Banca Transilvania obligată să achite garanţia MBS Group Consiliului Judeţean Cluj pentru jaful Ic Ponor
Magistraţii clujeni au admis solicitarea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj şi au dispus miercuri achitarea de către Banca Transilvania, a sumei de aproape 3,3 milioane lei, plus dobânzi.
Motivul pentru care Banca Transilvania era chemată în judecată anul trecut a fost faptul că a eliberat firmei MBS Group, cea care a eşuat în modernizarea cu fonduri europene, a drumului judeţean Răchiţele Ic Ponor, garanţia de bună execuţie, înainte de finalizarea procesului din instanţele de judecată.
Dacă decizia va fi menţinută de instanţa superioară, Banca Transilvania ar putea rămâne cu paguba, având în vedere că firma MBS Group, deţinută de consilierul local turdean Gabriel Silagy a intrat în insolvenţă.
MBS Group a câştigat în anul 2009 contracgtul de reabilitare a drumului Răchiţele Ic Ponor cu fonduri europene, în valoare de 34 milioane lei, dar durata de 18 luni nu a fost respectată. Lucrările au trenat inexplicabil, iar o expertiză a scos la iveală faptul că au fost utilizate materiale inferioare calitativ. MBS a intrat în insolvenţă înainte de finalizarea lucrărilor, finalizate cu greu anul trecut, cu ameninţarea rambursării banilor europeni deasupra consilierilor judeţeni.
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată. Obligă pârâtul la plata sumei de 3.293.909,76 lei reprezentând prejudiciu efectiv suferit şi dobânzi penalizatoare, aferente debitului principal, calculate începând cu data de 16.0.2015 şi până la plata integrală a debitului, dobânzi ce vor fi calculate potrivit art. 628 alin. (2) N.C.P.C., către reclamant. Respinge cererea reclamantului privind obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată, ca fiind neîntemeiată.