Călăii Călătorului au fost achitaţi de Justiţia (nu prea) reformată
Achitarea recentă a securiştilor Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş, care l-au anchetat şi ucis pe constructorul Gheorghe Ursu, în anul 1985 a provocat o emoţie puternică. Judecătorul a concluzionat că victima miliţiei ceauşiste nu ar fi fost disident.
Magistratul Mihaela Niţă de la Curtea de Apel Bucureşti a opinat că Gheorghe Ursu nu a fost disident anticomunist, deoarece ar fi petrecut concediile în străinătate, facilitate care nu era posibilă în mod normal.
Este de notorietate că în regimul comunist orice părăsire a țării era o adevărată raritate, fiind făcută numai de anumiți cetățeni și sub un control strict, raportând la organele de securitate orice mișcare, a notat Niţă în motivarea deciziei de achitare.
În opinia magistratului, opiniile exprimate de Ursu în jurnalul său, au fost lecturate la postul de radio Europa liberă, fără a i se dezvălui numele, iar anchetarea sa s-ar fi datorat unor infracţiuni de drept comun. Anchetatorii l-au arestat pe Ursu pentru deţinerea sumei de 19 dolari, fiind interzis în acea perioadă posesia altor valute decât moneda naţională.
Gheorghe Ursu a fost arestat şi încarcerat în anul 1985, iar după două luni a murit în urma bătăilor primite de către colegii de celulă.
Din dosarul de securitate a rezultat, potrivit jurnaliştilor Europei libere, că Ursu reuşise să trimită două scrisori postului de radio, având pregătită o a treia. El ar fi refuzat să arunce acuzaţii spre prietenii din lumea literară, precum Nina Cassian, Radu Cosașu, Radu Albala, Dan Deșliu, Geo Bogza.