Profesor universitar în greva foamei. Fizicianul Marius Stamate protestează faţă de înlocuirea sa de la fizică
Magistraţii Tribunalului Bacău au respins joi solicitarea conducerii Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău, de a întrerupe greva foamei în care se află de o săptămână profesorul universitar Marius Stamate.
Grevistul şi-a motivat printr-un comunicat adresat presei, intenţia de a părăsi sindicatul universitar, Federaţia Alma Mater.
MArius Stamate protestează astfel împotriva conducerii universităţii, care nu i-a mai programat cursul de fizică pe care îl preda de 26 de ani, un lector fiind cel care se ocupă în acest moment.
Astăzi ora 14.00 s-au implinit 150 de ore de când sunt în greva foamei la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău. Singurul demers pe care l-a realizat conducerea universității este de a mă acționa în judecată pentru a inceta ceea ce dumnealor numesc „GREVĂ” . Instanța de judecată astăzi a respins acțiunea universității, considerată ca fiind ” lipsită de obiect”. Protestul meu este un protest individual extrem pentru o cauză colectivă și se referă la GREVA FOAMEI și nu la GREVĂ, în sensul dat de legislație.
Din păcate asistăm la o dezumanizare profundă a societății universitare de la Bacău dar nu numai. Sunt semne că oamenii încep să se trezească, dar teama încă își face simțită prezența. Mare parte din revendicările mele sunt valabile pentru multe universități din România.
De neînțeles este deasemenea lipsa de atitudine a sindicatului atât la nivel local cât și la nivel național. Deși domnul profesor Anton Hadar, președintele Federației Alma Mater mi-a transmis că multe revendicări incearcă și dumnealui să le promoveze, nu există niciun comunicat prin care să se specifice poziția federației față de acest protest. Chiar dacă mi-am arătat intenția de a mă retrage din sindicatul salariaților afiliat la Alma Mater, până când voi face demersurile oficiale sunt încă membru de sindicat. Dar această lipsă de atitudine, îmi dă și mai mult convingerea că la Bacău este absolută nevoie de un alt suflu sindical.
Marius Stamate în a 7-a zi de grevă a foamei
PROFESORUL UNIVERSITAR MARIUS STAMATE DE LA UNIVERSITATEA VASILE ALECSANDRI DIN BACĂU A INTRAT IN GREVA FOAMEI PE TERMEN NEDETERMINAT
De-a lungul ultimilor 3 ani am fost supus constant și agresiv hărțuirii psihologice (de tip mobbing), discriminării, denigrării, calomniei, izolării, intimidării, amenințării, atacurilor la persoană de cea mai josnică speță posibilă.
Încălcarea principiului egalității în fața legii și a principiului egalității de tratament de către unele persoane din conducerea universității, încălcarea principiul respectării dreptului la opinie al studentului ca beneficiar direct al sistemului de învăţământ, obstrucționarea activității în cercetare, restricționarea atragerii de fonduri europene și blocarea colaborărilor internaționale, încălcarea principiul transparenței decizionale, încălcarea principiului fundamentării deciziilor pe dialog şi consultare, nerespectarea clauzelor contractului colectiv de muncă din universitate sunt motive în plus pentru care am decis să protestez printr-o formă extremă, greva foamei.
Protestul începe astăzi 8 septembrie 2017 ora 9:00 și va fi pe termen nedeterminat.
Îmi voi respecta integral îndatoririle și obligațiile ca salariat, ca urmare locul în care voi protesta va fi chiar Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău. Alături de înștiințarea sindicatului universității, a DSPJ Bacau și a Inspectoratului de Politie Judetean Bacau de prezentul demers, au fost prezentate și motivele care m-au determinat să recurg la această formă extremă de protest.
Anexez la prezentul comunicat de presă o listă detaliată cu motivarea acțiunii de protest și o listă detaliată cu revendicări.
MOTIVAREA ACȚIUNII DE PROTEST
-
Cursul de fizică este predat de un lector universitar în detrimentul meu care l-am predat timp de 26 de ani și am gradul de profesor;
-
Scăderea îngrijorătoare a calității actului educațional: conducerea universității a impus serii de studenți mai numeroase decât prevede legislația în vigoare ajungându-se în situația penibilă ca cei dornici de a participa la cursurile mele să nu aibă loc în sală, în consecință părăseau sala de curs.
-
Îngrădirea dreptului la muncă cu încălcarea legii nr.1/2011, drept câștigat în urma unui concurs național organizat de MEN prin:
-
refuzarea organizării admiterii la licență program fizică-informatică autorizat provizoriu 2017-2018: deși acest program de studii s-a aprobat în HG, conducerea universității a refuzat să organizeze admitere pentru sesiunea de toamnă spre deosebire de celelalte universități din țară aflate în aceeași situație;
-
refuzarea organizării admiterii la master program acreditat în 2013 Controlul și Monitorizarea Calității Mediului: conducerea universității a refuzat să organizeze admitere pentru sesiunea din vară fără nicio consultare cu subsemnatul; mai mult decât atât, anul II la acest program de studii de master la care aveam ore și eram îndrumător de an, a fost închis în toamna în mod abuziv.
-
Descurajarea evidentă a activității în cercetare, activitate obligatorie pentru universitari, prin interzicerea accesului la un microscop de forță atomică (AFM) la care doar eu știu să lucrez, în urma unei specializări (din fondurile universității) la Trieste, Italia.
-
Utilizarea documentelor oficiale pe baza cărora se face salarizarea (planurile de învățământ și statele de funcții) drept măsuri de constrângere, coerciție, manipulare și intimidare: planurile de învățământ și statele de funcții sunt ținute sub cheie chiar dacă legea prevede explicit dezbaterea lor.
-
Nerespectarea planurilor de învățământ aprobate sau avizate de ARACIS, modificarea acestora în mod discreționar, fără o fundamentare didactică și fără consultarea specialiștilor în domeniu, imediat ce a trecut vizita de acreditare așa cum s-a întâmplat în cazul planurilor de la domeniu Ingineria Mediului.
-
Nesoluționarea la termen sau deloc a cererilor legitime și/sau sesizărilor salariaților: am făcut nenumerate sesizări la care care am primit răspunsuri ”în doi peri” sau deloc (cea mai veche este înregistrată cu nr.12.09.2016).
-
Declararea eronată a situațiilor financiare la programul de studii CMCM cu scop de dezinformare și manipulare: situația reală a masterului CMCM, extrasă din DOCUMENTELE FINANCIARE LUNARE FINALE, înregistrate la Facultatea de Inginerie infirmă fără niciun dubiu afirmațiile domnului decan prof.dr.ing. Valentin Zichil (”singurul master de la Inginerie care este pe minus este CMCM”)
-
Hărțuire, amenințare, purtare abuzivă și abuzul în funcție la adresa mea, fapte care sunt cercetate de Serviciul de Investigații Criminale al Județului Bacău.
-
Atacuri la persoană incalificabile (directe sau anonime), întrebuinţarea unor expresii jignitoare, dezvăluirea aspectelor vieţii private, formularea unor sesizări sau plângeri calomnioase la adresa unor cadre didactice: pe mailurile oficiale ale colegilor au fost transmise atacuri la viața mea și a familiei mele în mod repetat de către Nedeff Valentin și de către Valentin Zichil.
-
Amenințarea, intimidarea, constrângerea și sechestrarea studenților din anul II la Master CMCM, la care am calitatea de îndrumător de an, pentru a li se obține acordul de mutare de la un program de studii la altul, amenințând-i că altfel vor suporta consecințe.
LISTA DE REVENDICĂRI
-
Eliminarea îngrădirii dreptului la muncă prin reintroducerea în planurile de învățământ pe 2017-2018 a disciplinelor predate mine și de colegii mei timp de 4-27 ani care se regăsesc în standardele ARACIS (Fizică 1 curs și laborator, Fizică 2 curs și laborator, Surse de radiații și tehnici de protecție, curs și laborator) și pe baza cărora am obținut gradul didactic de profesor și acreditări ale multor programe de studii universitare de licență și master.
-
Respectarea normelor ARACIS cu privire la diciplinele fundamentale Fizică 1, Fizică 2, Surse de radiații și tehnici de protecție (refacerea planurilor de învățământ în conformitate cu cele care au fost aprobate de ARACIS, procesul de îmbunătățire al acestora să fie unul real și nu unul bazat pe eliminarea discreționară a cursurilor ținute de mine);
-
Respectarea legislației în domeniul educației (Legea Educației Naționale nr. 1/2011, Legea privind buna conduită în cercetarea științifică nr. 206/2004, etc.) cu privire la drepturile mele ca și angajat în învățământul superior;
-
Demisia actualei Comisii de Etică pentru nerespectarea legislației naționale și înlocuirea acesteia cu o comisie funcțională și independentă care să analizeze real și obiectiv toate suspiciunile semnalate: toate sesizările adresate de subsemnatul conțin răspunsuri care încalcă flagrant legea.
-
Demisia Liderului de Sindicat din Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău pentru nereprezentarea reală a intereselor mele ca și salariat în septembrie 2016;
-
Demisia Decanului Facultății de Inginerie și Președintelui Senatului, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, direct răspunzători pentru situația descrisă în cazul meu.
Bacau, 8.09.2017
Profesor universitar Marius Stamate, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău