A început vaccinarea în justiţie împotriva dictaturii de panică
Moda vine de la Paris. După ce şi-au decapitat regii, în urmă cu peste două secole, francezii le-au pus gând rău guvernanţilor, supăraţi pentru gestionarea pandemiei. Ai noştri, mai puţin conştiincioşi, au imitat-o pe aia cu monarhia, dar la gestiunea sanitară se opintesc mai ardeleneşte, cu încetinitorul. Doar justiţia mai lucrează împotriva călcării cu jandarmii a drepturilor civile.
Descinderile poliţiştilor din Paris din toamna trecută, dispuse de Curtea de Justiţie au vizat locuinţele şi birourile fostului premier demisionar Edouard Philippe, ale fostului şi actualului ministru al Sănătăţii, au relatat corespondenţii Reuters. Ancheta vizează plângeri ale medicilor, aziluri şi autorităţi locale, privind maniera de gestionare a pandemiei.
Anchete au demarat şi în Italia, unde premierul Giuseppe Conte a fost chestionat de anchetatori, asupra manierei de gestionare a crizei, dar şi în Spania, unde anchetele au vizat atât autorităţile centrale, cât şi pe cele regionale şi municipale.
La Bucureşti procurorii au restanţe de peste 3 decenii, astfel încât morţii pandemiei mai au de aşteptat. Anchetatorii au găsit până în prezent un singur acar păun, în persoana directorului Unifarm. Acesta este cercetat în două dosare în care este suspectat de contracte oneroase pentru instituţie. A dat bani mulţi pentru măşti de protecţie fictive.
În rest, românii respectă tradiţiile. Nu te legi de conducători, în timpul jocului. Pot abuza cât vor drepturile civile ale cetăţenilor. I-au dat jucăria şi puteri uriaşe şefului de la DSU. Acesta a închis ţara nejustificat, învăţământul, cultura şi bisericile, iar acum avocaţii luptă cu el să mai recupereze din libertăţi. Nu mai stau arestaţi aiurea asimptomaticii în spitale, iar masca (nu) mai e obligatorie în spaţii deschise. În decembrie, Curtea de Apel București a decis, în acțiunea depusă de avocata Minodora Ion împotriva DSU, că articolul privind obligarea purtării măștii în spații deschise este ilegal. Măcar la prima instanţă. La apel, Minodora Ion a fost îngenuncheată. Curtea Supremă a decis că avocata este lipsită de interes.
La demersurile individuale ale avocaţilor s-au raliat şi judecătorii. Curtea de Apel București a anulat restricțiile impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) în cazul pelerinajelor religioase, restricții care interzic participarea la aceste evenimente a persoanelor din afara localității. Decizia nu poate produce însă efecte, dat fiind că prevederea restrictivă a fost preluată și într-o hotărâre de guvern (HG) care este în vigoare și nu a fost atacată în instanță. Mai precis, Curtea de Apel a admis plângerea depusă de Miahela Meaucă și anulează articolul 2 din Hotărârea nr.47/2020 a CNSU. (Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități).
Reclamanta a spus că are domiciliul în București, dar e născută la Iași și în fiecare an merge cu familia ei din Iași la slujba nașterii Mântuitorului, iar hotărârea CNSU îi încalcă dreptul la libertatea religioasă, iar interzicerea acestui dreptul se poate face doar printr-o lege și nu prin hotărâre administrativă a CNSU.
Medicii s-au revoltat şi ei împotriva Ministerului Sănătăţii. Arădenii au reuşit să anuleze un Ordin al MS prin care erau obligaţi să se ocupe de pacienţii infectaţi cu COVID 19.
Admite acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia „Societatea Medicilor de medicina familiei/Medicină generală a judeţului Arad”, în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sănătăţii, acţiune având ca obiect anularea parţială a Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1513/2020, publicat în Monitorul Oficial la data de 09.09.2020, respectiv a dispoziţiilor privind obligaţiile medicului de familie în monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boala Covid-19 aflaţi în izolare la domiciliu şi declararea acestora ca vindecaţi.
Preoţii nu puteau sta deoparte. Aceştia au făcut din arhiepicopul Tomisului, vârful de lance al rebeliunii împotriva şefului DSU. IPS Teodosie a ignorat complet toate dispoziţiile şi a organizat atât pelerinajul de Sf Andrei, cât şi pe cel de Bobotează.
Mihai Bacalu