Incident neortodox la Uniunea Scriitorilor. Medicul Mircea Buta acuzat de militantism religios
Un atac consistent a avut loc împotriva Bisericii Ortodoxe din partea criticului literar Adrian Popescu, la sediul Uniunii Scriitorilor din Cluj, unde avea loc lansarea unei colecţii cu articole de presă a medicului bistriţean Mircea Gelu Buta, Intelectuali îmbisericiţi, editată de Fundaţia Anastasia.
Popescu l-a acuzat pe autor că tratează subiectul credinţei intelectualilor, discriminând a doua biserică naţională românească, pe lângă cea Ortodoxă existând şi Cultul Greco- Catolic. Intervenţia prelungită a literatului i-a lăsat fără replică pe numeroşii prelaţi ortodocşi prezenţi, cel care a încercat să risipească tensiunea din aer fiind jurnalistul Zorin Diaconescu.
“Din această perspectivă a dlui Buta lipseşte ceva. Sunt articulate pe o direcţie prea militantă, în ce priveşte o singură biserică. Sunt două biserici recunoscute în România, Biserica Greco- Catolică şi Biserica Orotoxă”, a spus Popescu.
Vorbitorul a criticat apoi afirmaţia moderatorului, părintele Ioan Pintea, care spusese că între războaie, “dacă eşti român trebuie să fii ortodox şi cine nu e ortodox nu e român”. “Nu pot fi de acord cu această afirmaţie”, a continuat Popescu.
Discutând despre frăţia reală a bisericilor, Popescu a dat drept exemplu legătura dintre episcopii Colan şi Hosu, în perioada Dictatului de la Viena, care “se plimbau împreună din centru până la Teatru”.
“Nu mai merge perspectiva din anul 1947 a celui mai mare teolog român, Dumitru Stăniloae, Nu mai putem judeca în 2017 cu ochii din 1948. Între timp au mai avut loc şi alte întâlniri, după cea de la Ferara, cum a fost cea din Panama, Cuba, dintre Papa Francisc şi Patriarhul Moscovei”, a spus Popescu.
“Rănile vechi trebuie cusute, nu redeschise cicatricile, să ne apropiem, nu să ne îndepărtăm polemic”, a încheiat Popescu, care a pomenit şi de drumul aşteptat spre reîntregire, spre reunificare a celor două biserici.
Cel care l-a scuzat pe autor cu dipomaţie de critica lui Popescu a fost jurnaistul Zorin Diaconescu. Acesta a invocat o metaforă, procedura de protecţie a medicului, la care autorul a omis să apeleze.
Despre sintagma din titlul cărţii lui Mircea Gelu Buta, Intelectuali îmbisericiţi au mai vorbit, anterior intervenţiei lui Adrian Popescu şi IPS Mitropolit Andrei şi părintele profesor Ioan Chirilă.
Medicul Mircea Gelu Buta, autorul cărţii care a încins spiritele încă de la prezentare, a încheiat seria discursurilor de la Uniunea Scriitorilor din Cluj.