Corul Filarmonicii cântă piese repertoriul negro spirituals
Concert de negro spirituals
Miercuri, 21 iunie, 2023, ora 19, Abonament 30
Colegiul Academic
Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Horváth József dirijor
Claudia Bataragă, Ioana Berean, Alexandra Burcă, Viktoria Cormoș, Ioana Magazin, Aida Pavăl-Olaru, Andra Turcu, Mădălina Ungur, Tünde Vér, Radu Cîmpan, Mihai Damian, Ștefan-Ioan Muț solişti vocali
Péter Kolcsár pian
Cornel Groza dirijorul corului
În program piese din repertoriul Negro Spirituals
Miercuri 21 iunie 2023, începând cu ora 19 vă invităm la un concert special, cu piese din repertoriul negro spirituals, în interpretarea Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub îndrumarea dirijorilor Horváth József și Cornel Groza, soliștii serii fiind membri ai corului filarmonicii clujene.
Concertul va avea loc miercuri, 21 iunie 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic.
Din programul serii fac parte lucrări specifice repertoriului negro spirituals. Negro spiritual este un tip de cântec folcloric de factură religioasă creat de sclavii negri africani din sudul Statelor Unite începând cu anii 1670. La baza acestora au stat o serie de imnuri creştine protestante, care au fost modificate din punct de vedere ritmic şi armonic, fiind profund influențate de tradiţiile africane. Elementul de bază în realizarea melodiilor negro spiritual este dialogul dintre solistul vocal şi grup coral. Textele pieselor conțin motive biblice, sclavii americani ai acelor vremuri sperând la mântuire ca urmare a intonării acestor cântece, prin transpunerea într-o stare de exuberanță extatică colectivă. Improvizațiilor sofisticate li se alătură ritmul specific, caracterizat de sincope. De-a lungul timpului, piesele negro spirituals au devenit o sursă de inspirație pentru muzicienii de jazz, o variantă modernă a acestui tip de cântec fiind și muzica gospel, apărută în anii 1940.
Despre cor
__________________________________________________________________________________
Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect.
Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă.
Începând cu anul 1976, conducerea corului a fost încredinţată lui Florentin Mihăescu, care l-a secondat pe maestrul Dorin Pop încă de la constituirea corului. Sub conducerea sa, corul marchează primele succese internaţionale de răsunet şi înregistrează progrese majore în sporirea potenţialului său expresiv şi repertorial.
În anul 1986, ansamblul este preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială (pentru mai multe informații accesați: https://filarmonicatransilvania.ro/despre/cor/).
Despre dirijori
Cornel Groza
În anul 1986, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, până la acel moment condus de Dorin Pop, respectiv Florentin Mihăescu, a fost preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială.
Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop, a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat.
Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.
Horváth József
Horváth József s-a născut în 1975 la Cluj. În anul 1999 a absolvit secţia dirijat cor, iar în 2001 secţia dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la cursurile de măiestrie conduse de maeştrii Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghenadi Rojdestvensky şi Kurt Masur.
Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi prin participarea sistematică la repetiţiile şi concertele dirijorilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez şi Georges Prêtre.
József Horváth este dirijor al Operei Maghiare şi al Operei Române din Cluj. Repertoriul său conține peste 40 de opere și sute de lucrări simfonice. Ca dirijor invitat a condus orchestrele filarmonicilor din Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Tîrgu-Mureş, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Craiova, Corul Radio din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.
A fost iniţiatorul şi Directorul Artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în 2011.
În anul 2009 a fost distins cu Trofeul „Lya Hubic”, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016 i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru realizarea premierelor lucrărilor Samson și Dalila, Werther, Lacul lebedelor și Nabucco la cele două Opere din Cluj.
__________________________________________________________________________________
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Filarmonica de Stat „Transilvania”