Medici pentru Tine. Depresia- boala secolului poate fi tratată cu succes
Publicaţia online Muzica Instanţelor demarează o colaborare cu Organizaţia Studenţilor Medicinişti, având ca scop informarea cititorilor legat de unele afecţiuni medicale adesea ignorate. Primul articol scris de studenţi, din cadrul proeictului Medici pentru Tine aparţine Dianei Pop şi abordează depresia, boală tratabilă în mare măsură, dar adesea ignorată. Materialul a fost supervizat de către dr Mădălina Vedean, rezident psihiatru.
Auzim adesea despre persoane care suferă episoade de depresie si totuși ne gândim că dintre toate persoanele sigur nu vom fi noi cei afectați de această tulburare. În realitate lucrurile stau puțin diferit, statisticile arată că 15 % dintre noi suferim de depresie într-un anumit moment pe parcursul vieții. Deși există tratament, iar medicația antidepresivă poate fi eficientă în 60%-80% din cazuri, doar 25% dintre cei afectați urmează un tratament eficient. S-a observat că numărul femeilor care suferă de depresie este mai mare decât cel al bărbaților de aproximativ 2 sau 3 ori.
Depresia este o condiție care trece de foarte multe ori nediagnosticată, iar cei care sunt cuprinși de ea sunt deseori stigmatizați și făcuți să creadă că nu este o problemă adevărată. De fapt depresia poate afecta pe oricine, de la tânăr la bătrân și este una dintre cele mai răspândite boli în întreaga lume.
Dar ce este depresia și cum poate fi tratată?
Depresia este o afectiune medicală serioasă care poate influența în mod negativ starea, gândirea și comportamentul. Depresia se poate manifesta prin diverse simptome, cele mai des întâlnite fiind un sentiment profund de tristețe si pierderea marcantă a interesului față de orice fel de activități. Nivelurile anormale de serotonină si norepinefrină, două elemente chimice din creier, pot contribui la apariția simptomelor depresiei, cum ar fi starea de anxietate, iritabilitatea si oboseală. Desigur că există și factori de mediu care pot conduce la această boală (expunerea continuă la violență, neglijență, abuz sau sărăcie) și de asemenea factori genetici (daca un geaman are depresie, celălalt are șanse de 70% să trăiască și el această afecțiune la un moment dat pe parcursul vieții). Depresia nu este niciodată o stare normală și produce întotdeauna o suferință care poate fi evitată. Beneficiind de diagnostic și tratament adecvat: medicație potrivită, ședințe de psihoterapie, prezența familiei și a prietenilor în viața pacientului, beneficiile nu vor întarzia să apară.
Diana Pop, UMF Cluj, an II Med Gen
Proiectul Medici Pentru Tine s-a născut pentru a veni în întâmpinarea nevoii de educație medicală și informare corectă în rândul oamenilor din mediul non-medical, publicului larg. Facem acțiuni ce cresc nivelului de informare a populației largi cu privire la prevenirea bolilor și la sănătatea acestora: conferința mare, gratuită, de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, dar și conferințe în școli la care aducem medici pediatri să le vorbească oamenilor. Pe lângă conferința mare și Medici Pentru Tine pediatric, încercăm și în mediul online să distribuim informația corectă. (Micu Mihnea)