Sindicatele din aviaţie cer protecţia echipajelor de zbor
Reprezentanţii Uniunii Personalului din Aviaţie (Flight Personnel Union Romania, FPU România) cer autorităţilor protecţie sanitară şi socială pentru angajaţii firmelor care conlucrează în acest domeniu, prin intermediul unei scrisori deschise adresate premierului Ludovic Orban, miniştrilor Transporturilor, Lucian Bode şi Muncii, Violeta Alexandru şi şefului AACR, Armand Petrescu.
Scrisoare deschisă
Impactul COVID-19 asupra industriei aviatice și protejarea drepturilor lucrătorilor din transporturi în lupta împotriva pandemiei
Criza COVID-19 evoluează rapid, iar efectele extrem de severe asupra sănătății și economiei reprezintă o provocare fără precedent pentru societatea noastră. Este responsabilitatea noastră colectivă, împreună cu instituțiile europene și autoritățile naționale în prim-plan, pentru a răspunde și depăși această dificilă încercare.
Majoritatea activităților economice sunt suspendate sau continuă într-un ritm redus. Sectorul aviației nu este singurul lovit puternic, dar acesta este esențial pentru asigurarea circulației necesare a mărfurilor, serviciilor medicale și persoanelor în acest moment de criză.
Toate companiile aeriene ar trebui să promoveze o abordare social responsabilă și să gestioneze situația împreună cu reprezentanții angajațiilor, protejând atât locurile de muncă ale acestora, cât și activele societățiilor.
Au fost deja luate anumite măsuri specifice pentru a reduce impactul economic pentru anumite segmente și companii, dar vă rugăm să ne comunicați:
1. Cum sprijiniți managementul și sindicatele din industria aviatică pentru a lucra împreună și pentru a echilibra nevoile companiilor pentru supraviețuire și viitorul lucrătorilor? Aceasta trebuie să fie o obligație, iar în cazul în care companiile aeriene nu iau această cale, nu ar trebui să existe sprijin.
Solicităm implicarea organizațiilor sindicale la nivel național, regional și local, pentru introducerea unor măsuri de urgență în sectorul aviației!
2. Cum va implementa România abordarea coordonată convenită la nivelul UE pentru a asigura continuitatea mărfurilor esențiale, cum ar fi produsele alimentare, medicamente, dispozitivele medicale și echipamentele de protecție, precum și posibilitățile de călătorie pentru serviciile medicale și cele de pasageri în condiții de siguranță?
3. Cum veți asigura sănătatea și siguranța, precum și respectarea condițiilor de muncă decente pentru lucrătorii din aviație?
Autoritățile trebuie să implementeze obligația de a furniza echipament de protecție pentru tot personalul navigant și ne-navigant pentru a reduce expunerea la contaminarea potențială. Echipajul de zbor este pe prima linie de expunere, iar numărul membrilor infectatați cu COVID-19 este în continuă creștere!
Solicităm ca testarea COVID-19 să fie obligatorie la revenirea echipajelor de zbor din misiune!
4. Cum vor fi sprijiniți financiar angajații companiilor aeriene cu baze operaționale în România în cazul în care aceștia sunt contaminați în timpul misiunilor de zbor?
5. Și nu în ultimul rând, cum vor fi sprijiniți financiar, angajații companiilor aeriene ce activează prin sucursale deschise în România (e.g.Wizzair)?
Ne bazăm pe colaborarea și competențele cabinetelor dvs. pentru a face față acestei crize majore și rămânem la dispoziția dvs. pentru orice discuții suplimentare.
Mircea Constantin, preşedinte FPU România
Liana Yilmaz, vicepreşedinte FPU România
Av Costel Gilca, membru onorific FPU România