Inspecţia Muncii a respins salarizarea specială la Spitalul de Copii. Legea nu prevede prelungirea avizului
Conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj a cerut Inspecţiei Muncii, la începutul anului, prelungirea avizului pentru încadrare în locurile de muncă în condiţii deosebite, pentru personalul din Laboratorul de analize medicale, Serviciul de Anatomie patologică prosectură şi Secţia Pneumologie. Refuzul Inspecţiei Muncii a fost justificat de lipsa metodologiei pentru prelungirea avizului pe următorii doi ani.
Potrivit solicitării, personalul din secţiile invocate sunt supuşi agenţilor biologici, dar o investigaţie cu starea acestora de sănătate nu a putut fi realizată, din lipsa fondurilor.
“Având în vedere că buletinele de determinare prin expertizare a locurile de muncă eliberate de DSP justifică prezenţa agenţilor biologici şi în prezent, ţinând cont de faptu că analiza stării de sănătate a angajaţilor, cât şi măsurile de normalizare a condiţiilor de muncă trecute în Planul de prevenire şi protecţie revizuit pe anul 2016, nu a fost realizate datorită situaţiei financiare, solicităm obligarea Inspecţiei Financiare la reînnoirea avizelor de încadrare a locurior de muncă prevăzute mai sus”.
Inspecţia Muncii a respins solicitarea, invocând faptul că actul normativ la care se face referire, HG 1014 din 2015 nu prevede modalitatea legală de prelungire a avizului, fără a ţine cont de avertismentul Spitalului, care a atras atenţia că lipsa avizului va încadra întregul personal în aceste categorii de muncă, situaţie care ar produce nemulţumiri.
Reprezentanţii unităţii medicale clujene au acţionat în instanţă Inspecţia Muncii, dar la prima instanţă solicitarea lor a fost respinsă în cursul săptămânii trecute.
Solutia pe scurt: Respinge acţiunea formulată de reclamantul SCUC Cluj-Napoca în contradictoriu cu IM. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 18.10.2017.