Expert APIA reangajat după 14 ani de la intervenția CEDO

Magistrații clujeni au dispus în această săptămână, reangajarea inginerului Antoniu Poienaru, concediat de APIA în anul 2011, și plata celor 170 de salarii de care a fost privat, prin concedierea abuzivă.
Veritabil avertizor de integritate, cu mult înainte de legiferarea protecției legale din anul 2022, (https://integritate.eu/wp-content/uploads/2024/03/Legea-361-2022.pdf) a dezvăluit public, în urmă cu 15 ani, incompatibilitatea șefului de atunci al agenției clujene APIA, Gheorghe Șerban. Desfacerea contractului său de muncă, drept răzbunare, a fost acceptată cu ușurință de justiția românească. CEDO a sancționat Statul Român pentru încălcarea drepturilor lui Poienaru, iar revizuirea litigiului său de muncă, a avut de această dată o soluție firească.
Minuta instanței de fond
Admite în parte cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamantul POIENARU ANTONIU în contradictoriu cu pârâta AGENȚIA DE PLĂȚI ȘI INTERVENȚIE PENTRU AGRICULTURĂ – CENTRUL JUDEȚEAN CLUJ. Anulează Decizia emisă de pârâtă. Obligă pârâta să reintegreze reclamantul pe funcția publică și pe postul deținut anterior destituirii și să plătească acestuia contravaloarea salariilor și a celorlalte drepturi de care acesta ar fi beneficiat, începând cu data de 01.03.2011 și până la reintegrarea efectivă, actualizate cu indicele de inflație. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la data comunicării.
Antoniu Poienaru a refuzat să ne ofere un punct de vedere, față de decizia de reangajare, înainte de ultima instanță, cea de recurs. A scris despre decizia CEDO, cand a fost însuită de auturitățile române.
Astazi, “dupa lupte seculare” cu MAE, mi s-a publicat in Monitorul Oficial Partea I, Anul 191 (XXXV) — Nr. 556 LEGI, DECRETE, HOTĂRÂRI ȘI ALTE ACTE Miercuri, 21 iunie 2023, decizia CEDO. De acum este deschisa calea spre revizuire in instanta a dosarului prin care am fost destituit. Urmeaza ca instanta sa tina cont de decizia CEDO, dupa ce ii voi prezenta publicarea in MO, sa dispuna reangajarea si restituirea drepturilor salariale pe ultimii 12 ani. Reangajarea unde, ma veti intreba? La APIA, locul unde se doarme cel mai bine si se iau salarii foarte bune. Baska suplimente salariale din FEADR si alte sporuri, a scris Poienaru după decizia favorabilă a CEDO.
Poienaru continuă să urmărească evoluția și frământările interne ale instituției APIA, despre care scrie frecvent pe blogul său personal.
APIA, una dintre cele mai importante agenții de plată din România, traversează în 2025 o criză internă profundă, bugetară, funcțională și morală. Iar în timp ce instituția se clatină, liderii ei sindicali și administrativi nu cer reformă, ci își strigă drepturile împotriva oricărei schimbări.
Întrunit la Bușteni pe 11 iunie, Sindicatul Național APIA (S.N. APIA) a lansat un mesaj de forță împotriva posibilelor măsuri de restructurare. Avertismentele au fost dure, fără echivoc: „învingem sau murim cu ei de gât”, a declarat președinta Elena Constantinescu, într-un discurs în care nu s-a vorbit despre eficiență, transparență sau nevoia de profesionalizare, ci doar despre păstrarea structurii actuale, indiferent de costuri sau realități.
Mihai Bacalu