Şah la Boc cu maidanezi din hoardingul Fânaţelor Clujului
Câinii maidanezi au dispărut din Cluj de mai bine de un deceniu. Unde s-au dus, ce au făcut şi ce vor ei, câinii şi administraţia locală, vom ştii după ce va fi închis şi evacuat adăpostul privat al medicului Radu Ţermure, care a ajuns la o dimensiune comparabilă cu o explozie nucleară, aproape 1000 de exemplare.
Toată lumea s-a bucurat că maidanezii nu au mai fost transformaţi în săpun, în urmă cu peste un deceniu, iar printre cei care s-au pus de-a curmezişul transporturilor cu animale spre ghilotină a fost şi Ţermure. A improvizat un adăpost în fosta fermă Pârâul Rece din Fânaţele Clujului.
Vestea că pe dealul din nordul Clujului cineva primeşte câini bolnavi sau sănătoşi, de câte ori este solicitat, la orice oră, s-a dus rapid de-a lungul şi de-a latul zonei. Creşterea capacităţii adăpostului a fost de circa osută animale anual. După un deceniu se vorbea despre circa 1000 de câini. Ţermure era elogiat, dar nimeni nu se întreba în ce condiţii supravieţuiesc câinii.
Când de vreo 7 ani, un incendiu a mistuit o hală, împreună cu zeci de animale, dar şi cu o îngrijitoare, clujenii au aflat că în adăpost se aflau şi pisici. Femeia care îngrijea locatarii adăpostului a sfârşit asfixiată printre cartoanele aprinse cu lumânări. Obişnuia să se încălzească astfel.
Chiar dacă era privit cu simpatie de către iubitorii animalelor, o parte dintre reprezentanţii asociaţiilor mai mici care îngrijesc animale, îşi puneau întrebarea, de ceva vreme, dacă numărul mare de câini din adăpost nu e un handicap pentru îngrijirea animalelor. Adăpostul nu are apă curentă. Se vorbeşte de faptul că un adăpost decent nu ar trebui să depăşească 100 de animale.
Reprezentanţii TAC (Transylvania Animal Care), prima organizație românească de medicină veterinară socială & advocacy pentru animale de companie a mers mai departe şi a caracterizat situaţia de la adăpost cu termenul hoarding, sau tezaurizare, împrumutat de la cercetători americani. O aglomeraţie de animale, unde proprietarul nu poate asigura îngrijirea acestora, hrănirea şi igiena.
Scandalul anual din 2019 a izbucnit mai violent, de data aceasta magistraţii au emis un ordin de evacuare a fermei. Proprietarul, profesorul universitar Viore Mitre, deţinător a numeroase suprafeţe de teren agricol, a refuzat să mai prelungească chiriaşilor cu blană sejurul la Pârâul Rece. În faţa unei evidenţe, peste 800 de câini aflaţi pe punctul de a o lua înapoi la vale pe străzile Clujului, autorităţile şi-au amintit că au ignorat un pericol latent şi au intrat în panică. Tardiv, ar spune cârcotaşii.