Ne-a părăsit arhitectul Ion Arboreanu, proiectantul a peste 150 de biserici. Preot, artilerist, filatelist şi tenor
Arhitectul clujean Ion Arboreanu a decedat joi, la vârsta de 83 de ani (Foto Adevărul) şi a fost condus pe ultimul drum de prieteni, foşti colegi şi rude, sâmbătă, 28 octombrie, la ora 12,30, la Cimitirul Militar din Cartierul Gheorgheni.
Mesajul episcopului Florentin Crihălmeanu a fost transmis de către vicarul judecătoresc al Eparhiei de Cluj Gherla Coste Deak Traian Radu.
Personalitatea multiplă a defunctului a fost evocată de mare parte dintre preoţii numeroşi care au oficiat slujba de despărţire.
Probabil în peste 150 de biserici au fost trase clopotele vestind dispariţia lui Arboreanu.
Participanţii au avut surpriza să afle mai multe calităţi ale acestuia, fiind uns preot chiar de către cardinalul Todea, în ilegalitate, după ce o perioadă a fost ofiţer de artilerie la o unitate militară din Prundul Bârgăului.
Dintre cele peste 150 de biserici proiectate, gratuit sau cu tarife simbolice, jumătate au fost ortodoxe, fapt care i-a adus atât distincţia Crucea Transilvană, din partea mitropolitului Bartolomeu Anania,, cât şi Ordinul Sf Iosif, din partea episcopului Florentin Crihălmeanu.
Parohul bisericii din Aiud, proiectată de defunct a rememorat momentele de la sfinţirea lăcaşului de cult, din primăvara trecută, unde a fost prezent şi arhitectul care a realizat edificiul.
Preotul de la biserica din Zorilor a evocat spiritul optimist al arhitectului Ion Arboreanu.
Deşi a fost onorat cu mai multe titluri de cetăţean de onoare al unor localităţi, Aiud, Ulmeni, Clujul în care a trăit nu i-a oferit această cinste.
Drapelul cu care a fost acaoperit sicriul defunctului i-a fost înmânat familiei la finalul ceremonialului religios.
Potrivit regretatului jurnalist Virgi Lazăr de la publicaţia România liberă, care i-a dedicat un amplu material în anu 2013, lui Arboreanu i-au trecut prin planşete peste 100 de lăcaşe de cult. (Citiţi aici articolul integral)
Adevărul a relatat în urmă cu câţiva ani despre relaţia specială a arhitectului Arboreanu cu mitropolitul Bartolomeu, care i-ar fi cerut să se implice în proiectarea mai multor biserici. (Citiţi aici)
Ziarul Adevărul a publicat şi un material cu preocuparea arhitectului pentru timbre şi medalii, fiind un pasionat colecţionar. (Citiţi aici)
Ion Arboreanu era membru de câteva decenii în Corala Magnificat, a Catedralei Greco- Catolice Schimbarea la Faţă din Cluj, cu care a participat la numeroase concerte în ţară şi străinătate.