Francofonia este aniversată odată cu venirea primăverii
În fiecare an, în luna martie, francofonii din întreaga lume celebrează limba franceză și diversitatea culturilor care au adoptat-o. Iar 2020 este un an special, în care se aniversează 50 de ani de francofonie instituțională.
Francofonia înseamnă 300 de milioane de oameni, răspândiți pe cele 5 continente, care împărtășesc o limbă comună, franceza. Înseamnă însă și un dispozitiv instituțional menit să promoveze limba franceză și să încurajeze cooperarea politică, educativă, economică și culturală între cele 88 de state și guverne membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, ale cărei baze au fost puse în 20 martie 1970.
Institutul Francez din Cluj-Napoca a pregătit o serie evenimente menite să prezinte o francofonie vie, diversă, creativă, angajată și inovatoare. Întâlniri literare, expoziții, ateliere, degustări și concerte formează programul dens pe care Institutul Francez și partenerii săi îl propun atât celor mari, cât și celor mici pe parcursul lunii martie.
Explorați diverse regiuni ale Franței, prin atelierele de povești, conversație și muzică animate de studenții din Martinique sau Réunion (Outre-mer), prin expoziția foto a lui Ovidiu Komlod (Bordeaux) sau prin atelierul gastronomic de clătite și galettes (Bretania). Întâlniți autori francofoni și citiți-le romanele, nuvelele sau chiar haiku-urile în franceză! Dezvoltați-vă creativitatea în cadrul atelierului de scriere literară animat de scriitoarea franceză Marianne Jaeglé. Admirați măiestria în artă textilă a studenților de la Universitatea de Artă și Design, dar și talentul elevilor din trupa Assentiment (Huedin) care joacă teatru în franceză. Degustați vinuri și brânzeturi franțuzești în cadrul atelierelor gastronomice. Aplaudați elevii Colegiului de Muzică « Sigismund Toduță » și studenții Academiei Naționale de Muzică « Gheorghe Dima » care urcă împreună pe scenă pentru concertul de închidere, Francofolies musicales.
Copii și adolescenții sunt așteptați cu o expoziție de benzi desenate, un atelier de marionete și un altul de benzi desenate digitale, iar tinerii interesați de studii în Franța pot primi mai multe informații în cadrul unui eveniment dedicat.
Pentru mai multe informații despre fiecare eveniment, dați click pe titlul său.
Pentru ateliere, înscrierea e obligatorie, locurile fiind limitate!
PROGRAM
2-27 martie | Expoziție de bandă desenată „Le château des étoiles”*
4 martie, 18.30 | Vernisajul expoziției de design textil T3XT1L*
6 martie, 17.30 | Îndeplinește-ți visul studiind în Franța*
11 martie, 15.00 | Atelier de creație digitală de benzi desenate, cu Adrian Barbu (pentru adolescenți)
12 martie, 18.00 | Lansare de carte de Alexandru Jurcan și moment teatral francofon*
13 martie, 16.30 | Atelier de marionete, cu Lucian Rad (pentru copii de 3-7 ani)
17 martie, 19.00 | Soirée bretonne: atelier de clătite și galettes
18 martie, 18.00 | Întâlnire literară cu scriitoarea franceză Marianne Jaeglé*
19 martie, 16.30 | Atelier de scriere animat de scriitoarea Marianne Jaeglé*
20 martie, 13.30 – 17.00 | Ziua Francofoniei – ateliere Outre-mer *
20 martie, 18.30 | Vernisajul expoziției de fotografie și haiku „Spații bordo” de Ovidiu Komlod *
27 martie, 18.30 | Atelier: vinuri și brânzeturi franțuzești (informații în curând)
30 martie, 19.00 | Concert Francofolies musicales (informații în curând)*
*evenimente cu intrare liberă
,