Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare a Laurei Codruţa Kovesi
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei a prezentat joi presei, timp de mai bine de o oră, raportul privind managementul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi măsura de declanşare a procedurii de revocare a şefei DNA.
Ministrul a făcut referire în primul rând la Ordonanţa 13 şi decizia nr 68 a Curţii Constituţionale, care a apreciat că nu este oportună anchetarea miniştrilor care adoptă acte normative, încălcând separaţia puterilor în stat şi intimidând legiuitorul, cu descinderile şi audierile în rândul secretarilor de stat şi miniştrilor.
În al doilea rând a făcut referire la controlul solicitat Inspecţiei Judiciare, precizând că hotărârea nu va fi luată pe baza acesteia.
Pe fondul analizei, a afirmat că şi-a fundamentat concluziile pe 20 de puncte cu acte şi fapte menţionate în perioada februarie 2017- 2018.
Tudorel Toader a replicat celor care au cerut direct decizia, că i s-a reproşat că la revenirea din Japonia a vorbit prea puţin.
A remarcat că a descoperit o situaţie fără precedent a raporturilor dintre instituţiile publice, cu 3 conflicte juridice de natură constituţională într-un singur an, în raport cu Guvernul şi Parlamentul.
Ministerul Public nu are competenţa de a desfăşura activităţi penale în ce priveşte adoptarea de norme legislative.
Decizia nr 611 din 2017 dintre Parlamentul şi Ministerul Public formulate de către preşedinţii celor două camere, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui nou conflict cu DNA, prin refuzul procurorului şef de a se prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetare a alegerilor prezidenţiale, în 3 rânduri. Răspunsul scris a fost incomplet, neducând la stabilirea adevărului şi blocând şi apoi prelungind activitatea comisiei.
Ministrul a acuzat DNA că şi-a permis să analizeze oportunitatea unor hotărâri de guvern, chiar dacă DNA a retras ulterior comunicatul cu simpla opinie.
Ministrul a fost întrerupt în câteva rânduri de ziarişti, care au dorit să intervină cu întrebări lămuritoare, dar ministrul a refuzat şi a continuat să lectureze cele 36 de pagini de sinteză.
Tudorel Toader a făcut apoi referire la controlul efectuat de Inspecţia Judiciară, obstrucţionată de către Kovesi, fiind din nou întrerupt de jurnalişti.
Acesta a continuat apoi cu luările de poziţie publice ale Laurei Kovesi, care ar fi supravegheat anchetele altor procurori.
Prioritizarea dosarelor cu impact mediatic a fost alt reproş adus şefei DNA.
Lui Kovesi i s-a reproşat şi criticile aduse Curţii Constituţionale, care ar fi pus DNA în situaţia de a nu putea investiga faptele de abuz în serviciu. Procurorul şef a contestat însăşi Constituţia ţării, a mai pretins Tudorel Toader.
Ministrul s-a mai arătat apoi deranjat de afirmaţia Codruţei Kovesi reluată de portalul hotnews, care opina că legile în vigoare privind modificarea competenţelor va bloca anchetele anticorupţie.
Afirmaţiile lui Kovesi ar fi afectat iremediabil imaginea României, a mai spus ministrul.
Eram la dezbaterea în Parlamentu European, am avut 9 întrevederi şi mulţi dintre aceştia evocau aspecte asupra cărora fuseseră greşit informaţi, s-a explicat ministrul în urma protestelor jurnaliştilor.
Deşi ministrul a afirmat că raportul prezentat va fi postat pe site-ul Ministerului Justiţiei, site-ul a picat în timpul discursului nu a putut fi deloc accesat.
Afirmaţia că trebuie să venim cu anchete importante, să ajungem la miniştri, absolut contrar unui stat de drept, a continat să recite şi să acuze Tudorel Toader, imposibil de perturbat de jurnalişti.
Creşterea numărului de achitări, dar şi creşterea cheltuielilor a fost alt punct în raportul ministrului, care a contestat statisticile publicate cu preformanţele DNA.
Procurorul şef nu s-a implicat în comportamentul abuziv al unor procurori, spaţiul public fiind inundat de faptele presupuse ale procurorului Negulescu.
O transcriere modificată a dus la întoarcerea dosarului la parchet pentru completarea urmării penale.
Ministrul a mai făcut aluzie la tergiversarea soluţionării unor dosare depăşind termenul rezonabil, exemplu oferit fiind dosarul Microsoft.
În ultimu rând, a 20-lea, lipsa de verificare a DNA Ploieşti, când scandalul dintre procurori era de maxim impact public.
La DNA un dosar costă 39.000 de lei, faţă de câteva mii lei la celelalte parchete.
Buna activitate a DNA este consemnată în presă, trebuie să continue, şi prevenirea şi combaterea corupţiei, dar nu se identifică cu procurorul şef, ale cărui activităţi pune în pericol activitatea, prin sfidarea competenţie Parlamentului, Guvernului şi Curţii Constituţionale.
Nimeni nu este mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele.
Apoi ministrul s-a adresat românilor, să facă un exerciţiu cu ochii deschişi. Faptul că este unul arestat pe nedrept şi stă un an în puşcărie, nu are cine să-l asculte după care e achitat.
Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA.