Curtea Constituțională a admis posibilitatea că acordul de mediere e titlu executoriu
Modificările legii medierii între mit și realitate- Repoziționarea mediatorilor în piața conflictelor
Legea 192/2006, cea care reglementează medierea și organizarea profesiei de mediator, a fost modificată prin: Legea 370/2009, Ordonanța de guvern 13/2010, Legea micii reforme în justiție 202/2010, Legea 115/2012, Legea 76/2012, Ordonanța de urgență a guvernului 90/2012, Ordonanța de urgență a guvernului4/2013, Ordonanța de urgență a guvernului80/2013, Legea 255/2013, Decizia Curții Consituționale a României nr.266/2014, Decizia Curții Consituționale a României nr.713/2014, Proiect de modificare a legii 192 -PL-x nr. 483/2016, Decizia Curții Consituționale a României din 18 septembrie 2018.
Decizia din 18 septembrie 2018 a Curții Constituționale a României a admis posibilitatea ca acordul de mediere să fie titlu executoriu, după verificarea și atestarea de către un avocat sau notar. Această verificare și atestare este necesară deoarece chiar și mediatorii care au studii juridice în mediere sunt mediatori și nu oferă consultanță juridică.
Forma inițială a legii medierii oferea mai multe beneficii (restituirea în totalitate a taxelor de timbru, posibilitatea de a apela la un mediator în orice moment al unui proces penal, etc) părților care alegeau medierea. Această nouă variantă de punere în executare a înțelegerii părților cuprinsă în acordul de mediere oferă celeritate în spețele din mediul de afaceri. Important de menționat este faptul că în acest moment medierea este recunoscută ca profesie de sine stătătoare și non-juridică.
„Am convingerea că reușita noastră depinde doar de noi, că așteptarea ca altcineva să facă ceva pentru noi nu este realistă și că o repoziționare în piața conflictelor a mediatorilor este șansa noastră de a impulsiona medierea. Ediţia 2018 a Galei Excelenței în Mediere îşi propune să aducă medierea în atenția mediului de afaceri, prin încurajarea oportunităților de colaborare între mediul de afaceri și mediatori”, declară Anca Lucia Stancu, mediator și organizator al Galei Excelenței în Mediere.
Activitățile organizate sub egida Galei Excelenței în Mediere- Medierea- Timpul solutiilor pentru business– se desfășoară în perioada 27-29 septembrie 2018, la Cluj-Napoca.
Ziua de 27 septembrie 2018 este dedicată workshop-urilor pe teme de mediere în contextul mediului de afaceri și a managementului disputelor în activitatea curentă a unei firme. Facultatea FSPAC, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, va fi gazda acestei activități noi în cadrul evenimentului.
Agenda Galei conține activități diferite pentru mediul de afaceri și mediatori, dar și o seară festivă comună, la Hotel Stil, ce va avea loc în 28 septembrie 2018, la care au confirmat participarea domnul primar Emil Boc, avocatul de business Gabriel Biriș, domnul consul onorific al Olandei Wouter Reijers. Pentru prima dată va fi un panel de discuții, pe teme de mediere, cu invitații speciali în cadrul serii festive, urmat de tradiționala festivitate de premiere a mediatorilor cu rezultate deosebite.
Conferința Națională a Mediatorilor cu tema Anul Centenarului- Anul unirii mediatorilor va trata subiecte de interes pentru prezentul și viitorul profesiei de mediator. „Cred cu putere că doar împreună putem face din mediere o activitate care să fie prezentă în viețile celor care au nevoie de ea. Cu cât vom fi mai mulți mediatori prezenți la eveniment, cu atât impactul va fi mai puternic și vocea noastră va fi auzită și ascultată.”, completează Anca Lucia Stancu.
Gala Excelenței în Mediere organizată de Asociația Medierenet Cluj-Napoca și este sprijinită de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, de Universitatea Babeș-Bolyai, asociațiile de mediatori și partenerii evenimentului.