Italianul Arzu Sergio, al treilea suspect pentru jaful din Pasul Gutâi asupra unei blindate trimis în judecată
Procurorii români l-au trimis în judecată la sfârşitul săptămânii, pe italianul Arzu Sergiu, (Foto centru cronachenuoresi.it) suspectat pentru a fi colab0rat la jaful din Gutâi- Maramureş, din anul 2009. Două persoane au fost deja condamnate în acest dosar.
Italianul Massimo Loddo, unul dintre participanţii la jaf a fost condamnat la pedeapsa de 15 ani de închisoare. Celălalt participant, românul Ioan Ursuţ a fost găsit spânzurat în celula sa în timpul procesului. Cei doi au respins acuzaţiile procurorilor.
Massimo Loddo şi urmaşii lui Ursuţ fuseseră condamnaţi să achite despăgubirile pricinuite firmei de transport valori, G4S, suma de 2,5 milioane lei.
Arzu Sergio fusese arestat anul trecut în Italia, împreună cu un grup de circa 15 suspecţi de comiterea unui jaf.
Un jaf care a marcat istoria
Ioan Ursut si Massimo Loddo, au fost trimisi in judecata in iulie 2010, sub acuzatiile de lipsire de libertate, talharie, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si uzurpare de calitati oficiale.
Împreuna cu alte persoane, cei doi au urmarit si oprit in trafic, cu maşini furate, la coborarea Pasului Gutai, spre localitatea Mara, in locul numit “Valea Alba”, unde nu exista retea pentru telefonie mobila, o autospeciala care transporta valori in lei si valuta si in care erau trei agenţi de pază.
Autorii jafului purtau cagule si erau imbracati in uniforme tip combinezon negru, specifice trupelor speciale de interventie ale politiei, purtand inscriptia “Politia” si aveau arme automate tip Kalasnikov sau AKM 47.
Cei doi, impreuna cu celelalte persoane mascate, declinandu-si calitatea nereala de politisti si simuland efectuarea unui control, i-au dezarmat pe doi dintre ocupantii autoutilitarei firmei de transport valori si i-au deposedat de doua pistoale si munitia aferenta. Apoi, prin violenta, i-au obligat pe cei trei angajati sa le predea autospeciala, pe care au condus-o pe un drum forestier spre “Valea Alba”.
Ulterior, atacatorii au furat patru saci in care se aflau 2.630.000 de lei si 2.000 de euro din compartimentul tezaur al masinii blindate. Banii reprezentau pensii si alte obligatii financiare si erau destinati aprovizionarii a peste 40 de subunitati postale din judetul Maramures. La mai bine de doi ani si jumatate de la producerea jafului, autoritatile n-au reusit sa recupereze acesti bani.
In acest dosar, cercetarile au fost facute initial de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, acestea fiind continuate de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme.
Ursut si Loddo au fost retinuti in 26 ianuarie 2010, iar ulterior Tribunalul Maramures a decis arestarea preventiva a acestora.
Ioan Ursut, in varsta de 53 de ani, a fost gasit spanzurat, in luna ianuarie a acestui an, in grupul sanitar al camerei de detinere de la Penitenciarul Gherla
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ARZU SERGIO (cetățean italian) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie calificată, uzurpare de calități oficiale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor şi tăinuire.
Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat următoarea situație de fapt:
La data de 15.09.2009, inculpatul Arzu Sergio împreună cu alte persoane (două dintre acestea trimise în judecată prin rechizitoriul din 16 iulie 2010), toţi mascaţi, utilizând patru autoturisme despre care știau că sunt sustrase şi având asupra lor echipamente cu aparența unor uniforme caracteristice poliţiştilor din cadrul formaţiunilor speciale de intervenţie, precum şi arme letale automate, au urmărit şi oprit în trafic, în Pasul Gutâi, județul Maramureș, prin simularea unui filtru, o autospecială de transport valori. Ulterior, i-au dezarmat pe ocupanţii autoutilitarei, iar prin acte de violenţă și sub amenințarea armei i-au obligat pe aceştia să le predea autospeciala, iar din compartimentul tezaur au sustras 5 saci în care se afla suma de 2.630.000 lei și 2.000 de euro, după care i-au închis pe cei trei angajaţi în compartimentul tezaur al autospecialei şi au părăsit locul faptei.
În cauză procurorii au dispus şi au efectuat mai multe expertize şi constatări biocriminalistice, precum şi fizico-chimice, pentru clarificarea situației de fapt.
Pe parcursul cercetărilor procurorii au beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, precum şi ai Serviciului de Investigaţii Criminale Maramureş.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sighetu Marmației.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.