Ministrul maghiar de Externe a trecut Carpaţii cu mască
Excelenţa sa Szijjártó Péter, ministrul de Externe al Ungariei, a efectuat marţi după amiază, o vizită la Arhiepiscopia Romano- Catolică de Alba Iulia, într-un veritabil tur de forţă, cu escale la Bucureşti şi Cluj. (Foto facebook Szijjártó Péter)
Din agitaţia zilei, a diplomaţiei maghiare, ministrul a concluzionat pe pagina sa de socializare, că a obţinut circulaţia liberă de frontieră între cehi, slovaci şi maghiari. Nimic despre români, care continuă să urmeze doar nişte culoare speciale, pentru tranzitarea Ungariei.
După negocieri toată ziua, guvernul slovac a fost de acord să permită cetățenilor cehi și maghiari să călătorească între Cehia și Ungaria dacă nu petrec mai mult de 48 ore în Slovacia. Deci final: de la miezul nopții, cetățenii cehi, slovaci și maghiari vor putea sta pe teritoriul țărilor din țările celuilalt, nu mai mult de 48 ore. (Facebook Szijjártó Péter)
Relevant pentru atmosfera din timpul vizitei, la Bucureşti, cei doi miniştri au purtat mască medicală, dar la Cluj şi Alba, ministrul Szijjártó Péter a renunţat la ascunderea feţei, la fel şi interlocutorii săi, membri ai comunităţii maghiare.
Ministrul Szijjártó Péter s-a întâlnit în cursul dimineţii la Bucureşti, cu omologul său român, Bogdan Aurescu. Este prima întrevedere după creşterea temperaturii între diplomaţiile celor două ţări, urmare a declaraţiei preşedintelui Iohannis, privind o oarecare tranzacţie PSD- UDMR, respinsă ferm de către Kelemen Hunor.
După conferinţa de presă de la Bucureşti, Szijjártó Péter l-a întâlnit pe preşdintele UDMR Kelemen Hunor, la sediul din Cluj, unde a avut o declaraţie de presă şi a rsăpuns întrebărilor jurnaliştilor ardeleni.
În ciuda întrevederii de la Bucureşti, tensiunea se menţine între Ungaria şi România. Respectăm momentele istorice, dar noi ne-am pierdut teritorii, nu avem motiv de bucurie, a declarat minsitrul maghiar, referindu-se la data de 4 iunie, când se împlineşte un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a trasat noile frontiere ale estului Europei, inclusiv ale României şi Ungariei.
Mihai Bacalu