Poliţia se reformează, vrea nu vrea. Un pas înainte, doi înapoi
După mai multe episoade în care s-a văzut doar dorinţa poliţiştilor de schimbare, nu şi acţiunea efectivă, se înregistrează primul succes major. Şefii Academiei de Poliţie, care au produs doctori plagiatori pe bandă, au fost condamnaţi pentru şantajarea jurnalistei Emilia Şecan. Cea care i-a demascat singură.
Condamnarea vine după episoade consecutive apropiate, în care s-a văzut legătura apropiată dintre şefii poliţiei şi interlopi, precum în cazurile funeraliilor lui Emi Pian, al bucătarului ucis la un chef cu epoleţi, activităţi de contrabandă şi probleme personale desfăşurate în timpul serviciului.
Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la câte 3 ani închisoare cu suspendare pe fostul rector al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob şi pe fostul prorector Mihail Marcoci.
Potrivit procurorilor, cei doi l-au îndemnat pe poliţistul Gh Bărbulescu, să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei, în speranţa că aceasta va renunţa la dezvăluirile privind plagiatele de doctorate din Academie.
Crimă muşamalizată la Cluj
Presiunea uriaşă media declanşată de dezvăluirea ziaristei Emilia Şercan a dus la condamnarea şefilor Academiei de Poliţie. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu presupuşii autori ai unei crime la o petrecere ilegală cu poliţişti, din judeţul Cluj, care se îndreaptă spre o clasare discretă.
Apelul pastorilor la înmormântarea bucătarului celebru Adrian Pop a rămas fără ecou. În ciuda multiplelor semne de întrebare privind loviturile de pe corpul bucătarului şi ştergerea unor imagini de pe camera de supraveghere de la restaurant, dosarul pare să se îndrepte spre o clasare.
Sistemul poliţienesc clasic primeşte o lovitură şi după ce comisarul rebel Radu Gavriş l-a învins pe deputatul Dumitru Coarnă în instanţă. Sindicalistul a fost mai preocupat de modul în care ajunsese în presă înregistrarea cu şefii Poliţiei, care negociau cu interlopii din clanul Duduianu, înmormântarea lui Emi Pian. Pentru acuzaţia că Gavriş ar fi scurs filmarea în presă, Coarnă îi va plăti daune morale de 5.000 de euro.
Poliţia va avea de dus în spate şi dezvăluirea că un agent de la Secţia nr 23 din Bucureşti nu s-a prezentat într-o misiune, fiind la un salon de înfrumuseţare, la pensat. Încercarea de a se scuza cu o presupusă misiune de filaj l-a umplut de ridicol pe agent.
Surpriza de la o descindere a procurorilor DIICOT, printre membrii unei reţele care se ocupa cu traficul de parfumuri falsificate a unor mărci celebre, a fost implicarea unor poliţişti şi vameşi în activitatea de contrabandă.