Organizatorii festivalurilor uită monumentele istorice
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au anulat la finalul săptămânii, prevederea privind plata unor dobânzi penalizatoare, pentru întârzierea achitării timbrului monumentelor istorice, prevăzute de o hotărâre de Guvern, la cererea reprezentanţilor Untold. Beneficiază de decizie şi Festival Tickets Management, Boiler şi Electric Castel.
Timbrul monumentelor istorice este o taxă de 2 la sută din valoarea biletelor de intrare, pentru organizatorii evenimentelor care utilizează imagini ale monumentelor istorice. Sumele colectate se folosesc de către Institutul Naţional al Patrimoniului, pentru reabilitarea monumentelor istorice afectate.
Organizatorii Untold au preferat să dea banii avocaţilor, decât să-şi plătească la timp taxele de timbru, pentru salvarea monumentelor istorice de care se folosesc cu deasupră măsură în activitatea lor profitabilă.
Prevederea anulată de instanţă
În cazul nevirării la termen a sumelor datorate, se aplică dobânzi și penalități de întârziere în cuantum de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.
Minuta Curţii de Apel Cluj
Respinge excepţia tardivitătii actiunii invocată de pârâtul GR şi intervenientul fortat INP. Admite în parte acţiunea în contencios formulată de reclamanta U SRL în contradictoriu cu pârâtul G R şi intervenientul fortat INP. Anulează art.10 alin.1 din Normele metodologice aprobate prin H.G. nr.1.502/2007. Respinge în rest acţiunea introductivă de instanţă. Admite în parte cererea de intervenţie accesorie formulată în favoarea reclamantei de către intervenientele FTM SRL, BE SRL şi EC F SRL în limitele admiterii actiunii introductive de instanţă. Obligă pe pârâtul GR şi intervenientul fortat INP să plătească reclamantei suma de 2.050 lei cheltuieli de judecată parţiale. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare care se depune, sub sanctiunea nulităţii,j la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată azi 3.12.2020.
Mihai Bacalu