Festivalul Cluj Ensemble se încheie astăzi la Casa Universitarilor cu un repertoriu estival romantic
Corul şi orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului principal al filarmonicii clujene, Gabriel Bebeşelea şi soprana Diana Ţugui, vor susţine concertul de închidere a Festivalului Cluj Ensemble. Din programul serii fac parte „Preludiu la după-amiaza unui faun” de Claude Debussy, „Nopţile de vară” de Hector Berlioz, „Valsuri nobile şi sentimentale” şi Suita a II-a din „Daphnis şi Chloé” de Maurice Ravel. Dirijorul Corului este Cornel Groza.
Concertul va avea loc vineri, 22 septembrie 2017, la Casa Universitarilor, începând cu ora 19. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Festivalul „Cluj Ensemble” şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.
Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii, sub conducerea lui Dan Dediu. De asemenea, a urmat şi cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesorului Mark Stringer.
Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, septembrie 2011). Câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb, Gabriel Bebeşelea este şi deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj. Din stagiunea 2016/2017, Gabriel Bebeşelea este Dirijorul Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Un punct de cotitură în evoluţia sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis o rezidenţă la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetiţiile şi concertele susţinute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman şi Eliahu Inbal.
În 2014, Gabriel a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naţionale Române. În luna decembrie a aceluiaşi an, a fost semifinalist al Competiţiei „Donatella Flick” organizată în colaborare cu London Symphony Orchestra. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) şi Kurt Masur (la Aurora Classical Festival). În vara anului 2016, Gabriel Bebeşelea a dirijat noua producţie a operei rossiniene Il viaggio a Reims la Festivalul de Operă „Rossini” de la Pesaro.
Gabriel Bebeşelea colaborează frecvent cu Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Opera Naţională Română din Bucureşti, Opera Maghiară din Cluj. Printre angajamentele următoare se numără colaborările pe care le va avea cu Filarmonica Naţională a Rusiei, Filarmonica Naţională a Ungariei, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Filarmonica „Janaçek” din Ostrava, Vienna Chamber Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Rostov, Orchestra Filarmonicii de Stat din Kazahstan, Orchestra Filarmonicii din Yaroslavl, precum şi debuturile la Musikverein din Viena şi Konzerthaus din Berlin.
Absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa de canto a Sandei Şandru, Diana Ţugui a participat ulterior la cursurile de măiestrie susţinute de Viorica Cortez, Dalton Baldwin, Teresa Berganza şi Jaume Aragall. În palmaresul ei se regăsesc premii importante la concursurile de profil: Premiul I la Concursul Naţional „Marţian Negrea” (2001), Marele Premiu la Concursul Internaţional de Lied „Ionel Perlea” (2001), Finalista la Concursul Internaţional de Canto „George Enescu” (2002) şi la Concursul Internaţional „Renata Tebaldi” (2007), Premiul III la Concursul Internaţional „Jaume Aragall” (2008), Premiul VI la Concursul Internaţional „Wilhelm Stenhammar” (2010), Premiul I la Concursul Internaţional „Vox Artis” (2012) şi Premiul I la Concursul Internaţional „Elena Teodorini” (2013).
Din repertoriul de operă şi operetă, soprana a abordat roluri precum Mimi, Pamina, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Nanetta, Norina, Lucia, Adela, Fiametta, Valencienne, Adina, Rosina şi Gretel. În egal măsură, Diana Ţugui este şi interpretă de lied şi partituri vocal-simfonice: Gloria de Vivaldi, Stabat Mater de Pergolesi, Matthäus-Passion de Bach, Anotimpurile şi Nelsson Messe de Haydn, Recviem, Misa Încoronării şi Exultate Jubilate de Mozart, Simfonia a IX-a şi Misa în Do major de Beethoven, Misa în Sol major de Schubert, Petite messe solennelle şi Stabat Mater de Rossini, Peer Gynt de Grieg, Recviemul de Fauré, Oratoriul Bizantin de Paşti de Paul Constantinescu, Te deum de Bruckner, Clopotele de Rahmaninov.
A colaborat cu dirijorii Gottfried Rabl, Alexandru Iosub, Pier Giorgio Calabria, Misha Katz, Marius Hristescu, Ralf Schüssler, Sabin Păutza, Koichi Inoue, Nader Abassi, Massimo Testa, Octav Calleya, Massimo Gualtieri, iar printre regizori întâlnim nume precum Kersstin Jacobsen, Tamas Ferky, Arabela Tănase, Migry Avram Nicolau, Răzvan Dincă, Günter Mayr şi Giuseppe Visciglia.
În prezent, Diana Ţugui este solistă a Operei Române din Cluj.
Vineri, 22 septembrie 2017, ora 19, Abonament 2
Colegiul Academic
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Gabriel Bebeşelea dirijor
Diana Ţugui soprană
Cornel Groza dirijorul corului
Claude Debussy
Preludiu la după-amiaza unui faun
Hector Berlioz
Nopţile de vară
Maurice Ravel
Valsuri nobile şi sentimentale
Suita a II-a din Daphnis şi Chloé
Eveniment realizat în parteneriat cu Festivalul „Cluj Ensemble” şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”
PREŢUL BILETELOR
Preţurile biletelor şi abonamentelor la Filarmonica de Stat „Transilvania” rămân aceleaşi pentru stagiunea 2017-2018. Preţurile sunt următoarele: 25 lei – 13 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 40 lei – 20 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere.
Biletele la concertele filarmonicii se pot achiziţiona şi online de pe biletmaster.ro.
Biletele se pot cumpăra de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
25 lei preţ întreg / concert
13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!
FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”
P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca
Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12