Conferinţa Europeană a Cercetării Muzicale EPARM
Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen din Bruxelles (AEC), va găzui unul dintre cele mai importante evenimente academice ale anului: Conferința European Platform for Artistic Research in Music (EPARM).
Pe parcursul celor trei zile dedicate evenimentului (28 – 30 martie 2019) sunt așteptați să participe numeroși artiști interpreți și cercetători, exponenți ai instituțiilor de profil din Europa, precum și personalități din sfera culturală și politică românească.
Evenimentul de deschidere al Conferinței va avea loc joi, 28 martie, ora 15:30, în Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.
Manifestarea se va deschide în armoniile cunoscutului Cvartet Transilvan, formație emblematică a culturii muzicale românești, alcătuită din Gabriel Croitoru – vioara I, Nicușor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărășan – violă, Vasile Jucan – violoncel. Ansamblul va interpreta Cvartetul op. 64 nr. 5 ,,Privighetoarea” (Partea I) de Joseph Haydn și Suită românească – ,,Ciocârlia” (fragment).
Tot în ceremonia de deschidere, vor lua cuvântul liderii instituțiilor implicate, precum și oficialii locali. Îi vom asculta pe prof. univ. dr. Vasile Jucan, rector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, Stefan Gies, directorul executiv alAEC și Peter Dejans, Președintele EPARM.
Cvartetul Transilvan
Cvartetul Transilvan s-a bucurat de o largă recunoaștere în rândul publicului încă de la înființarea sa din 1987, urmând ca, doi ani mai târziu, formația camerală să dobândească statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii ,,Transilvania” din Cluj-Napoca. Membrii fondatori ai cvartetului Transilvan – Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan – participaseră, de altfel, în perioada studiilor de universitare, la numeroase cursuri de măiestrie susținute de personalități notabile în domeniul interpretării camerale. Începând cu anul 1998, din Cvartetul transilvan face parte și Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai valoroși violoniști români, răsplătit de către statul român, pentru meritele artistice deosebite, cu privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu, care i-a aparținut lui George Enescu.
Lansarea internațională a cvartetului a coincis cu prezența acestuia la Festivalul Orlando de la Kekrade (Olanda) în 1990. Remarcarea formației de către Earl Carlyss, membru al celebrului Cvartet Juilliard, le-a adus interpreților clujeni o invitație la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), dar și o bursă de specializare în cadrul Centre for Advanced Quartet Studies. Astfel, timp de trei ani consecutivi, Cvartetul Transilvan a avut oportunitatea de a se perfecționa alături de o serie de artiști de renume mondial (Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland Quartet ș.a.), desfășurând apoi un amplu turneu pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Pe parcursul celor trei decenii de bogată activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut concerte în țară și străinătate, în cadrul unor festivaluri de anvergură și a colaborat cu artiști consacrați. Amplul repertoriu al Cvartetului Transilvan include lucrări ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani, unele prezentate în prime audiții absolute.
Vă așteptăm cu drag.