Statul Român a fost trimis la plimbare de băieţii şmecheri de la Polus şi Şapca Verde
Magistraţii Judecătoriei au respins acţiunea Statului Român, prin Ministeru Finanţelor Publice, care a încercat fără succes să îşi înscrie în Cartea Funciară dreptul de proprietate asupra terenului de 35 de hectare din zona Şapca Verde, unde a fost construit mallul Polus- Vivo.
Terenul a intrat printr-o manevră obscură în proprietatea afaceristului Paszkany, în anul 1998, care l-a cumpărat de la compania de stat Agroindustriala, dar procedura de vânzare cumpărare a fost anulată.
Deşi Statul Român trebuia să reintre în posesia terenului, reprezentanţii acestuia au descoperit că terenul este ipotecat la OTP Bank.
Solutia pe scurt: Admite excep?ia lipsei calită?ii procesuale pasive a intimatei Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Admite excep?ia lipsei calită?ii procesuale pasive a intimatei Staţiunea Didactică Experimentală USAMV. Respinge plângerea petentului Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice cu sediul în Bucureşti, str.Apolodor nr.17, sector 5 formulată în contradictoriu cu intimatele Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi Staţiunea Didactică Experimentală USAMV, ca fiind formulată împotriva unor persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Respinge plângerea petentului Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice formulată în contradictoriu cu intimatele Agroindustriala SA şi Polus Transilvania Companie de Investiţii SA, împotriva Încheierii de respingere de reexaminare nr.75307/05.07.2017, emisă de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj-Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj-Napoca. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul şi motivele de apel se depun la Judecătoria Cluj-Napoca. Pusă la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 30.01.2018.
Reprezentanţii Statutului Român au cerut în decembrie 2016 demolarea construcţiilor de pe terenul de la Şapca Verde, unde funcţionează centrul comercial Polus- VIVO şi întabularea celor 35 de hectare, luate printr-o manevră ilegală de către omul de afaceri Arpad Paszkany în anul 1998. Revenirea terenului în proprietatea Statului nu va fi chiar o formalitate, pentru că între timp acesta a fost ipotecat la OTP Bank.
Pe lângă trecerea efectivă în proprietatea sa, Statul Român cere şi plata pentru folosirea terenului, de la anularea vânzării sale, din anul 2013.
“obligarea pârâtei SC P.T.C.I. SA Cluj-Napoca (Polus Transilvania Companie de Investiţii) să lase Statului Român prin Ministerul Finanţelor Publice în deplină proprietate şi liniştită posesie imobilul teren înscris iniţial în CF ………., ulterior în CF nr……….., în suprafaţă de 347.678 mp; încetarea/constatarea nulităţii absolute a contractului de ipotecă nr……/07.06.2006 şi a actului adiţional nr…. la contractul de ipotecă autentificat prin încheierea ……/23.08.2013 încheiate între O.B.N. (OTP BANK NYRT) şi pârâta SC P.T.C.I. SA Cluj-Napoca, motiv pentru care a solicita introducerea în cauză a SC O.B.N.; rectificarea cărţilor funciare în care sunt evidenţiate imobilele în sensul înscrierii dreptului de proprietate al Statului Român; ridicarea construcţiilor de pe terenul în suprafaţă de 347.678 mp; obligarea SC P.T.C.I. SA Cluj-Napoca la achitarea contravalorii lipsei de folosinţă a terenului în suprafaţă totală de 347.678 mp. pentru perioada 2013 până la data predării terenului”.
Omul de afaceri Arpad Paszkany a intrat cu buldozerele în recolta cercetătorilor Agronomiei, după ce în anul 1998 a cumpărat terenul de la Agroindustriala, pe atunci o companie de stat, luat cu sprijinul Prefecturii din administrarea Agronomiei. După 15 ani justiţia a anulat procesul verbal de vânzare- cumpărare, dar abia după alţi 3 ani Ministerul Finanţelor Publice a intrat în joc pentru recuperarea proprietăţii Statului.
Dosarul e o pată neagră pe obrazul DNA, care s-a făcut că nu vede mita oficializată cu documente, dată universităţii, sub forma unei clădiri, de Paszkany, ca să renunţe la pretenţiile pentru terenul statului, dintr-un proces aflat atunci pe rolul instanţelor.
Între timp, magistratul Diana Roşu de la Judecătoria Cluj Napoca a respins solicitarea foştilor proprietari, membrii asociaţiei Fiii Vechiului Mănăştur, care şi-au cerut pământul părinţilor pe amplasamentele de la Şapca Verde, într-un proces în care opozanţi au fost Agroindustriala, acum firmă privată şi Polus TCI, dar a lipsit fără nicio justificare chiar Statul Român.