Avertizorii de integritate adoptată cu imperfectiuni
Legea avertizorilor de integritate adoptată. PSD și PNL au arătat, încă o dată, că nu doresc o protecție reală a acestora
Azi, Parlamentul a adoptat Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, care transpune Directiva europeană în materie și înlocuiește vechea reglementare.
Prin amendamentele depuse și votate de coaliția majoritară PSD-PNL, aceste partide au arătat, încă o dată, că nu își doresc o funcționare reală a mecanismului avertizării de integritate, ca instrument de prevenire și combatere a corupției, abuzurilor și încălcărilor legii.
Astfel, raportarea anonimă este reglementată într-o modalitate care descurajează investigarea sesizărilor și, în practică, va duce la clasarea mult mai rapidă a acestora. Deși reprezentanții Comisiei Europene au cerut în mod expres ca raportările anonime să fie examinate și soluționate dacă există informații suficiente referitoare la încălcări ale legii, printr-un amendament al coaliției PSD-PNL raportările anonime vor fi examinate și soluționate doar dacă există indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii. Conform Directivei, avertizorul prezintă informații, nu indicii.
Reamintim că acest proiect de lege a iscat puternice controverse publice, a pus sub semnul întrebării dorința reală a partidelor din arcul guvernamental de a combate corupția și a condus la reacții instituționale la adresa României, din partea Comisiei Europene, inclusiv prin vocea vicepreședintei Věra Jourová și din partea Procurorului European.
Forma adoptată astăzi aduce modificări față de forma adoptată în luna iunie, care a făcut obiectul cererii de reexaminare, dar standardele pentru care a optat legiuitorul sunt unele minime și chiar în ignorarea cerințelor Comisiei Europene (în ceea ce privește raportarea anonimă), în condițiile în care această lege reprezintă un jalon în PNNR. Societatea civilă, inclusiv avertizorii de integritate, au cerut constant, pe parcursul procesului de adoptare, garanții și măsuri de protecție mai puternice, dar aceste cerințe au fost ignorate.
Deși partidele din coaliția de guvernare au încercat prin toate mijloacele să slăbească protecția acordată avertizorilor de integritate, suntem optimiști că oamenii vor continua să semnaleze încălcări ale legii din cadrul instituțiilor pentru care lucrează, așa cum au făcut-o și până acum, deși, de cele mai multe ori, nici nu erau conștienți că există legislație care îi protejează sau că ceea ce fac se numește avertizare de integritate.
ActiveWatchAsociația pentru și Cooperare Dezvoltare DurabilăAPADOR-CHFunky CitizensAsociația Română pentru TransparențăEuropean Ethics & Compliance AssociationExpert ForumCentrul pentru Inovare PublicăFederația Sindicatelor din Societatea Română de RadiodifuziuneAdrian Moise – avertizor de integritateAsociaţia Profesională a Transportatorilor (APT), preşedinte Ivan Tudor FlorinAsociația Profesională a Transportatorilor APT, președinte Ivan Tudor Florian, secretar general Nedelcu Gheorghe, avertizori de integritateAsociația Pentru Drepturile Omului Imaginea României, președinte Stoica GabrielUniunea Romilor din Europa, prim-vicepreședinte Ivan Gheorghe, avertizor de integritateAlianța Națională a Sindicatelor Feroviare, președinte Maxim Rodrigo, avertizor de integritateAsociația Națională a Patronatelor Operatorilor în Regim de Taxi, președinte Nedelcu RemusFundația pentru Drepturile Omului-CELEST, președinte avocat Rosini ClaudiusFederația Transpublic a Sindicatelor din Transportul Public Local, președinte Valer Ciobanescu, avertizor de IntegritateSindicatul Transpublic din STB, secretar general Ivan Marieta, avertizor de integritateAsociația Pentru Drepturile Omului Imaginea României, președinte Stoica GabrielMihaela Cuțui, avertizor de integritate public, vicepreședinte Colegiul Medicilor Stomatologi TimișAsociația Kompatibil