Corul Filarmonicii clujene Transilvania concertează în Israel alături de orchestra Camerata Jerusalem
Corul Filarmonicii Transilvania din Cluj, sub tutela Consiliului Judeţean, pregătit de maestrul Cornel Groza a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute, un număr de 3 concerte, împreună cu orchestra Camerata Jerusalem, sub bagheta dirijorului Avner Biron.
Potrivit managerului Marius Tabacu, luna viitoare va veni rândul orchestrei Filarmonicii Transilvania să reprezinte România în străinătate, la un concert ce va fi susţinut în Viena.
Programul susţinut în Sala Muzeului de Artă din Tel Aviv a conţinut piesele Magnificat în Sol major de Vivaldi, Magnificat de Bach, Poem pentru Ansamblu de Coarde de Yehuda Zisapel şi Latin Magnificat în Do major de Telemann.
La reuşita spectacolului şi-au mai dat concursul soprana Daniela Skorka, mezzo- soprana Franziska Gotwald, (Germania), tenorul Marc Molomot, (SUA) şi bass baritnoul Raimund Nolte.
Corul Filarmonicii Transilvania al Consiliului Judeţean Cluj va mai susţine în această săptămână un concert, înainte de revenirea în ţară.
Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect.
Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă.
În anul 1986, ansamblul este preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială. Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat.
Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.
Înregistrările radio şi TV ale ansamblului sunt numeroase. Înregistrările discografice în cadrul integralei lucrărilor vocal-simfonice de Johannes Brahms (Un recviem german, Nänie şi Schicksalslied, cu Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti, sub bagheta lui Cristian Mandeal, producţie a casei de discuri Arte Nova) au intrat deja, după lansarea lor, în circuitul internaţional.