Teroristul mămăligar din Vişeu scapă doar cu amendă penală la Înalta Curte
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe profesorul Vasile Coman din Vişeu, la pedeapsa de 6.000 de lei amendă penală, pentru infracţiuni la Legea privind combaterea terorismului.
Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj şi inculpatul Coman Vasile împotriva sentinţei penale nr. 40 din data de 20 martie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Cluj – Secţia Penală şi de minori. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, rejudecând: Condamnă pe inculpatul Coman Vasile, pentru infracţiunea prevăzută de art.38 din Legea nr.535/2004 cu aplicarea art.41 alin.1 Cod penal, la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 6000 lei (corespunzător a 120 de zile – amendă x 50 lei/zi amendă). Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor neexecutării cu rea-credinţă a pedepsei amenzii. Constată că inculpatul Coman Vasile a fost internat nevoluntar în cadrul Spitalului de psihiatrie Sighetu Marmaţiei – Secţia închişi, de la data 09.12.2016 până la data de 7.01.2017, inclusiv. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate ce nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul inculpat, în sumă de 260 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 6 februarie 2019.
Vasile Coman, inginerul din Vişeu a fost trimis în judecată, fiind suspectat că ar fi lăsat în urmă cu doi ani, în toaleta Tribunalului Maramureş, un dispozitiv electric improvizat.
Potrivit descrierii procurorilor DIICOT, dispozitivul era compus din 4 tuburi de pământ, legate la o baterie şi un bec de lanternă. A fost descoperit într-o dimineaţă de noiembrie. Atunci jandarmii au dat alarma şi au evacuat clădirea. Bărbatul a fost identificat şi apoi reţinut în aceeaşi zi la Sighet, iar după o anchetă de câteva luni a fost acuzat de terorism şi a fost trimis în judecată, deşi dispozitivul nu putea activa nimic.
Coman a declarat magistratului că erau obiectele sale, bateria şi becul, pe care le-a uitat în toaleta Tribunalului, din cauză că băuse prea multă ţuică, să-şi facă curaj la un proces penal. A pretins că nu era în tuburi pământ ci mămăligă cu brânză, mâncarea sa. Nu ar fi conectat el tuburile la baterie cu sârmă.
Pentru că nu a fost lăsat să citească discursul pregătit despre justiţia din Sighet, pentru care a pregătit şi distribuit caricaturi proprii, decis să recuze un procuror care nu era prezent, a refuzat să semneze declaraţia dată în faţa magistratului Curţii de Apel Cluj, instanţa de fond, unde primise o condamnare cu executare.
Inculpatul în vârstă de 70 de ani, de profesie inginer şi profesor, avea deja două condamnări cu suspendare, de pornografie infantilă şi corupţie sexuală. Incupatul susţine că dosarele i-ar fi fost întocmite la comandă.