Medicul Teofil Pop a plecat discret în plină furtună
Doar familia a putut asista joi la amiază, pe o ploaie intensă, în Cimitirul Central din Cluj, la ceremonialul funerar oficiat de mitropolitul Andreicuţ, al medicului Teofil Pop, primul fondator al unei clinici medicale private, dispărut fulgerător în această săptămână.
Din partea apropiaţilor, doar actorul Dorel Vişan a putut fi prezent. Acesta ne-a împărtăşit motivul durerii sale.
Ceilalţi prieteni şi cunoscuţi au putut fi prezenţi la plecarea profesorului doar prin intermediul florilor.
Potrivit site-ului gestionat de Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, Teofil Pop s-a născut la 17 sept. 1948 în Iuriu de Câmpie, com. Cojocna, jud. Cluj.
A urmat Liceul Mihai Eminescu și Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 1972. Și-a susținut doctoratul în medicină, specialitatea Oto-rino-laringologie și Chirurgie cervico-facială, în anul 1985, cu teza Leziuni cronice ale mucoasei nazale, produse de bicromatul de natriu și potasiu. A beneficiat de specializări în țară și străinătate, la Bruxelles.
Pe linia specialității, după secundariat a promovat medic specialist O.R.L. în anul 1979 și medic primar O.R.L. în anul 1990.
În anul 1976 a intrat în învățământul universitar la I.M.F. Cluj-Napoca O.R.L. ca asistent stagiar, apoi ca asistent titular, promovând în anul 1992 în funcția de șef de lucrări, în 1998 în cea de conferențiar și în 2003 în cea de profesor.
Este autor sau coautor la 12 brevete de invenție, obținute în urma studiilor întreprinse în Laboratoarele Proplanta și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. De asemenea, activitatea sa științifică s-a concretizat în peste 120 de lucrări comunicate la diferite reuniuni științifice interne și externe, sau publicate în periodice din țară și străinătate. A efectuat cu succes peste 70.000 de intervenții chirurgicale în domeniul O.R.L. A scris mai multe cărți de specialitate.
A fost director-proprietar al Policlinicii Interservisan din Cluj-Napoca, prima policlinică privată din țară. Construcția clădirii policlinicii a fost finalizată în octombrie 2003. În anii 2003, 2004, 2005 și 2006, Centru Medico-Chirurgical Universitar Interservisan, pe care prof. Teofil Pop l-a întemeiat în premieră românească, în anul 1992, a ocupat locul I pe țară și i s-a atribuit Diploma de Excelență.
A fost membru în Societatea Română de Oto-Rino-Laringologie (din anul 1976), membru al Uniunii Balcanice Medicale – secțiunea ORL Atena (din anul 1986), membru al Institutului Internațional de Alergologie din Bruxelles (din anul 2005). A fost președinte al Asociației Patronale Zonale a Medicilor din 2004 și vicepreședinte a secțiunii medicale a Uniunii Generale a Industriașilor din România, din același an.
Dispariţia profesorului Teofil Pop a fost semnalată de colegii săi
Cu mare durere în suflet vă anunţăm trecerea în nefiinţă a Prof. Univ. Dr. Teofil Pop, sufletul şi creatorul Centrului Medico-Chirurgical Interservisan.
Prof. Univ. Dr. Teofil Pop a fost o mare personalitate a oraşului Cluj-Napoca, punând bazele primei clinici private din ţară, în anul 1993. Drumul nu a fost uşor, dar prin muncă, pasiune şi seriozitate, Domnul Profesor a reuşit să construiască 3 clinici şi să facă Interservisan cunoscut în toată ţara, cât şi în străinătate.
Dar Interservisan nu a fost doar o clinică, pentru mulţi angajaţi şi prieteni ai domnului profesor, Interservisan era “acasă”.
Pasionat de arta si in special de tablouri, a transformat clinica in propriul sau muzeu, astfel incat din momentul in care paseai pe usa clinicii, te minunai de frumusetile expuse pe pereti si era mai usoara vizita la medic.
Un om care a iubit viata si care a plecat mult prea devreme dintre noi, care a ajutat cand a putut si a dorit mereu sa creeze ceva nou pentru Cluj.
Domnule Profesor, vă mulţumim pentru aceşti ani în care ne-aţi condus cu întelepciune.
Nu vă vom uita niciodată!
Centrul Medico-Chirurgical Interservisan
Mihai Bacalu
N-ar strica să recititi textul măcar o dată inainte de a-l publica!
Ati scris, la un moment dat, Teofil Lung( stiti ceva, exista intr-adevar un domn dr. cu acest nume, dar ….)
Si folositi aiurea majuscule…
In sfarsit si-a gasit linistea. Linistea astrelor a adus liniste in urma lui. Fie-i tarana usoara dupa ce sufletul greu de pacate s-a ridicat la cer. Sanatate si bucurie la toata lumea.