Profesor condamnat pentru agresiune asupra controlorilor, deşi avea bilet valabil
Clujeanul Gh Motoi a fost condamnat la pedeapsa de 5 luni şi 10 zile de închisoare cu amânarea executării pedepsei, pentru ultraj, după ce a agresat doi controlori ai Companiei de Transport Public, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu. În mod paradoxal, condamnatul avea bilet de transport valabil, achiziţionat prin telefon.
Călătorul a urcat în vara anului trecut în trolebuzul 25, la staţia de la Iulius Mall şi a fost invitat de către controlorul Vasile C să prezinte legitimaţia de călătorie. Bărbatul a pretins că şi-a achiziţionat bilet prin sms, dar codul arătat s-a dovedit a fi unul nevalabil. Moţoi a refuzat să se legitimeze, intrând în altercaţie cu controlorii, care s-au opus ca acesta să coboare.
Controlorii Vasile C şi colegul său Iosif G au susţinut că au fost agresaţi de călătorul devenit brusc recalcitrant. Venit din spatele trolebuzului, când a văzut că celălalt lucrător este bruscat, unul dintre controlori pretinde că a recepţionat şi el un pumn în figură.
Moţoi a fost amendat de către poliţiştii chemaţi la faţa locului, pentru tulburarea liniştii publice. De această dată, biletul prezentat era valabil. Motoi a susţinut că el a fost cel agresat de controlori.
Vasile G nu este la prima agresiune. Asupra sa au mai fost comise astfel de acţiuni cu violenţă. Un fost boxer l-a lăsar şi pe el şi pe coegul său în stare de inconştienţă după ce le-a aplicat câte un pumn, când aceştia i-au cerut biletul de călătorie. Ambii anajaţi au avut maxilarele rupte. Agresorul a fost condamnat la închisoare cu executare.
Călătorul recalcitrant nu mai poate conduce autoturisme în perioada de supraveghere.
Magistraţii Curţii de Apel au menţinut decizia judectoarei Aneta Birău, de la prima instanţă de judecată.
„Pedeapsa de 5 luni şi 10 zile cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani pentru ultraj”.
Condamnatul nu va avea dreptul, ca pedeapsă complementară, de a fi ales în funcţii publice, pe timp de un an, magistratul apreciind că „prin săvârşirea infracţiunii deduse judecăţii, inculpatul s-a dovedit nedemn de a deţine o funcţie electivă în autorităţile publice, sau orice alte funcţii publice precum şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce vehicule”.
Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere, inclusiv să presteze muncă neplătită în folosul comunităţii, la o fundaţie de caritate:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă, să presteze o munca nerenumerata in folosul comunităţii pe o perioada de 30 de zile în cadrul Primăriei Feleacu, sau în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical- Creştine „Christiana” din Cluj- Napoca.
Călătorul irascibil are de achitat daune materiale şi morale controlorilor.
„Admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civila C.V.M. (NR Creţiu Vasile Marin) şi obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei, reprezentând daune morale şi în parte acţiunea civilă formulată în cauză de partea civila G.I. (NR Iosif Gaga) şi obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei, reprezentând daune materiale şi morale şi respinge restul pretenţiilor civile solicitate ca neîntemeiate. Obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 600 lei”.