Registrul acţionarilor Flora e anulat şi la Curtea de Apel
Magistraţii Curţii de Apel au menţinut miercuri decizia Judecătoriei Cluj Napoca, care i-a condamnat în decembrie 2017, la amenzi penale în valoare de câte 14.000 de lei, respectiv un număr de 200 de zile amendă, pe cei 5 acţionari din tabăra Păcurariu- Bor, administratorii firmei Flora, pentru fals şi instigare la fals sub semnătură privată. Instanţa de judecată a anulat şi registrul acţionarilor firmei.
Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii PN, BN, BE, PR, TAM şi persoanele vătămate DG, IM, VO, GV, RA, BI, ZA împotriva sentinţei penale nr. 2224 din 22.12.2017 a Judecătoriei Cluj Napoca. Obligă apelanţii să achite fiecare câte 300 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24 aprilie 2019.
Dosarul Flora împlineşte un sfert de veac şi este marcat de disensiunile dintre cele două tabere, care au încercat să controleze o parte din fosta societate de stat din perioada comunistă, Alimentara, la separarea unor magazine.
Cele zece magazine alimentare au fost controlate în cea mai mare a timpului de gruparea Păcurariu, care a vândut acţiunile soţilor Emilia şi Nicolae Bor, care au preluat controlul asupra activelor, tranzacţie nerecunoscută de Nicolae Dunca.
Timp de peste două decenii, perioadă în care tabăra Păcurariu- Bor a luat decizii, a înstrăinat şi închiriat active, în timp ce adversarii, printre care Dunca, Brumar, Ripan, au contestat în permanenţă deciziile Consiliului de Administraţie.
O cotitură semnificativă în dosarul Flora a avut loc în decembrie 2017, când judecătorii au admis plângerea penală a grupului Dunca şi procurorii au fost obligaţi să înceapă urmrărirea penală pentru falsificarea registrului acţionarilor, acum anulat. Decizia este definitivă.
Decizie Judecătoria Cluj Napoca decembrie 2017
Condamnare fără acord de recunoaştere
condamnă pe inculpata PĂCURARIU ROZALIA, la pedeapsa de 200 de zile -amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în forma participaţiei improprii, stabileşte cuantumul sumei unei zile-amendă la suma de 70 lei şi aplică pedeapsa amenzii în cuantum de 14.000 lei. Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 63 din C.p., privind consecinţele neexecutării cu rea-credinţă a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, anume înlocuirea zilelor amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile de închisoare.
condamnă pe inculpata BOR EMILIA, la pedeapsa de 200 de zile -amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în forma participaţiei improprii, stabileşte cuantumul sumei unei zile-amendă la suma de 70 lei şi aplică pedeapsa amenzii în cuantum de 14.000 lei. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 din C.p., privind consecinţele neexecutării cu rea-credinţă a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, anume înlocuirea zilelor amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile de închisoare.
condamnă pe inculpatul BOR NICOLAE, la pedeapsa de 200 de zile -amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în forma participaţiei improprii, stabileşte cuantumul sumei unei zile-amendă la suma de 70 lei şi aplică pedeapsa amenzii în cuantum de 14.000 lei. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 din C.p., privind consecinţele neexecutării cu rea-credinţă a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, anume înlocuirea zilelor amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile de închisoare.
condamnă pe inculpatul PINTEA NICOLAE, la pedeapsa de 200 de zile -amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în forma participaţiei improprii, stabileşte cuantumul sumei unei zile-amendă la suma de 70 lei şi aplică pedeapsa amenzii în cuantum de 14.000 lei. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 din C.p., privind consecinţele neexecutării cu rea-credinţă a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, anume înlocuirea zilelor amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile de închisoare.
condamnă pe inculpata TOŞA ANCA MIRELA,la pedeapsa de 200 de zile -amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, stabileşte cuantumul sumei unei zile-amendă la suma de 70 lei şi aplică pedeapsa amenzii în cuantum de 14.000 lei. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 din C.p., privind consecinţele neexecutării cu rea-credinţă a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, anume înlocuirea zilelor amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile de închisoare.
În temeiul art. 25 al. 3 C.p.p. dispune desfiinţarea înscrisului falsificat, constând în copia “Registrului Acţionarilor SC Flora SA” (vol X, dos. u.p.)
În temeiul art. 397 C.p.p. ia act că persoanele vătămate Inoan Maria, Vişan Olimpia, Galoş Viorica, Ripan Alexandru, Brumar Ioan, Zah Ana şi Dunca Gheorghe nu s-au constituit părţi civile.
În temeiul art. 398 şi art. 274 alin. (1), (2) din C.p.p., obligă pe fiecare dintre inculpaţi la plata sumei de 1000 lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare (din care suma de 600 lei – în cursul urmăririi penale, iar suma de 400 lei – în etapa camerei preliminare şi a judecăţii).
În temeiul art. 398 şi art. 276 al. (1) şi (4) C.p.p. obligă pe fiecare dintre inculpaţi să îi plătească persoanei vătămate Dunca Gheorghe suma de 1820 lei reprezentând cheltuieli judiciare, constând în onorariu de avocat.
Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe dispozitiv. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.12.2017.