Varză a la Cluj după reţetă de patru secole reinterpretată
Câteva zeci de gurmanzi au gustat luni seara, Cărticica meseriei de bucătar, editată de József Lukács, în magazinul Moldovan din cartierul Bună Ziua, cu tot cu cea mai veche reţetă a produsului Varză a la Cluj.
O traducere eveniment (Cartea de bucate de la Cluj – 1695)
Editura GastroArt, parte a proiectului gastroart.ro
“Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695”, o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și notele explicative și studiul introductiv. (272 de pagini – 58 lei)
Cartea de față marchează multe alte premiere mai mult decât demne a fi menționate și subliniate: cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.
Nu în ultimul rând, “pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale Cărticelei meseriei de bucătar şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare”.
József Lukács este clujean și absolvent al Universității Babeș-Bolyai. A studiat teatrologia la nivel de licență și istoria la nivel de masterat, doctorat și studii postdoctorale. În 2012, a obținut doctoratul în istorie, cu distincția Summa cum laude, sub îndrumarea academicianului Ioan-Aurel Pop. Titlul disertației sale: Clujul renascentist. Aspecte privind viața cotidiană în Cluj, în secolele XVI şi XVII. Alimentaţia şi gastronomia. Din 2013, este cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai.
A fost tipograf, mai apoi, timp de peste două decenii, administrator și secretar general de redacție al revistei Apostrof, revista Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este muzeograf la Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai.
Domeniile sale de cercetare: istoria Clujului, istoria Transilvaniei, istoria gastronomiei, istoria turismului.
A publicat:
- Povestea orașului comoară. Scurtă istorie a Clujului și a monumentelor sale (2005, 2009)
- Clujul gotic (2007)
- Călăuza Văii Arieșului (în limba maghiară, 2006)
- Scaunul Arieș, Turda și Rimetea (în limba maghiară, 2014)
- Munții Trascăului, Drumeții în zona Cheilor Râmeți și a Bedeleului (în limba maghiară, 2016)
Cum puteți precomanda
Puteți precomanda cărțile la cosmin.dragomir@gastroart.ro (Nume complet, adresă de livrare, număr de telefon, titlul/urile, numărul de exemplare și mențiunea dacă doriți prin poșta română sau prin curier – prețurile de livrare sunt simțitor diferite) Plata se face prin ramburs.
De asemenea vă anuțăm că mai avem disponibile încă 100 de exemplare din Christ Ionnin – Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și buffet 1863.
Cartea de bucate de la Cluj (1695), 272 de pagini – 58 lei
Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului, 352 de pagini – 43 lei
Christ Ionnin – Bucătăria română (1863), 96 de pagini, 32 lei
La care se adaugă taxele de transport.