Cum se intră la beatificarea episcopilor greco- catolici?
După vizita Sfântului Părinte Francisc la Blaj din 2 iunie 2019, Biserica Română Unită va avea 7 fericiţi episcopi greco-catolici români ucişi pentru credinţa lor în unire cu Roma, servii lui Dumnezeu: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu
Transmitem comunicatul Biroului arhiepiscopal de presă cu privire la vizita Sfântului Părinte şi Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici români, precum şi o opinie a Episcopului de Cluj-Gherla cu privire la acest moment istoric din viaţa Bisericii:
· Beatificarea episcopilor la Blaj cu ocazia vizitei Papei Francisc. Informații despre eveniment:
Astăzi, 25 martie 2019, sărbătoarea Bunei Vestiri, Sfântul Scaun a comunicat noi detalii privind vizita Suveranului Pontif în România. Conform comunicatului, duminică 2 iunie 2019, Sfântul Părinte Papa Francisc va beatifica pe cei șapte episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950 – 1970, ocazie cu care va întâlni credincioșii greco-catolici și va celebra Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății din Blaj. După celebrarea euharistică va avea loc prânzul cu suita papală, iar mai apoi Sanctitatea Sa va întâlni comunitatea rromă din localitate.
Cu acest prilej Arhiepiscopia de Alba Iulia și Făgăraș, gazda evenimentului de la Blaj, anunță preoții și pelerinii care vor participa la acest moment istoric din viața Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, că totul este organizat pentru o primire cât mai bună a tuturor celor care doresc să se roage împreună cu urmașul lui Petru și să aducă laudă lui Dumnezeu pentru cei șapte fericiți episcopi, modele autentice de mărturie şi dăruire creştină. În acest sens, accesul pe Câmpia Libertății, locul de desfășurare a Sfintei Liturghii, se va face pe baza biletelor gratuite distribuite în parohii și a documentului de identitate al fiecărei persoane.
Accesul în localitate este organizat pentru ca toți pelerinii să ajungă cât mai aproape de locul de desfășurare. Cei care vor veni cu trenul sau cu autocarul vor avea de parcurs pe jos maxim 25 de minute de la locul sosirii până pe Câmpia Libertății, iar cei care vor veni cu autorismul personal vor putea parca pe străzile Blajului. Pentru persoanele cu dificultăți de deplasare au fost prevăzute mijloace de transport care le vor prelua din parcări sau gară pentru a le duce cât mai aproape de sectorul care le-a fost atribuit.
Pentru confortul pelerinilor pe Câmpia Libertății sunt prevăzute suficiente scaune, vor fi amenajate puncte de prim ajutor cu cadre medicale specializate, va fi distribuită apă, vor fi amplasate toalete ecologice. Cei care doresc pot aduce cu ei apă. Peste 500 de voluntari le vor sta la dispoziție pentru a-i informa și a le oferi sprijinul necesar în caz de nevoie.
Totul va fi organizat pentru ca fiecare să se simtă ca acasă, să se bucure din plin de întâlnirea cu Sfântul Părinte, precum şi de beatificarea celor şapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii Greco-Catolice din România.
Biroul Arhieparhial de Presă
· Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla:
Este o cinste pentru poporul nostru și o bucurie să avem acești șapte fericiți și intercesori, mijlocitori pentru noi. Ne rugăm ca ei să fie și pentru generațiile de azi, pentru tinerii noștri, un exemplu de eroism, de perseverență în credință în pofida dificultăților. Ca episcopi, ei se bucurau de toate onorurile înainte de arestare, dar după momentul arestării au fost numiți «bandiți», nu mai aveau nume ci aveau numere și erau tratați ca atare. Prin urmare, această trecere a lor din libertate în detenție este o asceză foarte puternică care se bazează pe credință și iubire.
Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a dat o definiție foarte frumoasă martiriului: martirul «se bazează pe o iubire atât de puternică față de Dumnezeu încât este gata să își ofere propria viață pentru această iubire».
Episcopii noștri nu au renunțat la iubirea pentru Dumnezeu nici chiar la sfârșitul vieții. Cardinalul Iuliu Hossu, fiind în domiciliu obligatoriu la Căldărușani, nu a acceptat invitația Papei de a merge la Roma la aflarea veștii că a primit titlul de Cardinal. A spus: «rămân aici cu turma mea». De asemenea la începutul detenției, când a fost ridicat noaptea din casa fratelui său și dus la Ministerul de Interne, Episcopul Hossu s-a așezat în genunchi și a spus: «Doamne, îți mulțumesc pentru că m-ai considerat vrednic să sufăr pentru Tine». Așadar, de la început a existat conștiința că «eu sunt aici pentru Tine».
Ulterior, Sfântul Ioan Paul al II-lea în scrisoarea sa cu ocazia Tricentenarului Unirii Bisericii Greco-Catolice din România cu Biserica Romei, caracterizează martirii acestei Biserici – pe care o numește «a mărturisitorilor și martirilor» -, spunând că «ei sunt martiri pentru unitate», aici această expresie însemnând: «martir pentru unitatea cu Biserica Romei», precum și, «martir pentru a realiza unitatea între români».
Alte date, oferite de PS Florentin, despre cauza de beatificare: aici
Agenda detaliată a vizitei Sfântului Părinte în România: aici
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla
Biroul de presă