Ministerul Educaţiei obligat la analiza tezei de doctorat declarată de GRAUR plagiată
Revenim la informaţia publicată săptămâna trecută şi prezentăm decizia instanţei de judecată prin care Ministerul Educaţiei a fost obligat de magistraţii Curţii de Apel Cluj la analiza unei teze de doctorat, declarată ca fiind plagiată de către Grupul de Reformă şi Alternativă Universitară.
Faţă de informaţia iniţială, că MEN a fost obligată să finalizeze procedurile în cazul plagiatelor, arătăm că decizia instanţei Curţii de Ape se referea la obligarea MEN de a analiza o anumită teză de doctorat, susţinută la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
FLORESCU Nicu. Modul de finanţare a activităţilor sportive din România şi posibilităţile de prevenire şi combatere a evaziunii şi fraudei fiscale în acest domeniu. Teză de doctorat. Coordonator ştiinţific: Prof.univ. UNGUREANU Aristotel Mihai. Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga”. 2010.
Potrivit profesorului universitar Dorin Isoc, fondatorul Asociaţiei GRAUR şi a site-ului plagiate.ro, este vorba de o premieră, prin care Ministerul Educaţiei este obligat prin instanţă să examineze o lucrare cu suspiciunea de plagiat.
Reprezentanţii GRAUR s-au adresat direct Ministerului Educaţiei, în urmă cu un an, dar neprimind niciun răspuns au apelat la instanţa de judecată, care a obligat autoritatea să ia măsurile prevăzute de normele legale.
Potrivit regulamentului invocat, sancţiunea în cazul confirmării sesizării GRAUR este de retragere a titlului de doctor.
Ştirea inexactă, insuficient documentată, pentru care ne cerem scuze părţilor, GRAUR şi MEN a putut fi citită aici.
Minuta Curţii de Apel Cluj
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lispei de interes, invocată de pârâtul MEN prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta AGPRSAUG în contradictoriu cu pârâtul MEN. Obligă pârâtul să analizeze sesizarea formulată de reclamantă, în sensul de a finaliza procedura prevăzută la cap. VI-VII din Anexa 2 la Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, aprobat prin Ordinul MENCŞ nr. 3482/2016 în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, precum şi de a comunica reclamantei rezultatul acestei proceduri. Respinge, în rest, cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs va fi depusă la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică azi, 5 februarie 2018.