Boc ar dori să decidă şi în zona metropolitană a Clujului şi s-ar împăca cu bicicliştii
Evenimentul Întâlnirile europene din Transilvania „Cum reușim să facem tranziția spre un oraș mai durabil?” a demarat miercuri la rectoratul Universităţii Tehnice din Cluj, în prezenţa ES Michele Ramis, ambasadorul Franţei din România.
Prezent la festivitatea de deschidere, primarul Emil Boc s-a pronunţat pentru transformarea Clujului într-un oraş prietenos cu bicicliştii şi a anunţat că aşteaptă schimbarea legislaţiei regiunilor, pentru a decongestiona traficul rutier în zonă cu o soluţie globală.
Prezentarea Întâlnirilor europene din Transilvania
Întâlnirile europene din Transilvania (RET) sunt organizate din 2010 de Ambasada Franței în România și filiala din Cluj-Napoca a Institutului francez din România. Ele se desfășoară în contextul parteneriatelor create cu autoritățile locale, universitățile, asociațiile locale și companiile franceze și române. Pe parcursul a trei zile, decidenți locali, oameni de afaceri, profesori din mediul universitar și reprezentanți ai societății civile se întâlnesc pentru a discuta o temă legată de dezvoltarea teritorială în Europa. Bazându-se pe un public local și pe acțiunile derulate în cadrul cooperărilor bilaterale, Întâlnirile își propun să stimuleze dezbaterea, să faciliteze crearea de legături și să pună în valoare proiectele realizate la nivel local.
Astfel, în acest an, cu ocazia celei de-a 8-a ediții consecutive, care se va desfășura în 14, 15 și 16 martie 2018 la Cluj-Napoca și la Alba Iulia, Întâlnirile europene din Transilvania își propun să abordeze, din prisma provocărilor și oportunităților pentru colectivitățile locale, tema orașului durabil sau „Cum reușim să facem tranziția spre un oraș mai durabil?”.
„Orașul durabil” reprezintă o miză majoră atât pentru Franța, cât și pentru România și ridică direct întrebări cu privire la dezvoltarea locală. Astfel, orașele actuale au drept provocări evoluția și transformarea în vederea unei tranziții ecologice profunde și îndeplinirii obiectivelor climatice, dar și modificarea guvernanței proprii astfel încât să asigure locuitorilor o mai bună calitate a vieții și totodată o dezvoltare economică locală fără distrugerea resurselor locale.
O analiză a mizelor și factorilor care favorizează un oraș mai durabil în Franța și în România și trei teme vor permite examinarea politicilor publice de dezvoltare urbană durabilă, relația acestora cu locuitorii și cu teritoriul unde sunt aplicate. Ele vor antrena perspective transversale, pornind de la experiențele fiecăruia și vor pune în valoare inițiativele de pionierat, încurajând schimbul de opinii între cei care reflectează la viitorul orașului.