Magistraţii tratează tâlharii minori cu educaţie civică
Instanţa penală a Judecătoriei din Cluj a dispus recent condamnarea a 2 minori participanţi la o tâlhărie calificată, la măsura educativă a stagiului de formare civică, pe o perioadă de 3 luni. Un al treilea participant a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani cu suspendare sub supraveghere.
Ce 3 minori, Zoltan N, Carol A şi Emanuel V au deposedat-o pe stradă cu forţa pe o clujeancă de telefonul mobil, în urmă cu doi ani. Unul dintre aceştia a fost obligat să-i achite victimei prejudiciul în valoare de 2.000 de lei.
Instanţa de apel a modificat sentinţa, în această săptămână, în cazul minorilor obligaţi la stagiul de formare civică, cu măsura educativă a asistării zilnice de 4 luni.
Organizarea, asigurarea participării şi supravegherea minorului, pe durata cursului de formare civică, se fac sub coordonarea serviciului de probaţiune, fără a afecta programul şcolar sau profesional al minorului.
Stagiul de formare civică face parte din Regimul măsurilor educative neprivative de libertate prevăzute de Noul Cod Penal. Măsura educativă a stagiului de formare civică constă în obligaţia minorului de a participa la un program cu o durată de cel mult 4 luni, pentru a-l ajuta să înţeleagă consecinţele legale şi sociale la care se expune în cazul săvârşirii de infracţiuni şi pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor.
Măsura educativă a asistării zilnice constă în obligaţia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probaţiune, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse minorului.
Măsura educativă a asistării zilnice se ia pe o durată cuprinsă între 3 şi 6 luni, iar supravegherea se face sub coordonarea serviciului de probaţiune.