Germanii şi francezii aduc la Cluj Zestrea de vremuri grele
A opta ediție a festivalului de artă digitală și muzică electronică Clujotronic aduce la Cluj concerte, performance-uri multimedia, instalații interactive de realitate virtuală și realitate augmentată, o expoziție de jocuri video independente, ateliere și dezbateri cu artiști din Franța, Germania, SUA și România. Institutul Francez din România la Cluj și Centrul Cultural German vă dau întâlnire între 27 și 29 septembrie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, care va deveni cadrul unei inedite aventuri în lumi virtuale.
Festivalul se deschide vineri, 27 septembrie ora 20:00 cu performance-ul de paint mapping al artistului francez JA Dupont, cunoscut pentru instalațiile sale multimedia. Pe un perete de 6/2 m, el va coregrafia lumina în colaborare cu Kero Zen și Ocu, celebrii artiști de street art, acompaniați de Blanilla, unul dintre cei mai apreciați DJ de breakbeat din Cluj.
Seara zilei de sâmbătă va fi animată de două concerte: sonorităţile pop extravagante ale duoului german Annagemina şi electro-jazz-ul lui Warren Walker, muzician american stabilit la Paris.
Prin expoziția S’il vous play!, Institutul Francez propune descoperirea bogăţiei creației franceze în materie de jocuri video, fie că este vorba de producții comerciale ale unor studiouri independente sau de jocuri de autor, experimentale, intimiste și dezvoltate uneori în doar câteva zile – însă foarte inovatoare.
Un alt proiect francez din festival este muzeul virtual Micro-Folies, prezentat de partenerii de la BRD Groupe Société Générale. Publicul (și în special publicul tânăr) este invitat să interacționeze prin intermediul tabletelor și al dispozitivelor Samsung Gear VR, cu 500 dintre cele mai importante creații artistice ale lumii: picturi, sculpturi, momente muzicale, detalii arhitecturale ori obiecte preluate din patrimoniul mondial, găzduite în 12 mari muzee din Franța, precum: Louvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, Philharmonie de Paris sau Cité des sciences et de l’industrie. Prin acest muzeu digital, colţul VR (realitate virtuală) va permite vizitatorilor, datorită înregistrărilor video 360 ale Arte, să experimenteze lumea subacvatică sau zborul printre nori.
În catacombele muzeului, iluminate de Accenture, veţi descoperi două instalaţii multimedia care interacţionează cu gesturile sau desenele vizitatorilor: Aural Skin de Alex Halka şi Neural Drawing de Hybrid Lab.
Nu rataţi dezbaterile şi atelierele, şi mai ales întâlnirea cu robotul Nao, prezentat sâmbătă de Prof. Dr. Daniel David.
Programul complet al festivalului
Clujotronic este organizat de Institutul Francez din România la Cluj şi Centrul Cultural German din Cluj.
Parteneri: Orange, BRD Groupe Société Générale, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Consiliul Judetean Cluj, Primăria Cluj-Napoca, Zilele Clujului, Ambasada Franţei în România, Goethe-Institut Bucuresti, Accenture în România, Telenav Europe, Inside Gameloft Romania, Madd
Cluj, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Quantic Lab, Daisler Print House, Wattech Systems, Weberbau, Atelier Cafe, Tractor, Set, GO.