Poveştile de supravieţuire din teatrul de operaţiuni, imbold în competiţia Invictus Games
Ministrul Mihnea Motoc a anunţat luni startul campaniei de selecţiei pentru lotul de sportivi din rândul răniţilor militari care va concura la ediţia 2017 a competiţiei internaţionale Invictus. Lista de înscrieri pentru calificări a fost deschisă chiar în timpul videoconferinţei cu şefii militari din teritoriu.
„Am fost rănit în septembrie anul trecut, în paropierea oraşului Kandahar. Am onoarea să particip la selecţia pentru Invictus. Militarii care vor participa nu vor dezamăgi”, ne-a declarat locotenentul Idriciuc. Cât despre evenimentul în care a fost rănit, ofiţerul îşi aminteşte.
„Eram într-o misiune de patrulare. Am fost atacaţi cu o maşină capcană. În urma atacului, eu şi încă doi militari subordonaţi am fost răniţi. Alţi 4 militari au mai fost răniţi pe lângă noi. Am fost trataţi la infirmerie în baza militară. Am fost trimişi apoi în Germania după evaluarea medicală”, mai spune Idriciuc.
Iovi a fost rănit în septembrie 2007 în Irak. Şi-a revenit în mod miraculos după răni grave la cap, în prima misiune de luptă.
„Eram în misiune de patrulare în zona Talil. Ne întorceam către bază când am trecut peste un dispozitiv exploziv. O parte dintre colegi a decedat iar ceilalţi am fost răniţi. Mi-am pierdut un ochi, cu celălalt văd foarte greu. După incident am fost transportat în Germania. Am fost în comă 7 luni. Medicii m-au pierdut de 3 ori. Recuperarea a fost foarte grea. Organismul a fost foarte slăbit. Iubesc armata României, dacă mi s-ar cere aş merge din nou”, spune cu convingere Iovi. Îşi doreşte să participe a competiţia sportivă.
„Invictus înseamnă depăşirea limitelor. Mă antrenez la înot, fac sală la Timişoara. E o provocare foarte bună pentru militari. Aş vrea să particip la înot şi tir cu arcul”, mai spune Iovi.
Plutonierul major Marian Doru a fost rănit în anul 2009 în Kandahar, Afganistan. A fost o luptă de noapte, după o ambuscadă. Au recepţionat o grenadă printre ei.
„Schijele m-au rănit la spate. Au venit ajutoarele, ne-au scos din ambuscadă. Am avut opt răniţi, jumătate români şi jumătate americani. Am ajuns la un coleg medic. Am refuzat transferul în Germania. După refacerea de circa 3 luni am revenit în rândul colegilor”.
Rănitul a venit să-şi susţină colegii pentru competiţia Invictus. Va continua să plece în misiuni interne şi externe.
Comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina a promis să susţină sportivii pentru calificările la competiţia Invictus Games.
Echipa României la „Invictus Games Toronto 2017″
Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, și șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă au prezentat regulile, la sediul M.Ap.N., într-o videoteleconferință cu militarii răniți în misiuni interne sau internaționale pentru a accede în echipa României la „Invictus Games Toronto 2017″.
Videoteleconferința s-a desfășurat în București și alte cinci garnizoane (Cluj-Napoca – Comandamentul Diviziei 4 Infanterie, Buzău – Comandamentul Diviziei 2 Infanterie, Brașov – Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte, Craiova – Comandamentul Brigăzii 2 Infanterie și Constanța – Comandamentul Flotei).
În cadrul proiectului, au fost încurajaţi să facă parte din “Invictus Team România” cât mai mulţi militari, indiferent de tipul de dizabilitate pe care o au, dar şi familiile acestora, care le vor putea fi alături atât pe timpul pregătirii şi antrenamentelor, cât şi în timpul competiţiei din Canada.
Conducerea M.Ap.N. a prezentat militarilor răniți o informare privind conținutul și specificul evenimentului, precum și principalele etape de parcurs în vederea pregătirii și participării la competiție.
“Invictus Games” este un evenimentul sportiv internaţional dedicat în exclusivitate militarilor invalizi/răniţi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operaţii sau la acţiuni militare interne. Acesta cuprinde mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilităţi, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din poziţia şezând, înot, baschet şi rugby din scaunul cu rotile, golf şi hochei.
Jocurile Paralimpice Invictus sunt organizate după criterii foarte strict stabilite. Sportivii acceptaţi în concurs trebuie să parcurgă proceduri de certificare riguroase, după standardele paralimpice, atât în ceea ce priveşte starea de sănătate şi compatibilitatea dizabilităţii cu proba sportivă dorită, cât şi îndeplinirea baremelor sportive de calificare în probă. Acest process complex de certificare se va face prin secţia paralimpică a CSA Steaua Bucureşti, cu sprijinul Comitetului Paralimpic Român.