Primii boboci clujeni care şi-au terminat vacanţa s-au prezentat la muncă în Conservator
Violoncelistul Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică Gh Dima a deschis anul universitar muzical din Cluj, cu un discurs despre starea instituţiei, în care s-a referit la proiectele curente şi de viitor, dar şi la problemele rămase nerezolvate, cu precădere cel locativ. O parte dintre cei mai buni studenţi au desăvârşit ceremonialul din Sala Studio, cu piese de virzuozitate acoperind un spectru larg de instrumente, canto şi coregrafie, pe stil clasic, cult, popular, dar şi modern.
În discursul său, rectorul Vasile Jucan a salutat cei peste 1.000 de boboci ai AMGD, s-a referit la noul departament de Relaţii Internaţionale, la proiectele majore ale instituţiei, la cercetare, spectacole, dar şi la probema spaţiului de educaţie, actualul sediu retrocedat Eparhiei Greco Catolice putând fi utilizat încă 8 ani.
“Distins Auditoriu, Stimați colegi, Dragi studenți,
Începem cu toţii astăzi un nou an universitar, cu emotii, planuri, sperante, așteptări, temeri, certitudini. Iar dincolo de bucuria începutului și a revederii, inaugurarea unui nou an de învățământ este cel mai bun prilej pentru a reflecta onest asupra lucrurilor care s-au realizat, precum și asupra celor ce se doresc a fi îndeplinite. De aceea, permiteți-mi să punctez cateva aspecte relevante în acest sens.
[vsw id=”56mfThY3C2I” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Realizarile sunt numeroase, în anul universitar precedent s-au produs multe schimbări benefice: constituirea Departamentului de Relații Externe; constituirea unei linii de predare în limba engleză; structurarea unui Masterat de Muzică Electronică în limba engleză in cadrul Departmentului de Învătamânt la Distanță; introducerea în programa de studiu a unui instrument din muzica tradițională: vioară, nai, taragot, saxofon; constituirea unui Centru de Consliere și Orientare în Carieră, integrarea Academiei in programe Joint Degree pe cateva domenii importante – Muzica sacra – Vatican, Muzica electronica, Lied – Academia din Santa Cecilia, Bizantinologie – Atena, aderarea la doua clustere: Industrii creative și Cluj Innovation City, am finalizat o serie de acțiuni de renovare și construire de noi spații, am făcut angajări, încurajând segmentul tânăr atât pe domeniul didactic, cât și pe cel administrativ, am crescut capacitatea de scolarizare la canto în contextul unei concurențe generale la examenul de admitere. De altfel, anul acesta, ne deshchidem porțile pentru 420 de studenti la Facultatea Teoretica, 317 la Facultatea de Interpretare, 130 de studenți la Departamentul de Canto si Artele spectacolului muzical, 47 doctoranzi, 100 la Extensia Piatra Neamt si 314 la Departamentul de Invatamant la Distanta.
[vsw id=”ADpiKgDaEUU” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Asadar, dragi tineri, este important sa stiti ca pentru voi, cei peste 1000 de studenti, alegerile din primavara lui 2016 s-au pliat pe imperativele educationale, iar internaționalizarea a fost și rămâne una dintre dimensiunile centrale ale modernizării și consolidării instituției noastre. Tocmai din acest considerent s-a înființat Departamentul de Relații Externe (director: lect. Univ. dr. Oana Bălan), a cărui misiune este de aceea de a promova imaginea AMGD în spaţiul naţional şi internaţional. În acest sens întreaga activitate se concentrează pe integrarea valorilor şcolii muzicale clujene în circuitul mondial educaţional, ştiinţific şi cultural prin crearea unui cadru instituţional favorabil deschiderii internaţionale pentru studenţii şi personalul AMGD. Fiind un departament nou, dati-mi voie sa va spun care sunt sub-structurile sale: Biroul Erasmus Plus, Biroul de Relaţii Internaţionale și Studenţi Străini, Biroul de Comunicare Internă, Alumni și Consiliere în Carieră, Biroul pentru Proiecte Artistice, Biroul de Relaţii Publice (purtător de cuvânt, asist. univ. drd. Cristina Pascu), Biroul de Marketing, Imagine și Industrii Creative. Se încearcă creșterea transparenței și echitabilității prin descentralizarea sistemului de selecție, sistem care se aplica din acest an universitar. În prezent AMGD are stabilite parteneriate în cadrul programului ERASMUS cu peste 40 instituţii de învăţământ superior din Europa, iar numărul parteneriatelor noastre cu instituţii de învăţământ superior muzical din străinătate este în continuă creştere. Începând cu anul 2015 – 2016, 11 studenți au participat la stagii de practică pe management artistic în diverse institții muzical-culturale din Europa. De asemenea, aderarea Academiei la Asociația Europeană a Conservatoarelor permite facilitarea accesării unor astfel de burse în continuare.
[vsw id=”ZjXUIQx0PCA” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]O Academie e un organism viu care trebuie mereu perfecționat și modernizat. Prin structura ramificată şi în acelaşi timp echilibrată, avem capacitatea de a răspunde celor mai variate cerinţe educaţionale ale societăţii contemporane. De aceea, un obiectiv strategic important consta in regândirea planurilor de învățământ și reforma curriculară în noul context al învățământului european; vor fi menținute și introduse acele discipline care sunt cerute în sistemul de învățământ european, cum ar fi, de exemplu programe de Meloterapie sau terapie prin arta.
[vsw id=”Il_TQ4MOsls” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]De altfel, profesorii noştri oferă pregătire de nivel academic superior pentru un spectru larg de specializări muzicale – compoziţie, muzicologie, dirijat orchestră, dirijat cor, interpretare instrumentală, pedagogie muzicală, canto, pedagogie coregrafică, regie de operă şi regie coregrafică. Celor două facultăţi ce constituie nucleul instituţional al Academiei de Muzică – Facultatea de Interpretare Muzicală şi Facultatea Teoretică – li se adaugă Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic şi extensia universitară din Piatra Neamţ. Departamentul de Învăţământ la Distanţă asigură accesul permanent la o nouă calitate a pregătirii muzicale şi achiziţionarea de noi cunoştinţe în educaţia adulţilor.
[vsw id=”MOU-WyJ9INI” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Totodata, Centrul de Cercetare şi Formare Profesională are rolul de a furniza educaţie permanentă, asigurând suport ştiinţific, programe de educație a adulților şi oportunităţi pentru specializări post-universitare.
[vsw id=”FNYWcuNfONY” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Ca obiectiv principal, A.M.G.D. urmăreşte să ofere studenţilor săi calificare superioară în domeniul creaţiei şi interpretării muzicale, al pedagogiei muzicale, muzicologiei şi al artelor scenice. Actul de predare urmăreşte în acelaşi timp latura formativă şi informativă a învăţării, prin proiectarea unui învăţământ centrat pe student şi pe rezultatele învăţării (corespunzătoare calificărilor), pentru a forma competenţele cerute pe piaţa muncii.
Astfel, promovabilitatea este de aprox 84 % pe AMGD, iar inserţia absolventilor pe piaţa muncii este în medie 75 % în ultimii 4 ani (după licenţă 79 % în 2015 / iar în urma absolvirii masteratului 84,5 % ).
Un alt obiectiv important in acest an universitar este îmbunătățirea comunicării externe prin actualizarea permanentă a site-ului universității cu informații relevante, inclusiv în limbi de circulație internațională. In acest sens, in curs de finalizare este dezvoltarea serviciilor de marketing academic și științific prin demararea acțiunilor de reconstrucție a brandului instituțional (sigla, site-ul) și paginilor web cu caracter promoțional, dezvoltarea pachetelor protocolare și refacerea pliantelor cu oferta educațională în limbi de circulație internațională. Totodata, urmarim valorificarea si promovarea la nivel local, national si international a formațiilor și ansamblurilor AMGD, intocmind si un pliant de prezentare a acestora in vederea organizarii de concerte.
[vsw id=”dkwNaVPzZnc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]De asemenea, pentru prima data va avea loc in Cluj Napoca o Academie internationala de Vara, in perioada 16 – 23 iulie 2017, cu invitati de prima marime, cu nume mari ai artei interpretative si pedagogice si care va cuprinde cursuri de maiestrie pe subiecte inedite, precum si concerte.
[vsw id=”9Hb95bVGcZk” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Formarea muzicianului modern presupune o judicioasă îmbinare a pregătirii teoretice cu practica artistică. Acest fapt se reflectă în modul în care Academia de Muzică „Gheorghe Dima” îşi structurează strategiile în domeniul cercetării ştiinţifice şi al activităţilor artistice, în colaborarea fructuoasă dintre creatori, interpreţi şi muzicologi. Performanţa este încurajată prin concursuri de creaţie sau de interpretare organizate la nivel intern, naţional sau chiar internaţional: Concursul Internaţional de Interpretare “Gheorghe Dima”, Concursul de interpretare Duo Pianistic, Concursul Mozart, Concursul de compoziţie “Liviu Comes“.
[vsw id=”Bu-VbkerKa0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Editura MediaMusica şi cele două reviste de specialitate – Lucrări de Muzicologie şi Intermezzo sunt instrumente excelente de exprimare a activităţilor ştiinţifice şi publicistice de profil, susţinute de profesori, doctoranzi şi studenţi de toate specialităţile.
[vsw id=”FuPw8pb3p8k” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Tradiţia remarcabilă a cercetării de folclor desfăşurată în institut se întregeşte prin ansambluri specifice, care cultivă un spirit de autenticitate în păstrarea şi valorificarea artistică a acestui filon.
[vsw id=”wVAtGnlXOfY” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Formaţiile instrumentale şi corale ale Academiei se bucură de o largă recunoaştere naţională şi internaţională, dintre care menționăm Orchestrele „Antonin Ciolan” (in cadrul careia s-au produs cateva modificari) si Camerata Academica.
[vsw id=”qgZJe7qZMGg” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Totodată, sunt cultivate colaborări cu caracter permanent cu instituţii precum Filarmonica de Stat „Transilvania”, cele două Opere clujene, Societatea Română Mozart, centrele culturale străine ce activează în oraş. Academia de Muzică „Gh Dima” este implicată activ în evenimente culturale de seamă, precum Festivalul „Toamna Muzicală Clujeană”, Festivalul „Mozart”, promovând şi importante manifestări proprii, ca Festivalul “Cluj Modern” Festivalul “VivaVox”, Festivalul “La Stravaganza”, Festivalul Internaţional “Sigismund Toduţă“, Programul de concerte pentru copii “Do Re Mi Start!”.
[vsw id=”QkDHDyUb0TI” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]De asmenea, activităţile asociative ale studenţilor sunt activ încurajate de cadrele didactice şi colectivele decizionale ale instituţiei. ASAMGD este o asociaţie care se dezvoltă incontestabil, fiind afiliată Uniunii Studenţilor din România unde desfăsoară proiecte în cadrul evenimentelor importante ale acesteia şi face demersurile necesare pentru a colabora cu cȃt mai multe organizații studenţesti naţionale şi internaţionale.
[vsw id=”WFxCi1N5ziE” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]Dar nu deschidem anul academic ca să ne lăudăm, ci ca să construim împreună, iar această construcție comună – rodul muncii a circa 270 de oameni, câți suntem în această ”comunitate a egalilor” – înseamnă mai întâi multă învățătură, mult studiu, iar apoi creație de cel mai înalt nivel. Pentru aceasta, este nevoie în Academia noastră de cei mai buni dascăli-cercetători, transmițători ai celor mai avansate tehnici de investigație. În acest sens, avem noi membri coordonatori in cadrul Scolii Doctorale, cadre didactice care pot îndruma studenti pe diverse teme de cercetare.
In fiecare an, Academia priveşte şi spre viitor, se întoarce şi la origini. Aceasta Academie este a celor care au fost, a celor care sunt şi mai ales a celor care vor veni. Tocmai de aceea, toate aceste demersuri converg spre aniversarea a 100 de ani de la intemeierea Conservatorului, eveniment care va avea loc în 2019.
Dar pană atunci, haideți să ne bucuram împreună, în acest locaș dedicat învățăturii și educației înalte, din tainele teoriei si interpretarii, dansului si spectacolului, pe urmele pașilor atâtor personalități, magicieni ai sunetului și ai mișcării. Fie ca acest inceput de an academic să însemne un nou pas în ascensiunea acestei insitutii şi fie ca Augurii cei buni să îl prezideze”.