Venus, Goga şi Grigorescu vă iau temperatura în week end
Muzeele din Cluj şi Alba s-au deschis şi vă aşteaptă cu noutăţi de marcă. Capul de afiş ar putea fi statuia zeiţei Venus, descoperită toamna trecută în Castrul Legiunii Gemina din Apulum, dar şi expoziţia cu trofee de vânătoare din vremea lui Octavian Goga.
Statueta zeiței Venus Knidos de la Apulum –
Exponatul lunii mai la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Cu ocazia redeschiderii pentru public a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, vă invităm să admirați la parterul instituției exponatul lunii mai – o statuetă votivă din bronz a zeiței Venus, tipul Knidos.
Statueta a fost descoperită în toamna anului 2019 într-o casă romană din așezarea civilă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum, în cursul unei cercetări arheologice preventive. Este vorba despre zona rezidențială a orașului roman unde o familie înstărită și influentă, probabil cea a unui oficial local, și-a construit o luxoasă casă de tip domus. Domus era locuința particulară romană situată în mediul urban, cu plan rectangular și numeroase încăperi cu destinație specială pentru folosința membrilor familiei.
Aici a fost amenajat un mic loc de cult (lararium) în care se afla statueta din bronz a zeiței frumuseții și a dragostei, care reproduce ipostaza Afroditei din Knidos. Statuia de cult a Afroditei din Knidos a reprezentat primul nud feminin monumental din arta clasică, fiind realizată din marmură de Paros de către faimosul sculptor atenian Praxiteles în sec. IV a.Chr. Renumită pentru frumusețea ei, opera a fost concepută pentru a putea fi admirată din orice unghi. Această statuie a zeiței frumuseții a stabilit un canon în reprezentarea nudului feminin și a inspirat mai multe variante.
Chiar dacă originalul nu a supraviețuit, tipul iconografic a fost reluat de numeroase copii romane din marmură, bronz sau teracotă. Nuditatea zeiței semnifica nașterea ei divină din mare dar și rolul ei sacru la Knidos ca Afrodita Euploia, ocrotitoarea navigatorilor. Gestul pudic nu indica rușinea, ci fertilitatea, tinerețea ei eternă prin curățare, purificare și renaștere ritualică.
Venus Knidos de la Apulum este înfățișată nudă, acoperindu-și zona pubiană cu palma stângă și întinzând brațul drept în față, cu palma deschisă. Greutatea corpului se sprijină pe piciorul drept întins, stângul fiind îndoit din genunchi (contrapposto). Zeița are capul întors ușor spre dreapta, privește înainte, are nasul lung și drept iar gura este mică, întredeschisă. Părul bogat este pieptănat cu cărare la mijloc, două rulouri încadrând fața, acoperind urechile și mascând marginile diademei în formă de semilună. La ceafă părul este strâns în coc. Două șuvițe cârlionțate cad de o parte și de cealaltă a gâtului, până la umeri. Corpul este al unei femei tinere, cu abdomenul și fesele rotunjite, sânii sunt mici iar ombilicul este marcat printr-o incizie. Statueta are înălțimea de 13,3 cm și este datată în a doua jumătate a sec. II – sec. III p.Chr. După descoperire, a fost adusă la muzeu și restaurată de Dan Anghel, fiind apoi scanată și digitizată 3D de Călin Suteu și prezentată online în cadrul Colecției Virtuale a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, pe platforma Sketchfab / https://skfb.ly/6RCF6.
Dr. Anca Timofan, arheolog Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Muzeul de Artă Cluj-Napoca se va redeschide pentru public începând cu data de 20 mai 2020, cu specificaţia că, într-o primă etapă, vor fi repuse în circuitul de vizitare doar sălile de expoziţie din cadrul „Galeriei Naţionale”.
Programul temporar de vizitare va fi de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-18:00, cu o pauză de 60 de minute pentru efectuarea dezinfecţiei şi a aerisirii spaţiilor expoziţionale, între orele 14:00-15:00.
COMUNICAT DE PRESĂ
Expoziția ”REZISTENȚII. Amintire și recunoștință”
Odată cu ieșirea din starea de urgență, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei ”se deschide” în fața publicului clujean cu o expoziție outdoor, afișată pe structura ”10 X 10” de pe Bulevardul Eroilor, a cărei tematică este simbolică pentru această perioadă: ”Rezistenții. Amintire și recunoștiință!” – o galerie de portrete din rândul foștilor disidenți și opozanți ai regimului totalitar comunist, oameni care au trăit izolarea și privarea de libertate/libertă într-un sens mult mai profund decât am fost noi forțați să le trăim pe timp de pandemie.
Proiectul inițiat de Muzeul Național Cotroceni în anul 2019, la 30 de ani de la prăbușirea regimului totalitar comunist, reprezintă o premieră pentru Cluj.
Avem de-a face atât cu un proiect istoric, cât și cu unul artistic, care aduce în atenția publicului un număr de 30 de portrete, de modele de eroi, ale căror povești sunt relatate nu doar prin fotografii, documente și informații istorice, dar și într-o manieră artistică. Autorii sunt tineri graficieni autohtoni, reprezentativi pentru generația de azi.
Desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, proiectul are ca parteneri Asociația Apulum Forum din Alba Iulia și Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a adus acest proiect la Cluj, adaptându-l pentru o expoziție stradală, pe structura ”10 x 10”, structură inaugurată de către MNIT în 2018, cu ocazia unei expoziții dedicată Centenarului, dar care și-a câștigat locul în spațiul urban, găzduind, de atunci, diverse expoziții propuse și de alte instituții sau asociații.
Astăzi, când tot mai des cercetările specialiștilor înregistrează o recrudescență a nostalgiei după regimul comunist, când recuperarea și păstrarea memoriei este mai mult decât o necesitate, considerăm acest proiect, drept o nevoie a societății, un antidot împotriva acestei amnezii colective care, încet, încet, umanizează acel regim represiv și criminal, instaurat în numele unei ideologii utopice.
În vremea în care, pentru o parte dintre noi, speranța devenise singura formă irepresibilă a libertății, semeni de-ai noștri, cunoscuți sau rămași în istorie, de cele mai multe ori fără chip și fără nume, grupuri armate, intelectuali laici, clerici, elevi, studenți, muncitori și țărani, au luptat necondiționat pentru credință, dreptate și libertate. Aceștia sunt REZISTENȚII.
Expoziția va putea fi vizitată cel puțin până în data de 14 iunie 2020.