In memoriam Viorel Nimigeanu (1950-2021)
Lumea artistică clujeană, cu imensă tristețe, a luat la cunoștință trecerea în neființă a pictorului Viorel Nimigeanu. Născut în 1950, artistul a studiat la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. Încă de pe vremea studenției, a fost considerat un artist talentat, iar pentru o scurtă perioadă, pictorul Corneliu Baba i-a ghidat formarea profesională.
După terminarea studiilor, Nimigeanu devine un membru activ al vieții artistice din România, unde lucrările lui sunt apreciate pozitiv de critici și publicul iubitor de artă. În această perioadă, devine atras din ce în ce mai mult de arta monumentală, care pe parcursul carierei îi va marca nu numai creația, ci și evoluția spirituală.
Moștenirea lăsată posterității este una semnificativă și profundă. Cele peste 50 de fresce din biserici pictate de el, împreună cu câteva sute de picturi îmbogățesc patrimoniul cultural nu doar material, ci și imaterial. Pentru Viorel Nimigeanu arta reprezenta mai mult decât un simplu act de creație, era instrumentul principal prin care se crea un echilibru între om și divinitate, o cale prin care lumina și iubirea deveneau vizibile ochiului și ofereau ceva unic celor dornici să pornească pe drumul profund al incursiunilor spirituale. Pentru Nimigeanu, creația artistică devenea o formă de exprimare încărcată de căldură și culoare, menită să ofere nu numai frumusețe și armonie vizuală, ci și spirituală.
Muzeul de Artă Cluj