In Memoriam Profesor Ioan Aurel Giurgiu Business UBB
Fondatorul Facultăţii de Business, profesorul universitar Ioan Aurel Giurgiu ne-a părăsit, la vârsta de aproape 90 de ani. Familia, prietenii şi foştii studenţi i-au fost alături.
Preotul greco-catolic Mircea Marţian a arătat în cuvântul său, că profesorul a avut un echilibru între cariera profesională strălucită şi familie. A dus cu demnitate o grea lovitură, peste două decenii şi jumătate, de la pierderea unicului fiu într-un accident aviatic.
Expertul ANEVAR Emil Culda, unul dintre apropiaţii săi, a evocat personalitatea defunctului.
Ne-a părăsit cu discreţie, purtându-şi cu demnitate crucea unor suferinţe ce nu i-au mai permis în ultimii aproape doi ani să fie la fel de activ cum ne obişnuise de o viaţă, Profesorul Aurel Ioan GIURGIU .
Mi-a fost dascăl şi nu unul oarecare, pentru că el va face parte mereu dintre primii trei mari profesori de la care am avut fericita ocazie de a învăţa foarte mult în timpul studenţiei la Facultatea de Ştiinţe Economice (actualmente FSEGA ) a UBB Cluj. Specialitatea şi preocupările Profesorului GIURGIU au vizat finanţele întreprinderii (managementul financiar) sau “corporate finance” cum îndeobşte se numesc acum.
A fost un mare dascăl , ale cărui idei şi cunoştinţe generate de o sete mereu nepotolită de cunoaştere, pur şi simplu ne erau transmise , nouă studenţilor, ca un torent. Părea că niciodată nu reuşea să ne spună tot sau cât ar fi dorit, deşi ritmul cursului era extrem de ridicat ( ca şi cel al vorbirii de altfel !). Inteligenţa deosebită, cultura vastă şi temeinică, setea de cunoaştere, seriozitatea şi rigoarea cu care-şi făcea treaba , şarmul cu care trasmitea şi dialoga, toate acestea l-au făcut unul dintre cei mai iubiţi şi respectaţi profesori universitari şi autori de lucrări de specialitate ai generaţiei mele şi nu numai.
A absolvit în mod strălucit fosta Academie Comercială (actualmente ASE) Bucureşti, apoi a lucrat la Administraţia Financiară a fostei regiuni Cluj (inclusiv ca şef al corpului de control al finanţelor locale) ,iar din primul an universitar (1962-1963) al noii înfiinţate Facultăţi de Ştiinţe Economice a UBB Cluj, a devenit şi dascăl al acesteia (lector universitar). A fost aproape douzeci de ani şeful catedrei de finanţe al acestei facultăţi. A predat timp de doi ani (1972-1974) studii de specialitate la Facultatea de Drept a Universităţii din Alger .A contribuit în mod esenţial la înfiinţarea Transylvania Business School în 1992 (Facultatea de Business din 1996) din cadrul UBB, al cărei Decan a fost până în anul 2000. A învăţat mii de studenţi, a condus doctorate şi a publicat peste 10 cărţi şi zeci de articole şi studii de specialitate. A fost un mare economist .
Am avut privilegiul de a-l cunoaşte îndeaproape. Am avut o legătură permanentă şi bucuria de a conversa îndelung pe diferite teme. A avut pe parcursul vieţii (31.03.1995) momente extrem de grele (tragedia pierderii foarte devreme a lui Dan ,unicul fiu) peste care a trebuit să treacă cu multă suferinţă şi imensă durere împreună cu întreaga familie ,dar pe care a suportat-o cu aceeaşi discreţie şi demnitate care i-au caracterizat întreaga viaţă.
Un OM , un PROFESOR şi o personalitate cum foarte rar am întâlnit. UBB şi Clujul universitar pierd un mare senior al scolii economice.
Regret enorm această dureroasă despărţire ! Un gând bun întăritor şi condoleanţe familiei îndoliate, nepoților Andrei și Mihai precum și D-nei Adriana !
Mulţumim dragă Domnule Profesor !
Bunul Dumnezeu să-i ierte păcatele şi să-i dea liniştea şi odihna mult meritate acolo de-a dreapta în Împărăţia Sa !