Fostul ministru Monica Iacob Riţi a ajuns la vremea destăinurilor şi a căutărilor de sine
Fostul ministru democrat Monica Iacob Riţi nu s-a resemnat şi îşi petrece activ timpul la Penitenciarul din Cluj, unde îşi ispăşeşte o pedeapsă privativă de libertate pentru fapte de corupţie. Aceasta a fost surprinsă în aceeaşi săptămână, atât într-un autobuz care transporta deţinutele la o fabrică locală, cât şi pe scena Teatrului Naţional.
După ce s-a resemnat cu executarea pedepsei, fostu ministru Monica Iacob Riţi a început să lucreze alături de colegele din penitenciarul Cluj, la fabrica cu acţionariat japonez Fujikura, la banda de montaj de cabluri electrice auto.
Am surprins-o pe fostul ministru când se îmbarca cu maşina penitenciarului pentru a pleca cu schimbul al doilea la muncă, spre secţia din cartierul Între Lacuri. Chiar ministrul Raluca Prună a vizitat recent firma din Cluj, declarând cu satidsfacţie că aici a întâlnit deţinuţi cu pedepse mari care lucrau zilnic, spre deosebire de alte zone ale ţării, unde nici măcar deţinuţii din regim semideschis nu doresc să lucreze.
Fostul ministru Iacob Riţi a surprins la rândul său spectatorii festivalului de teatru Întâlniri Europene de la Cluj, când a apărut miercuri seara, cu alte colege de suferinţă într-o piesă de teatru, jucată doar de deţinute, “Selfie”, în regia Andreei Iacob, în care îşi puneau întrebarea Cine suntem?
Spectacolul, realizat în parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, Secţia exterioară Cluj-Napoca, are o distribuţie formată exclusiv din femei private de libertate. Scenariul este unul original, creat pe baza unor poveşti reale din viaţa femeilor din distribuţie, care participă la acest spectacol nu doar jucând, ci şi împărtăşind cu noi fragmente, imagini şi stări din istoria familiilor lor. Astfel, spectacolul reuneşte, ca un puzzle, fire din viaţa bunicilor şi a copiilor acestor femei, poveşti-oglindă din trecutul şi din viitorul lor, care le oglindesc propriile vieţi.
Montarea face parte dintr-o serie de spectacole de teatru realizate în cadrul Penitenciarului Gherla, începând din 2009, cu scopul de a diversifica activităţile dedicate persoanelor private de libertate din sistemul penitenciar şi de a crea un liant între aceste persoane şi cele de „afară“. De fiecare dată, Teatrul Naţional Cluj-Napoca a fost partener al acestui proiect, astfel încât aceste spectacole au avut câte o reprezentaţie în Studioul „Euphorion“.
Noutatea acestui an o reprezintă faptul că acest spectacol este o producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Astfel, montarea va intra în repertoriul teatrului şi va avea mai multe reprezentaţii, Teatrul Național Cluj-Napoca devenind prima instituţie profesionistă din România care îşi asumă un astfel de demers comunitar.
Spectacol realizat în parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, Secţia exterioară Cluj-Napoca.