesarea și prezentarea amintirilor materiale ale artelor plastice transilvănene de după 1920, asumându-și în același timp și prezervarea moștenirii spirituale a artiștilor creatori, salvând arta acestora și pentru generațiile viitoare.
Aria de colecționare a Centrului de Artă din Transilvana, cu sediul la Sfântu Gheorghe, se extinde asupra Transilvaniei istorice și regiunii Partium, precum și asupra artei plastice maghiare din România. Centrul colecționează lucrările cu specific transilvănean a artiștilor români, sași, sau de altă naționalitate aflați în relații apropiate de prietenie cu artiștii maghiari, creații ale artiștilor emigrați din Transilvania, precum și creații ale artiștilor străini realizate în această zonă și reprezentând spațiul geografic menționat într-un anume mod.
Atenția centrului se axează pe creații originale cu valoare profesională din domeniul artelor plastice, unice sau de serie redusă. Dorința centrului este de a colecta schițe, blocuri de schițe, jurnale de lucru, jurnale, corespondență, foto-documente, filme, materiale video și audio, manuscrise, articole, arhive digitale, respectiv cărți, reviste, filme legate de artă, etc.
La expoziția din Cluj sunt prezente lucrări ale artiștilor: Albert László, Albert Levetne, Aranyász Zita, Balázs Imre, Bara Barnabás, Nicu Barb, Berze Imre, Căbuz Andrea, Căbuz Anna Mária, Deák Barna, Deák M. Ria, Diénes Attila, Éltes Barna, Gazdáné Olosz Ella, Gerendi Anikó, Horváth Levente Hosszú Zoltán, Jakobovits Márta, Jakobokits Miklós, Jovián György, Kákonyi Csilla, Kárpáti Gergely, Kiss Béla, Kiss László, Kolunbán József, Kuti Dénes, Lakatos László, Lakatos Pál, Lestyán Csaba, Madaras Péter, Máthé Edit, Mészáros Gergely,Miklóssy Mária, Cristian Aurel Opriș, Péter Alpár, Rákosfalvy Zsuzsi, Sánta Csaba, Siklódi Ferencz, Sipos Gaudi Tünde, Szabó Réka, Szabó Zoltán Judóka, Szigeti Gábor Csongor, Szőke Erika, Ujvárossy László, Űtő Gusztáv, Vargha Mihály, Vinczeffy László.
Hommage à Hollósy Simon – Szakács Imre
Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduiește, în perioada 8 august-2 septembrie 2018, expoziția artistului Szakács Imre, „Hommage à Hollósy Simon”. Prin lucrările incluse în expoziție, artistul din Szentendre dorește să aducă un omagiu maestrului Hollósy Simon, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la trecerea în neființă a acestuia.
Expoziția „VLAHUȚĂ 63. Atelierele artiștilor clujeni / Kolozsvári képzőművészek műtermei”
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită vineri, 10 august 2018, de la ora 17:00, la vernisajul expoziţiei Vlahuță 63. Atelierele artiștilor clujeni – Kolozsvári képzőművészek műtermei, eveniment care va avea loc în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
Expoziția are ca scop prezentarea operelor unor artiști consacrați, care au definit arta plastică clujeană, aceștia desfășurându-și activitatea artistică în atelierele de pe strada Vlahuță nr. 63 între anii 1958–1980. Complexul de ateliere din cartierul Grigorescu cuprindea inițial șaisprezece ateliere de artiști, acestea fiind primele construite de Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Cluj, la sfârșitul anilor ’50. Atelierele destinate sculptorilor, pictorilor, graficienilor și artiștilor decoratori pot fi considerate un pilon important al artei clujene, conferind un spațiu de creație și de interacțiune personală pentru artiștii clujeni din ultimele șase decenii.
În urma cercetării efectuate, dr. Bordás Beáta, curatorul expoziției, a întocmit o listă a artiștilor care au lucrat în atelierele respective între anii 1959–1980. Lista cuprinde 44 de nume, printre care se numără creatori de renume național și internațional. Expoziția își propune să prezinte opera acestor artiști clujeni și să readucă pe scena artei contemporane comunitatea inovativă care a populat spațiile atelierelor în anii ’60–’70, într-o perioadă care a înregistrat tendințe deosebit de însemnate și totodată variate, ce s-au abătut de la normele impuse oficial. Selecția cuprinde în total 95 de lucrări (pictură, grafică, sculptură, tapiserie, artă decorativă), majoritatea lor făcând parte din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, iar 21 de piese fiind împrumutate de la colecționari privați și artiști. Operele de artă selectate datează din perioada anilor 1950 – 1980, întâietate având lucrările care evocă atmosfera atelierelor din cartierul Grigorescu, relația dintre coabitanți, și cele care imortalizează procesul de creație. Expoziția cuprinde și o serie de autoportrete și câteva portrete ale unor artiști. Lucrările care ilustrează tendințele principale ale artei clujene din anii ’50 – ’70 sunt semnate de: Mihai Barbu, Bardócz Lajos, Corneliu Brudașcu, Laurențiu Buda, Alexandru Cristea, Cseh Gusztáv, Deák Ferenc, Leonid Elaș, Cs. Erdős Tibor, Liviu Florean, Alexandru-Milan Florian, Forró Antal, Gavril Gavrilaș, Gergely István, Grieb Alfréd, Doina Hordovan Ciato, Constantin Dinu Ilea, Kancsura István, Kádár Tibor, Kolozsvári Puskás Sándor, Korondi Jenő, Kós András, Romul Ladea, Anton Lazăr, Ana Lupaș, Radu Maier, Nicolae Maniu, Ion Mitrea, Mircea Mureșan, Nagy Anna, Maria Margareta Nemeș, Pallos Sch. Jutta, Andonis Papadopoulos, Lucia Piso-Ladea, Ioan Sbârciu, Valeriu Semenescu, Paul Sima, Soó Zöld Margit, Mircea Spătaru, Szederjesi András, Tóth László, T. Szücs Ilona, Vetró Artúr, Mircea Vremir.