Omagiu adus lui Puccini de soliștii Operei la Conservator
Un eveniment artistic deosebit a avut loc marți seara, 29 noiembrie, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică Gh Dima din Cluj. Ziua în care, în urmă cu 98 de ani, se stingea din viață compozitorul Giacomo Puccini. Rămâneau în urma sa capodopere liridice, care se cântă în toată lumea, dar și lieduri mai puțin cunoscute. Protagoniștii sunt soliști ai Operei Române și universitari.
Tablouri dintr-o seară de lied sau pledoarie pentru clipe mai altfel
Proiect by Petry
De ce tocmai lied?
Provenit din limba germană, cuvântul lied se traduce cântec. În seara aceasta, vocabula se lasă modelată și descoperită în multiplele sale înțelesuri: melopee, melos, reflectate ca expresie sonoră – sens liric – poveste vizuală, dar și ca gen și formă muzicală, încercând să decripteeze într-un mod expresiv, elemente de arhitectură muzicală.
Structurat în două părți, spectacolul acestei seri vă prezintă mai întâi câteva miniaturi pucciniene, arareori abordate pe scenele de concert, pentru ca a doua parte să propună lieduri din creația a trei compozitori emblematici ai genului: Franz Schubert, Robert Schumann, Edward Grieg. Percepția lucrărilor se desfășoară într-o manieră mai altfel, pe care nu mă grăbesc s-o deconspir, rugându-vă să vă lăsați provocați de jocul sonor, vizual și expresiv propus..
Ideea acestui proiect s-a conturat în plin timp pandemic ( primăvara 2020), perioadă care ne-a obligat într-un fel sau altul să ne reinventăm, să căutăm modalități insolite de exprimare artistică. În biblioteca personală mi-a atras atenția un volum de „Miniaturi pentru voce și pian” de Giacomo Puccini, colecție îngrijită și comentată de Marius Vlad Budoiu. Parcurgând materialul, am fost captivat dintru început de finețea și bogăția detaliilor regăsite în muzica pucciniană esențializată în aceste miniaturi, dar și de utilitatea acestui volum ce propune fiecare lucrare în trei variante (pentru voce înaltă, medie și joasă). În scurt timp mi-am dat sema că ar putea să fie exact fermentul prin care m-aș putea reconecta cu scena, cu publicul, fie și într-o formă virtuală, singura opțiune abordabilă în acea perioadă. Așa a apărut un scurt recital online, cu miniaturi pucciniene, pe care l-am întregit cu amănunte captivante oferite de Marius Budoiu în același volum.
De la acel moment, până la Concertul de azi au trecut mai bine de doi ani, timp în care ideea inițială s-a îmbogățit cu lumeaexpresivă aliedurilor, s-a rafinat și concretizat într-o formulă inedită de concordare a muzicii – poeziei – imaginii – ingeniozității scenice, prin implicarea lui Magdy Hawash, Anca-Mona Mariaș, Geani Brad și Horea Haplea.
Vă dorim audiție și vizionare plăcută!
Programul serii: Partea I Partea a II-a Giacomo Puccini, Beata Viscere Franz Schubert, An die Musik Casa mia Franz Schubert, Der Neugerige Sogno d’or Robert Schumann, Widmung Terra e mare Franz Schubert, Der Wanderer Avanti Urania Robert Schumann, Die beiden Gränadier E l’uccellino Robert Schumann, Ich grolle night Canto d’animo Franz Schubert, Du bist die Ruh Sole e amore Edward Grieg, Ich liebe dich Morire Inno a Roma