Speriat de ameninţarea USR Boc dezbate deranjul Untold
Primarul Emil Boc a chemat clujenii, cu o întârziere de 4 ani, să se pronunţe asupra acuzaţiilor că deranjează localnicii cu zgomotul şi blocarea parcului central. Boc a fost acuzat în repetate rânduri, că a susţinut interesat promovarea festivalului.
Primăria Clujului a desfășurat în perioada 29.07-31.07 a.c. o largă campanie de informare cetățenească, distribuind 30.000 pliante în zonele BT Arena / Plopilor, Grigorescu și cartierul Zorilor (vezi VIDEO și FOTO în ataș). Obiectivele campaniei au fost:1. Accentuarea relației de bună colaborare între administrația locală și Festivalul Untold2. Combaterea unor informații false apărute în spațiul public despre impactul negativ al Festivalului Untold asupra orașului3. Informarea cetățenilor despre modalitățile legale de sesizare a organelor competente, în cazul producerii unor evenimente cu potențial să tulbure ordinea și liniștea publică4. Informarea cetățenilor despre modalitățile de contactare a autorităților în eventualitatea unor nelămuriri sau pentru cerere de informații suplimentare
Mesajele din pliant sunt
1. Colaborarea dintre Primărie și UNTOLD este fără îndoială o poveste de succes, iar în acest al 5-lea an jubiliar mulțumim cetățenilor pentru susținerea financiară a primei ediții a UNTOLD. Cu respectiva ocazie, autorităţile municipale au acordat festivalului 3.5 milioane de lei.
2. Majoritatea zdrobitoare a clujenilor se declară mulţumiţi de existenţa şi modul de desfăşurare ale acestui eveniment, dar a existat şi o minoritate care a reclamat mici nemulţumiri, sau chiar neajunsuri.
3. Tema ProfitabilitățiiÎn 2017 nu mai puţin de 324.135 lei (68.5413 EUR) + TVA au intrat în bugetul municipiului pentru închirierea Parcului Central, a Casinoului, Sălii Polivalente, precum şi pentru întreţinerea şi curăţenia domeniului public afectat de către festival; la aceştia s-au adăugat sumele plătite către Consilul Judeţean: stadionul Cluj Arena a fost închiriat pentru nu mai puţin de 19 zile, la preţul de 15.000 lei pe zi.
4. Tema spațiilor verziLegea spaţiilor verzi interzice ocuparea a mai mult de 10% din suprafaţa unui parc cu obiective/ construcţii provizorii, ceea ce creează dificultăţi în emiterea aprobărilor. Totuşi, din 2018, aria rezervată festivalului a crescut, astfel că la actuala ediţie zona cuprinsă între garduri măsoară peste 200.000 m2 şi va fi închisă circulaţiei pentru 10 zile. Dar pentru cel care dorește să primească informaţii suplimentare, bineînțeles, poate să le solicite din partea Biroului Mass-Media al Primăriei Clujului.
5. Tema nivellor de zgomotDupă cum probabil ştiţi, Municipiul Cluj-Napoca beneficiază deja, prin grija Primăriei şi a Consiliului Local, de un plan de acţiune special pentru combaterea zgomotului, în cadrul căruia conceptul de Centru Verde (zgomot redus produs de vehicule, dar şi provenind din activităţile comerciale) ocupă un loc important. În consecinţă, Primăria noastră, prin Poliţia locală, urmăreşte constant activitatea festivalieră, luând de fiecare dată măsurile necesare.
Moduri în care cetățenii se pot adresa organelor competente în diverse probleme
6. Tema profitabilitățiiSe pot solicita informații suplimentare potrivit legilor 544/2001 (privind informaţiile de interes public) şi 53/2003 (privind transparenţa decizională), de la Biroul Mass-Media al Primăriei Clujului (0264 596 030 / int. 4605; 4600; 4503).
7. Tema spațiilor verziLegea nu permite, propriu-zis, sub nicio formă închiderea unor parcuri care nu au orar de funcţionare, dar organizatorii UNTLOD şi Primăria Clujului au ales această măsură – pe o perioadă de doar 10 zile (pentru maşini), respectiv 9 zile (pentru persoane). Considerăm că drepturile cetăţenilor, mai ales cele ale plătitorilor de bilet, exced situaţiile limitate prevăzute de legi cum este cea a spaţiilor verzi (cu limitarea la 10% din suprafaţă pentru construcţii, imposibilitatea de a interzice accesul etc.) Deci dacă ești nemulţumit de transformarea spaţiului public în teritoriu al unui eveniment privat, sună la Poliţia Locală (organism civil, subordonat Primăriei) la 0264955 sau, (dacă vezi în suprapunerea dintre organul de autorizare şi cel de control un conflict de interese), adresează-te Poliţiei Naţionale, prin Inspectoratul Judeţean Cluj – de preferinţă în scris. dar şi la numărul de telefon 0264432727, sau prin petiţionare directă on-line la adresa https://cj.politiaromana.ro/ro/petitii-online .
Mai poți sesiza abateri de la Legea spațiilor verzi Gărzii de Mediu (numere locale – jud. Cluj 0264.410.719; 0374.628.264).
8. Tema nivelelor de zgomotOrdinul Ministerului Sănătăţii nr. 94/ 9 august 2018 stipulează că zgomotul nu poate să depăşească “50 dB decibeli/ pentru nivelul de vârf, în cazul măsurării acustice efectuate la exteriorul locuinţei pe perioada nopţii”.
Aplicaţiile de tip decibelmetru sunt disponibile pentru orice telefon inteligent; deci dacă ai impresia că în zona ta de locuit se depăşeşte nivelul legal admis ești rugat să apelezi, la orice oră, telefonul primarului (0264955) sau Garda de Mediu (telefon sesizări 021.326.89.70; numere locale – jud. Cluj 0264.410.719; 0374.628.264), solicitând efectuarea de măsurători sonometrice autorizate şi amendarea organizatorului/ oprirea zgomotului sau încadrarea lui în limitele legale.
9. Sesizări GeneraleVeste bună! Toate sesizările telefonice la numărul Poliţiei Locale Cluj 0264955 sunt înregistrate în vederea unor acţiuni şi răspunsuri concrete, care să poată fi verificate ulterior de către reclamanţi.
Vă rugăm să luati cunoștintă de toate aspectele din pliant pentru a vă asigura că ați preluat toate informațiile cheie ale campaniei de informare cetățenească.
Vă mulțumim,
Biroul de Presă al Primăriei