Tradiţie versus modernitate în generaţiile Românaşului
Spectacolul generaţiilor Ansamblului folcloric Românaşul, al Universităţii Tehnice din Cluj, prilejuit de împlinirea a 45 de ani de la înfiinţare, a avut loc vineri seara, de la ora 18, la Casa de Cultură a Studenţilor, cu sala plină.
Timp de peste 3 ore şi-au dat concursul sute de reprezentanţi ai formaţiei, care au fost de-a lungul vremii, sau sunt şi în prezent studenţi politehnişti. Suportul muzical a fost asigurat de către tineri muzicieni profesionişti, conduşi de către violonistul Alex Hatfa, veteranilor fiindu-le interzisă prezenţa pe scenă. Prezentarea evenimentului a fost realizată de către Mirela Boţan, purtător de cuvânt al Politehnicii.
Membrii primelor generaţii, din anii 80 au montat dansurile Oaş şi Boju, fiind sprijiniţi de către maestrul coregraf Florin Ciobanu, cel care s-a ocupat de instruirea mai multor generaţii de studenţi în anii 80.
Generaţiile mai tinere au susţinut un mare număr de montaje coregrafice, dintr-un larg areal geografic, pe stil mai modern, în forţă, cu un mare număr de perechi, intercalate cu piese instrumentale şi recitaluri ale soliştilor.
O figură aparte în peisajul aniversărilor folclorice a constituit-o recitalul formaţiei de copii, recent înfiinţată şi antrenată de cuplul de dansatori românaşi Nicoleta şi Ionel Horea Baciu.
În contrast spectaculos, inginerii Silviu Galiş şi Viorel Dragomir au interpretat o partitură în duet de Fecioresc. Foto Silvana Crăciun
Solistul Ionuţ Fulea, absolvent al Politehnicii şi fost membru al formaţiei, a depănat chiar pe scenă, amintiri de la primul contact cu ansamblul şi cu regretatul fondator Teodor Nilaş.
Printre oficialii care au condus de-a lungul vremii formaţia studenţească au fost onoraţi cu diplome Alexandru Mândru, Florin Ciobanu şi Victor Bercea.
Formaţia de folclor studenţesc Românaşul a fost înfiinţată în anul 1974 de către profesorul Teodor Nilaş, sub tutela Institutului Politehnic Cluj, succedat la conducerea ansamblului de către Alexandru Mândru, Victor Bercea şi Lucian Revnic.
Instructori coregrafi au fost Octavian Miclăuş, Florin Ciobanu, Victor Roman şi Eugen Nicoară. Conducerea muzicală a fost asigurată succesiv de către Paul Stoica, Ştefan Lustig, Ioan Crişan, Titus Flueraş, Mugurel Scutăreanu, Râmbu Romeo, Ioan Morar, Marius Moldovan, Iulian Raţiu, Alex Hatfa.
În cei 45 de ani de existenţă, Ansamblul Românaşul a susţinut numeroase turnee naţionale şi internaţionale şi a obţinut distincţii importante la competiţii de profil.
La spectacolul generaţiilor au asistat mai mulţi reprezentanţi ai formaţiilor studenţeşti de folclor, cu care Românaşul a fost în competiţie în anii 80, în festivalurile vremii, de genul Primăvara studenţească, Mărţişorul (Ioan Cocian) şi Mugurelul (Paul Remeş), dar şi conducători ai altor formaţii de tradiţie, precum Rapsodia Someşană (Nely Ghircă, Ilie Lung), CUG (Emil şi Viorica Luca), Unirea (Felecan Gavril). Aceştia s-au declarat mulţumiţi de calitatea actului artistic oferit publicului.
Mihai Bacalu