Mitropoliţii Clujului şi Rwandei la Mănăstirea Nicula
Peste 20.000 de pelerini din toată țara, dar și din străinătate, au asistat joi dimineața, 15 august 2019, la Mănăstirea clujeană Nicula, la Sfânta Liturghie, săvârșită cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda și Burundi, în sobor de preoți și diaconi, pe altarul de vară din curtea așezământului monahal.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care le-a vorbit pelerinilor despre suferințele Maicii Domnului, arătând că „ori de câte ori ne rătăcim de la calea cea dreaptă, Maica Domnului suferă”. Ierarhul a precizat că, de-a lungul vieții, „Maica Domnului a suferit tare pentru Domnul Hristos, dar noi, fiind făcuți fii ai ei, dimpreună cu Sfântul Ioan Evanghelistul, suferă și pentru noi pentru toți”.
Astfel, credincioșii au fost îndemnați să fie atenți la semenii aflați în suferință și să se implice mai mult în acțiuni sociale.
„Întrebarea esenţială pe care ar trebui să ne-o punem noi, creştinii veacului 21, este: îi place Maicii Domnului ceea ce facem noi? N-o întristează pe Maica Domnului secularizarea ce bântuie în lume, lipsa de preocupări spirituale, participarea atât de rară la slujbele bisericii, păcatele multe făcute de oameni? Îi place Maicii Domnului slaba noastră implicare în slujirea socială, în ocrotirea săracilor, a bolnavilor, a bătrânilor și a copiilor orfani sau abandonați? Deschidem noi suficiente centre de sprijinire a acestor categorii de oameni marginalizați? O dor toate acestea pe Maica Domnului”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Ierarhul a amintit și de emigrările masive din țara nostră, care au ca urmări dezbinarea familiilor și suferința copiilor: „Maica Domnului este pentru familia creștină, pentru nașterea, creșterea și educare copiilor. Și mamele noastre care ne-au adus pe lume suferă când viața noastră nu merge foarte bine!”
Maica Domnului este întristată și pentru faptul că satele se depopulează, a spus ierarhul.
„Foarte mulți ne-am născut în sat și anul acesta a fost dedicat de către Sfântul Sinod satului, iar multe sate îmbătrânesc și se depopulează. Maica Domnului și mamele noastre, la această priveliște, sunt îndurerate. Pe bună dreptate spune cântecul popular:«Când m-apropiu de-al meu sat, / Cunosc câinii pe lătrat, / Oamenii pe cuvântat, / Pe mama după oftat»”. Mitropolitul Clujului l-a pomenit în acest context și pe poetul transilvănean Ioan Alexandru, cel care a închinat un poem întreg satului românesc și care este înmomântat în cimitirul Mănăstirii Nicula.
În încheierea cuvântului său, Mitropolitul Clujului a rugat-o pe Maica Domnului să aibă grijă de toate satele și orașele, îndemnându-i pe toți cei prezenți să fie buni, pentru a nu o întrista pe Maica Domnului: „Fiecare dintre noi să fim misionari ai Domnului Iisus și ai Maicii Domnului și să arătăm lumii un mod frumos de a trăi și atunci lacrimile de pe fața Maicii Domnului se vor împuțina”.
La final slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a mulțumit pelerinilor pentru că an de an cercetează Mănăstirea Nicula, dar și Mitropolitului de Rwanda şi Burundi, Înaltpreasfințitului Innocentios, care, la rându-i, și-a exprimat bucuria împreună-slujirii.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu, decanul facultății.
Zeci de mii de credincioși au participat în perioada 13-15 august la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, unde miercuri seara, în ajunul sărbătorii, a fost scoasă în procesiune din biserică Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și așezată pe altarul de vară. După Slujba Prohodului, Icoana a fost purtată în procesiune, pentru prima dată în jurul bisericii noi, timp în care au fost cântate pricesne. Apoi, icoana a fost așezată din nou la demisolul bisericii noi. Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Mănăstirea Nicula, la care vin pelerinii an de an să se roage, a fost pictată de preotul Luca din Iclod, iar în anul 1699 aceasta a lăcrimat vreme de trei săptămâni.