Guvernul este obligat să achite BCR banii pentru eşecul albumului politico- turistic Eterna şi fascinanta Românie
Secretariatul Geeral al Guvernului va trebui să achite Băncii Comerciale Române suma de aproape 6 milioane de euro, pentru albumul Eterna şi Fascinanta Românie, au decis irevocabil magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Departamentul de Informaţii Publice al Guvernului, reprezentat atunci de către Viorel Hrebenciuc, în calitate de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, şi Nicolae Dan Fruntelată, secretar de stat al Informaţiei Publice au comandat firmei franceze Groupe Saintonge Edition, controlată de omul de afaceri Adrian Costea, cu cetăţenie română şi franceză, editarea unui album foto publicitar, denumit “Eterna şi Fascinanta Românie”, care să fie distribuit în 144 ţări cu scopul atragerii investitorilor străini. Contractul a fost sponsorizat de fosta Bancă Română de Comerţ Exterior-Bancorex, cu 5,79 milioane de dolari.
Potrivit procurorilor, după încheierea contractului de finanţare, firma franceză a primit în contul unei bănci străine, în avans, suma de 1,5 milioane de dolari, dar din comanda de 97.000 exemplare nu au fost livrate decât 4.200 bucăţi.
Parchetul Curţii Supreme de Justiţie l-a reţinut în anul 1999 pe Răzvan Temeşan, fostul director Bancorex, sub acuzaţia de abuz în serviciu, şi a început urmărirea penală a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Nicolae Dan Fruntelată, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Temeşan a fost eliberat în ianuarie 2000, iar Hrebenciuc, Unghianu şi Fruntelată au fost scoşi de sub urmărire penală în decembrie 2000.
Bancorex a chemat în judecată Secretariatul General al Guvernului, prin care a solicitat instanţei să constate nulitatea absolută a contractului de sponsorizare. Au fost parcurse toate etapele procesuale, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat litigiul irevocabil în favoarea Băncii Comerciale Române (care a preluat prin fuziune Bancorex), în sensul constatării nulităţii absolute a acestui contract de sponsorizare.
În aceste condiţii, BCR a solicitat în instanţă ca suma de 5,79 milioane dolari să fie restituită, iar SGG i-a chemat în garanţie pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată, astfel încât aceştia să fie obligaţi să despăgubească Secretariatul General al Guvernului pentru prejudiciul suferit, în echivalent cu suma solicitată de BCR.
Potrivit presei centrale, reluate de nasultv.ro, controversatul om de afaceri româno-francez Adrian Costea a fost un apropiat al fostului președinte Ion Iliescu, el finanțând campaniile electorale ale acestuia.
În 2008, Adrian Costea a fost condamnat de Tribunalul Corecțional din Paris la trei ani de închisoare și la plata unei amenzi de 150.000 de euro, el fiind acuzat că ar fi deturnat zeci de milioane de euro din contracte încheiate cu statul român.
Primul complet de judecată independent de la Tribunaul bucureşti a respins cererea de despăgubire a băncii comerciae în octombrie 2012.
Solutia pe scurt: Respinge cererea principala ca neintemeiata. Respinge cererea de chemare in garantie ca ramasa fara obiect Cu drept de apel in 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 15.10.2012
Un alt complet şi mai independent al Curţii de Apel Bucureşti a întors decizia în favoarea BCR şi a pus Secretariatul General al Guvernului la plată în iunnie 2016.
Solutia pe scurt: Admite apelul declarat de reclamanta BCR SA. Schimbă în tot sentinţa civilă nr.14145/15.10.2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti Secţia a VI-a Civilă în sensul că: Admite în parte cererea de chemare în judecată şi obligă pârâta SGG la plata sumei de 5.796.980 USD în lei la cursul oficial al BNR din ziua plăţii. Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în garanţie a numiţilor Hrebenciuc Viorel, Unghianu Mihai şi Fruntelată Nicolae Dan. Respinge ca nefondat apelul aderant formulat de către pârâta SGG. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au menţinut decizia Curţii în această săptămână.
Detalii soluţie: Admite recursul declarat de recurentul-pârât SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI împotriva deciziei civile nr.1132 din 27 iunie 2016 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a Civilă. Modifică în parte decizia recurată în sensul că respinge apelul declarat de apelanta-reclamanta BANCA COMERCIALĂ ROMANĂ. Menţine soluţia de respingere a apelului provocat formulat de intimatul-pârât SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI Admite recursul declarat de recurentul-pârât SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI împotriva deciziei nr. 1769 din 31 octombrie 2016. Modifică în tot decizia recurată în sensul că respinge cererea de completare a dispozitivului sentinţei apelate formulată de apelanta-reclamantă BANCA COMERCIALĂ ROMANĂ. Anulează recursul declarat de recurentul-chemat în garanţie HREBENCIUC V. VIOREL împotriva deciziei civile nr.1132 din 27 iunie 2016 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, ca netimbrat. Obligă recurentul –pârât SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI să plătească intimatului –pârât UNGHIANU D.MIHAI suma de 4000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.Irevocabilă.